HealthGenie

Vandopløselige vitaminer

En karakteristika for vandopløselige vitaminer er, at de er vidt udbredte i vores fødevare. Derfor er det blandt andet anbefalet, at man spiser en varieret diæt. Som vegetar skal man dog være opmærksom på, at B12-vitamin, kun findes i animalske fødevare.

De vandopløselige vitaminer omfatter både B- og C-vitaminer. Når du læser listen igennem med B-vitaminer vil du måske undre dig over, at vi springer nogle tal. Eksempelvis fra B3 til B6 og B9 til B12. Det skyldes at en del af vitaminerne viste sig ikke at eksistere alligevel – så der findes faktisk kun otte typer B-vitamin.

De vandopløselige vitaminer:

  • B1-vitamin (thiamin)
  • B2-vitamin (riboflavin)
  • B3-vitamin (niacin)
  • B5-vitamin (panthotensyre)
  • B6-vitamin (pyridin)
  • B7-vitamin (biotin)
  • B9-vitamin (folinsyre)
  • B12-vitamin (cobalamin)
  • C-vitamin

Hvordan optages de vandopløselige vitaminer?

Vandopløselige vitaminer optages i mave-tarm kanalen med enten aktiv transport, eller ved passiv diffusion.

Vandopløselige vitaminer i multivitaminer

Multivitaminer er kosttilskud, der kan indeholde en kombination af forskellige vitaminer og mineraler. De kan være en praktisk måde at supplere din kost med de nødvendige næringsstoffer, som din krop har brug for, men som du måske ikke får nok af gennem din almindelige kost.

En af fordelene ved multivitaminer er, at de ofte indeholder vandopløselige vitaminer som B-vitaminer og C-vitamin, som kroppen ikke kan lagre på samme måde som fedtopløselige vitaminer. Det betyder, at det er vigtigt at få en tilstrækkelig mængde af disse vitaminer hver dag for at opretholde en sund krop.

At tage en multivitaminpille kan være især nyttigt for personer med en diæt, der er mangelfuld i visse vitaminer og mineraler, såsom vegetarer eller veganere, der måske ikke får nok B12-vitamin eller personer, der ikke spiser nok frugt og grøntsager og dermed ikke får nok C-vitamin. Men det er vigtigt at huske på, at multivitaminer ikke bør bruges som erstatning for en sund og varieret kost.

Sportstorvet af foretaget en multivitamin test, der afdækker de bedste multivitaminer.

Det er også vigtigt at bemærke, at multivitaminer ikke nødvendigvis er gavnlige for alle. Hvis du allerede får tilstrækkeligt af de nødvendige vitaminer og mineraler gennem din kost, kan en multivitaminpille være unødvendig og endda skadelig, hvis du får for meget af visse næringsstoffer. Derfor er det altid en god idé at konsultere en læge eller en ernæringsekspert, før du begynder at tage multivitaminer eller andre kosttilskud.

Vurder post
Skrevet af:  

Nyhedsbrev