Alt du skal vide om svampen Cordyceps i 2023

Cordyceps er en svamp, der traditionelt i kinesisk medicin er blevet brugt til at behandle seksuel dysfunktion og fertilitet. De fleste studier med cordyceps er dog foretaget i forbindelse med træningspræstationer og nyresundhed.

Der findes flere arter af Cordyceps, hvoraf den mest almindeligt anvendte er Sinensis. På dansk hedder svampen kinesisk snyltekølle.

Cordyceps vokser i naturen på døde sommerfuglelarver, men de Cordyceps du kan købe som kosttilskud er ikke groet på dødelaver, men groet på korn, ris eller hirse.

Cordyceps virkning

 • Cordyceps har en stærk antioxidant effekt.1
 • Cordyceps kan muligvis forbedre træningspræstationer, specielt hos ældre.
 • Cordyceps kan muligvis reducere symptomer i forbindelse med nyretransplantationer.

Cordyceps som kosttilskud

Cordyceps vokser i naturen på døde sommerfuglelarver. De Cordyceps du kan købe som kosttilskud er dog groet på korn, ris eller hirse. I Danmark kan du købe Cordyceps fra følgende forhandlere:

Dosering

Cordyceps er blevet anvendt i menneskelige forsøg i doser mellem 1.000-3.000 mg dagligt, enten som en enkelt dosis eller fordelt over flere doser sammen med måltider.

Bivirkninger

I de få studier, der er blevet foretaget med cordyceps på mennesker har det været sikkert, og der er ikke blevet fundet nævneværdige bivirkninger.

I et studie, der varede et helt år hvor deltageren tog 3 g cordyceps om dagen blev der eksempelvis ikke fundet nogle bivirkninger.

Studier om Cordyceps

Cordyceps til løb og cykling

I studiet deltog 20 sunde ældre personer mellem 50-75 år. De blev delt op i to grupper, hvor den ene gruppe tog cordyceps og den anden tog placebo (falske) kapsler i 12 uger. Begge grupper blev testet før og efter de 12 uger ved hjælp af en cykeltest, hvor man målte deres åndedræt og andre fysiske parametre.

Resultaterne viste, at de personer, der tog cordyceps, havde en forbedring i deres træningspræstation. De kunne træne hårdere, før deres krop begyndte at producere for meget mælkesyre, og de kunne også træne hårdere, før de begyndte at trække vejret hurtigere. Denne forbedring blev ikke set hos dem, der tog placebo.2

Et andet studie viste, at Cordyceps ingen effekt havde på mandlige cyklister, der allerede var i god form. 3

Cordyceps og nyretransplantation

Forskere har undersøgt effekten af et supplement kaldet Cordyceps på patienter, der har gennemgået en nyretransplantation.

I studiet blev 202 patienter opdelt i to grupper: en gruppe, der tog Cordyceps sammen med deres sædvanlige medicin, og en kontrolgruppe, der kun fik den sædvanlige medicin. Resultaterne viste, at de patienter, der tog Cordyceps, havde en forbedret lever- og nyrefunktion. De havde også brug for en mindre mængde af et almindeligt brugt immunundertrykkende lægemiddel.

Desuden oplevede Cordyceps-gruppen mindre protein i deres urin og en reduceret risiko for visse nyreproblemer efter transplantationen.

Dette antyder, at Cordyceps kan være gavnligt for at mindske bivirkningerne af visse medicin og for at beskytte den transplanterede nyre.4

Cordceps og anti-aging

Forskere undersøgte hvordan et ekstrakt fra Cordyceps påvirker ældre mus og kastrerede rotter. Forskerne testede også, hvordan Cordyceps påvirkede musenes evne til at lære og huske.

Resultaterne viste, at Cordyceps hjalp musene med at lære hurtigere og huske bedre. De kiggede også på, hvordan Cordyceps påvirkede kastrerede rotters seksuelle funktion, og fandt ud af, at det hjalp rotterne med at blive seksuelt aktive hurtigere.

Endelig viste testene, at Cordyceps forbedrer nogle enzymer, der er relateret til aldring, i musene.

Samlet set antyder resultaterne, at Cordyceps kan have en anti-aldrende effekt. 5

Cordyceps virker ikke mod søvnløshed

Søvnløshed er ofte forbundet med depression. Forskere i Beijing Anding hospital undersøgte, om et supplement kaldet Cordyceps kombineret med medicinen duloxetin kunne hjælpe med at forbedre søvnsymptomer hos deprimerede patienter.

I et dobbeltblindt forsøg, der varede i et år, blev 59 patienter delt op i to grupper: en der fik duloxetin og Cordyceps, og en der fik placebo.

Resultaterne viste, at begge grupper oplevede en reduktion i depressive og søvnsymptomer, men placebo-gruppen havde en større forbedring i søvnsymptomer end Cordyceps-gruppen. Der var ingen markante forskelle i depressive symptomer mellem grupperne, og bivirkningerne var minimale. Konklusionen var, at Cordyceps militaris ikke forbedrede søvnsymptomer i denne patientgruppe, men det var sikkert at bruge.6

Bioaktive stoffer

Cordyceps indeholder forskellige forbindelser, herunder:

 • Cordycepin, som er den primære bioaktive forbindelse.
 • Ergosterol og Ergosterol palmitate.
 • Cordycepic Acid, som i virkeligheden er D-Mannitol.
 • Glucosamin, natrium, kalium, calcium, magnesium, jern og zink.
 • I selen-berigede svampe findes selenomethionin, senelite og selanat.

Derudover indeholder den bioaktive aminer som Cordymin og ‘CMP’ samt peptider, der indeholder alpha-aminoisobutyric syre. Disse har vandopløselige og vand-uopløselige komponenter med testosteronforstærkende egenskaber.

Cordyceps indeholder også bioaktive polysaccharider som F2, F3, CS-PS, CME-1, CMP polysaccharider og CPS1. 7

Hvad er cordyceps?

Cordyceps er en slægt af svampe, der tilhører Ascomycota divisionen. Der er over 400 kendte arter af Cordyceps, og mange af dem er kendt for deres parasitiske livsstil.

Mange arter af Cordyceps er kendt for at inficere insekter og andre leddyr. Når en insekt bliver inficeret, vokser svampen inde i værten og dræber den. Efterfølgende bryder svampens frugtlegeme ud af værtens krop. Dette har givet anledning til navne som “zombie-ant fungus” for nogle arter, fordi de får myrer til at klatre op i vegetationen og klamre sig fast, før de dør og svampen bryder ud.

Cordyceps sinensis, nu kendt som Ophiocordyceps sinensis, er en af de mest kendte arter og har været brugt i traditionel kinesisk medicin i århundreder. Den vokser vildt i Himalaya-regionen og er kendt for sine påståede helbredende egenskaber.

Hvad er Cordyceps CS-4?

Cordyceps svampe er sværer at indsamle. Derfor er det utrolig dyrt at købe. De fleste tilskud bruger en syntetisk version kaldet Cordyceps CS-4. Det er Cordyceps CS-4, der er brugt i alle studierne vi har nævnt i denne artikel.

Det er også muligt at gro Cordyceps på et substrat såsom ris. Det er typisk typen Cordyceps militaris, der bruges til dette.

Cordyceps sinensis og Cordyceps militaris

Cordyceps militaris og Cordyceps sinensis, nu klassificeret som Ophiocordyceps sinensis, er to prominente arter inden for Cordyceps-slægten. Selvom de deler en fælles slægt og har visse ligheder, er der også betydelige forskelle mellem dem.

Cordyceps militaris findes i mange dele af verden, herunder Nordamerika, Europa og Asien. Den trives typisk i tempererede skove og er kendt for at parasitere primært på pupper og larver af forskellige insekter. Denne svamp har en karakteristisk orange-rød farve og er ofte mindre end sin modpart, Cordyceps sinensis. Selvom Cordyceps militaris også har været brugt i traditionel medicin, er dens popularitet og anvendelse mindre udbredt end Cordyceps sinensis. En af de største fordele ved Cordyceps militaris er dens evne til at blive dyrket under kontrollerede forhold, hvilket gør den til en populær erstatning for Cordyceps sinensis i kommercielle produkter.

På den anden side er Cordyceps sinensis indfødt til Himalaya-regionen, især i Kina, Nepal, Bhutan og Indien. Den findes i højder over 3.000 meter og er kendt for at inficere larver af ghost møl (Thitarodes) under jorden. Denne svamp har en mørkere, brunlig farve og kan være længere og tyndere end Cordyceps militaris. Cordyceps sinensis er en af de mest værdsatte svampe i traditionel kinesisk medicin og er kendt for sine påståede helbredende egenskaber, herunder forbedring af lungefunktion, øget energi og styrkelse af immunsystemet. På grund af dens komplekse livscyklus og specifikke vækstbetingelser er den svær at dyrke. Dette har ført til overhøstning af vild Cordyceps sinensis, hvilket har øget prisen og gjort den til en af de dyreste svampe i verden.

Sammenfattende er både Cordyceps militaris og Cordyceps sinensis værdsatte for deres medicinske egenskaber. Dog er Cordyceps sinensis især kendt i Asien for sine påståede helbredende egenskaber, mens Cordyceps militaris, med sin lettere dyrkning, er blevet en populær erstatning i kosttilskud og sundhedsprodukter. Det er vigtigt at være opmærksom på forskellene, når man overvejer at tage produkter baseret på Cordyceps.

Cordyceps på dansk

Der er mange forskellige arter af cordyceps.

På dansk hedder Cordyceps militaris “Puppe-snyltekølle” og Cordyceps sinensis hedder “Kinesisk snyltekølle”.

Kilder

 1. Li, S. P., Li, P., Dong, T. T., & Tsim, K. W. (2001). Anti-oxidation activity of different types of natural Cordyceps sinensis and cultured Cordyceps mycelia. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology8(3), 207–212. https://doi.org/10.1078/0944-7113-00030 ↩︎
 2. Chen, S., Li, Z., Krochmal, R., Abrazado, M., Kim, W., & Cooper, C. B. (2010). Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: a double-blind, placebo-controlled trial. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.)16(5), 585–590. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0226 ↩︎
 3. Parcell, A. C., Smith, J. M., Schulthies, S. S., Myrer, J. W., & Fellingham, G. (2004). Cordyceps Sinensis (CordyMax Cs-4) supplementation does not improve endurance exercise performance. International journal of sport nutrition and exercise metabolism14(2), 236–242. https://doi.org/10.1123/ijsnem.14.2.236 ↩︎
 4. Li, Y., Xue, W. J., Tian, P. X., Ding, X. M., Yan, H., Pan, X. M., & Feng, X. S. (2009). Clinical application of Cordyceps sinensis on immunosuppressive therapy in renal transplantationTransplantation proceedings41(5), 1565–1569. https://doi.org/10.1016/j.transproceed.2009.02.085 ↩︎
 5. Ji, D. B., Ye, J., Li, C. L., Wang, Y. H., Zhao, J., & Cai, S. Q. (2009). Antiaging effect of Cordyceps sinensis extract. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives23(1), 116-122. ↩︎
 6. Zhou, J., Chen, X., Xiao, L., Zhou, J., Feng, L., & Wang, G. (2021). Efficacy and Safety of Cordyceps militaris as an Adjuvant to Duloxetine in the Treatment of Insomnia in Patients With Depression: A 6-Week Double- Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Frontiers in psychiatry12, 754921. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2021.754921 ↩︎
 7. Li, C., Yan, A., Cai, C., & Liu, Z. (2012). Se pu = Chinese journal of chromatography30(7), 711–715. https://doi.org/10.3724/sp.j.1123.2012.02037 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed