NMN-tilskud: Studier, fordele, bivirkninger og købsguide

NMN-tilskud (Nikotinamidmononukleotid) er blevet hypet som en mulighed for at hjælpe kroppen med at genoprette det biologiske ur og øge ydeevnen hos udholdenhedsatleter.

Men hvad er NMN egentlig, og hvad siger videnskaben? Hvor kan man købe det, og hvilken dosis bør man tage? Få alle svarene her.

Hvor kan NMN købes?

Der er ingen danske producenter, der laver eller sælger NMN tilskud. Du kan derimod købe det hos Amazon i Tyskland. Fragten er som regel 2-3 dage til Købenavn – som regel hurtigere til Jylland.


Vores valg Product 1 Neotes NMN

3x30g NMN med 99% NMN pulver testet af HPLC-DAD 2-3 dages levering fra Tyskland


testet i DK Product 2 Source of Nature NMN

Kvalitetstet i Danmark (HACCP). 30g NMN Hurtig fragt fra Tyskland (2-3 dage)Kvalitetstet i Danmark (HACCP). 30g NMN Hurtig fragt fra Tyskland (2-3 dage)


Billigeste Product 3 NMN Life+ Nicotinamide Monononucleotide 99.5%

99.5% rent NMN pulver 10g pr. bøtte 2-3 dages levering fra TysklandHvad er NMN?

Kort sagt er NMN et naturligt molekyle, der hjælper med at forsyne din krop med energi.

NMN er en slags nukleotid, der har adskillige roller i kroppen, herunder at fungere som byggestenene for DNA. I cellerne omdannes NMN til nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD), som er nødvendigt for forskellige funktioner relateret til stofskifte og energiproduktion.

Du kan betragte NMN som det grundlæggende materiale og NAD som formen kroppen faktisk kan udnytte.  

Mængden af NAD, som kroppen kan producere, er afhængig af den tilgængelige mængde NMN i kroppen.

Samtlige celler i din krop benytter NAD og er derfor afhængige af NMN, dets forstadie, for at virke optimalt. NAD bistår cellerne med at styre en række essentielle funktioner, der sikrer et velfungerende celleliv, inklusiv:

 • Energiomsætning
 • reparation af DNA
 • respons på cellulært stress

Med tiden falder mængden af Nikotinamidmononukleotid (NMN) naturligt i kroppen, og dermed reduceres også NAD-niveauerne. Dette kan være en medvirkende faktor til nogle af de helbredsmæssige konsekvenser, som kan opstå i forbindelse med aldring.

NMN og NDA

Niveauet af nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) falder med alderen og sygdom. Dette antages for at være medansvarlig for forringelsen vores stofskifte, styrke og fysisk funktion.

Både NMN og NAD+ spiller en vigtig rolle i produktionen af energi i din krop. Selvom de er forskellige molekyler, har NAD+ og NMN mange fælles kemiske elementer. Det er vigtigt at bemærke, at din krop har brug for NMN for at skabe NAD+ – du kan ikke have det ene uden det andet.

Der er nogle forskelle mellem NAD+ og NMN:

 1. NMN absorberes lettere i blodbanen
 2. NAD+ kan have en stærkere effekt på din hjerne og mentale sundhed
 3. NMN kan have en stærkere effekt på din fysiske sundhed

Hvorfor ikke bare tage NAD+?

NMN absorberes lettere i blodbanen, og er en langt mere biotilængelig måde, at øge NAD+ niveauerne i blodet på. [4]

Resveratrol og NMN’s Rolle i Livsforlængelse

Professor David Sinclair forklarer, at resveratrol og NMN er afgørende for aktiveringen af sirtuin, som har en central rolle i de funktioner, der gør os i stand til at leve længere. Han betegner resveratrol som en “gaspedal”, der øger aktiveringen af sirtuin, mens NMN fungerer som brændstof. Uden et sådant “brændstof” vil resveratrol ikke kunne virke.

Årsagen til, at resveratrol ikke virker effektivt uden NMN, ligger i NAD-niveauerne, som er af essentiel betydning for energiproduktionen i vores celler. Vi har brug for det til at aktivere sirtuin. Når du indtager resveratrol, øges aktiveringen af sirtuin, og ved at tilføje NMN til din kost sikrer du, at sirtuiner har nok energi til at fungere korrekt.

Note: Professor David Sinclair er en velkendt biolog og professor i genetik ved Harvard Medical School. Han er særligt kendt for sin forskning inden for biologisk aldring.

Vores Resveratrol anbefalinger

 1. Core Resveratrol
  • 200 mg trans-resveratrol + 5 mg piperin + kokosolie (MCT)
 2. Super Resveratrol
  • 200 mg trans-resveratrol + 5 mg piperin
 3. Trans-resveratrol
  • 250 mg trans-resveratrol + 10 mg peberekstrakt

NMN i fødevare

NMN-indholdet i forskellige fødevarer pr. 100 gram:

 • Avocadoer: 0,36-1,60 mg NMN
 • Broccoli: 0,25-1,12 mg NMN
 • Kål: op til 0,9 mg NMN
 • Tomater: 0,26-0,30 mg NMN

Som du nok kan regne dig frem til, vil det kræve et meget stort indtag af disse fødevarer, fx 100 kg broccoli eller 69 kg avocado for blot at få 250 mg NMN.

De mest effektive doser (ifl. Studierne) er over 600 mg NMN – hvilket er umuligt at få igennem kosten.  

NMN som kosttilskud

Nogle eksperter, at indtagelse af et NMN-tilskud kan bidrage til at mindske aldringens virkninger.

Nedenfor undersøger vi forskningen omkring NMN-tilskud og kigger på potentielle fordele, risici de tilgængelige oplysninger om den mest effektive dosering.

Opsummering

 • 600 – 1200 mg NMN pr. dag er den mest effektive dosis.
 • Den bedste effekt ses efter 60 dage.
 • NMN tilskud virker positivt på udholdenheds atleter
 • NMN tilskud ser ud til at virke positivt på muskelinsulinfølsomheden

Studier

Hvor godt virker NMN?

Det er et vanskeligt spørgsmål at besvare i øjeblikket. Undersøgelser af NMN-tilskuds virkninger på mennesker er ret nye, og der er kun offentliggjort et begrænset antal kliniske forsøg (den højeste standard for at demonstrere kliniske fordele).

Læs vores gennemgang af studierne herunder

NMN tilskud forbedre amatør-løbere præsentation

Et nyt studie undersøgte virkningerne af NMN-tilskud hos amatør-løbere i forbindelse med træning. I studiet indtog 48 løbere mellem 27 og 50 år NMN-tilskud oralt i doser på 300, 600 eller 1200 mg dagligt i 6 uger eller en placebo.

Ved afslutningen af de 6 uger oplevede de løbere, der indtog NMN sammen med deres regulære træning, en forbedret aerob kapacitet i forhold til dem, der indtog placebo.

Iltoptagelsen VO2 og procentdelen af maksimal iltoptagelse (VO2max) blev forbedret.

Gruppen der fik 600 – 1200 mg fik bedre resultater. Forskerne antydede, at dette kunne skyldes øget iltindtag. [1]

NMN tilskud øger NAD-niveauer og forbedrer fysisk præstation

I et 60-dages forsøg modtog 80 deltagere (gennemsnitsalder 49; 59% kvinder, 41% mænd) dagligt 300 mg, 600 mg eller 900 mg oral NMN eller tilsvarende dosis som placebo.

Tilskud med NMN viste sig at øge blodkoncentrationen af NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid).

Forskerne undersøgte også gruppernes fysiske præstation i en 6-minutters gå test. Gruppen, der fik NMN tilskuddet klarede sig væsentligt bedre end gruppen, der fik placebo middel.

Gruppen, der fik 600 mg og 900 mg klarede sig bedst. Derudover klarede de sig bedre efter 60 dage, sammenlignet med 30 dage. [2]

*Forskerne så ikke en forbedring i den biologiske alder.

NMN tilskud øger muskelinsulinfølsomheden hos prædiabetiske kvinder

Studiet undersøgte effekten af NMN-tilskud på 25 postmenopausale kvinder med prædiabetes og overvægt eller fedme i en randomiseret, kontrolleret undersøgelse over 10 uger.

Forsøget fokuserede på kvinder, da tidligere undersøgelser havde vist, at diabetiske hunmus opnåede større metaboliske fordele ved NMN end diabetiske hanmus.

Deltagerne blev inddelt tilfældigt i to grupper, der enten modtog NMN (250 mg pr dag) eller en placebo.

Resultaterne viste, at NMN-tilskud øgede insulinstimuleret glukoseoptagelse og mTOR- og AKT-fosforylering hos kvinderne i NMN-gruppen, men ikke i placebogruppen.

Undersøgelsen konkluderede, at NMN øger insulin-følsomheden, insulin-signalering og muskelomdannelse hos overvægtige eller fede kvinder med prædiabetes. [3]

NMN tilskud øger NAD+ hos raske deltagere

I forskernes randomiserede kontrollerede undersøgelse blev 80 raske voksne i alderen 40-65 år opdelt i fire grupper. Grupperne modtog enten en placebo eller varierende doser (300 mg, 600 mg og 900 mg) af AbinoNutra™ NMN dagligt i 60 dage (n=20 pr. gruppe).

Ud over at vurdere NAD-niveauerne i blodet, evaluerede forskerne også supplementets effektivitet i at bremse aldring ved hjælp af Aging.Ai 3.0-lommeregneren samt effektiviteten i at forbedre træningspræstation ved hjælp af en sekstminutters gangtest (6MWT), og vurderede også sikkerhed og tolerance.

Note: Aging.AI 3.0-kalkulatoren er et værktøj, der ved hjælp af kunstig intelligens forudser en persons biologiske alder fra en blodprøve analyseret for 19 laboratorietestparametre, herunder fastende glukose og total kolesterol. 6MWT måler aerob kapacitet og udholdenhed ved at vurdere, hvor langt man kan gå på seks minutter, hvilket i dette studie blev udført på et løbebånd.
Resultater:

NMN-tilskud førte til betydelige stigninger i blodets NAD-koncentrationer på tværs af alle behandlingsgrupper sammenlignet med placebo og baseline målinger, og tilskuddet blev betragtet som sikkert og godt tolereret, selv i de højeste doser. Øget NAD-niveau viste også en grad af dosisafhængighed (altså, at effekten steg med højere indtag af NMN), da både 600 mg- og 900 mg-behandlingsgrupperne havde højere NAD-niveauer end 300 mg-gruppen, selvom der ikke blev observeret forskel mellem 600 mg- og 900 mg-doserne.

Den biologiske alder forblev stabil i NMN-grupperne, mens den steg i placebo-gruppen, hvilket indikerer en potentiel aldersbevarende effekt af NMN-tilskud. Forskellene i ændringer i biologisk alder mellem hver NMN-gruppe og placebo nåede alle statistisk signifikans (p<0.05).

Derudover viste 6MWT forbedret udholdenhed blandt NMN-behandlede grupper, med de mest betydelige forbedringer observeret i 600 mg- og 900 mg-grupperne. Placebo-gruppen gik i gennemsnit 330 m (1083 fod), mens 300 mg-gruppen gik i gennemsnit 380 m (1247 fod), 600 mg-gruppen i gennemsnit 435 m (1427 fod), og 900 mg-gruppen i gennemsnit 480 m (1575 fod). Gåafstandene for alle NMN-grupper var betydeligt længere end placebo-gruppens (p<0.01), og var betydeligt forbedret i forhold til baseline for 600 mg- og 900 mg-doserne (p<0.05).

Samlet set viser Li et al.’s undersøgelse, at NMN-tilskud ikke kun øger blodets NAD-koncentrationer, men også kan forbedre fysisk præstation og forebygge aldring, med optimale fordele set ved en daglig dosis på 600 mg. [5]

Afslutningsvist viste der sig at være mange unøjagtigheder ved brugen af Aging-Ai lommeregneren.

Er NMN sikkert at tage?

NMN er et velegnet supplement til at forøge NAD-koncentrationerne i cellerne, eftersom det er let at tåle, og studier med både mennesker og dyr har rapporteret et minimalt antal bivirkninger.

Forskning i mennesker har vist, at det er sikkert at indtage doser på op til 1.200 mg om dagen. Det skal dog understreges, at der ikke at foretaget studier, der har undersøgt brug af NMN over længere tid.

Konklusion

Tidlige undersøgelser antyder, at indtagelse af NMN-tilskud i doser på op til 1.200 mg om dagen kan medføre fordele relateret til insulinfølsomhed, aerob funktion og træthed, med minimal risiko for uønskede bivirkninger.

Før du tilføjer nogen kosttilskud til din kost, er det vigtigt at tale med en sundhedsfaglig person om din specifikke situation og de potentielle risici og fordele, du bør overveje.


Kilder

 1. Liao, B., Zhao, Y., Wang, D., Zhang, X., Hao, X., & Hu, M. (2021). Nicotinamide mononucleotide supplementation enhances aerobic capacity in amateur runners: a randomized, double-blind studyJournal of the International Society of Sports Nutrition18(1), 54. https://doi.org/10.1186/s12970-021-00442-4
 2. Yi, L., Maier, A. B., Tao, R., Lin, Z., Vaidya, A., Pendse, S., Thasma, S., Andhalkar, N., Avhad, G., & Kumbhar, V. (2023). The efficacy and safety of β-nicotinamide mononucleotide (NMN) supplementation in healthy middle-aged adults: a randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled, parallel-group, dose-dependent clinical trial. GeroScience45(1), 29–43. https://doi.org/10.1007/s11357-022-00705-1
 3. Yoshino, M., Yoshino, J., Kayser, B. D., Patti, G. J., Franczyk, M. P., Mills, K. F., Sindelar, M., Pietka, T., Patterson, B. W., Imai, S. I., & Klein, S. (2021). Nicotinamide mononucleotide increases muscle insulin sensitivity in prediabetic women. Science (New York, N.Y.)372(6547), 1224–1229. https://doi.org/10.1126/science.abe9985
 4. Okabe K, Yaku K, Uchida Y, Fukamizu Y, Sato T, Sakurai T, Tobe K, Nakagawa T. Oral Administration of Nicotinamide Mononucleotide Is Safe and Efficiently Increases Blood Nicotinamide Adenine Dinucleotide Levels in Healthy Subjects. Front Nutr. 2022 Apr 11;9:868640. doi: 10.3389/fnut.2022.868640. PMID: 35479740; PMCID: PMC9036060.
 5. Yi, L., Maier, A. B., Tao, R., Lin, Z., Vaidya, A., Pendse, S., Thasma, S., Andhalkar, N., Avhad, G., & Kumbhar, V. (2023). The efficacy and safety of β-nicotinamide mononucleotide (NMN) supplementation in healthy middle-aged adults: a randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled, parallel-group, dose-dependent clinical trial. GeroScience45(1), 29–43. https://doi.org/10.1007/s11357-022-00705-1

5/5 - (4 votes)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.