Perikon: Studier, Dose, Bivirkninger & Købsguide

Perikon, også kendt som Hypericum perforatum eller St. John’s wort, er en plante med medicinske egenskaber, der er blevet anvendt i århundreder. Siden isoleringen af det aktive stof hyperforin i 1970’erne, har der været øget interesse for at undersøge plantens potentielle helbredsmæssige fordele. Hypericum perforatum er en af de 496 arter i Hypericum-slægten og vokser over hele verden, bortset fra Antarktis.

I denne artikel vil vi gennemgå de videnskabelige studier, der er udført på perikon for at afdække, om der er videnskabeligt belæg for plantens virkning.

Opsummering: Perikon er et meget effektivt middel mod depression. Perikon kan dog interagere med visse typer medicin. Gravide og ammende bør helt undgå det. Tal med din læge, før du tager perikon mod depression.

Perikon mod depression

Undersøgelser viser, at perikon kan være en særdeles effektiv behandling til folk, der lider af depression. I studier har det vist sig at mindsker symptomerne på depression i forhold til både placebo og andre antidepressive midler.

En stor tysk undersøgelse fra 2010 med over 1500 slog virkelig virkningen fast i sten. Efter behandlingen med perikon faldt den subjektive følelse af depressions med 63%. De bedste resultatet blev observeret hos unge mennesker, som ikke havde haft depression længe. [1]

Et andet studie undersøgte effekten med voksne mennesker, der enten havde mild eller slem depression. I studiet blev 332 patienter delt op i tre grupper:

  1. En gruppe fik 600 mg perikon ekstrakt om dagen.
  2. En anden gruppe fik 1200 mg perikon ekstrakt om dagen.
  3. En tredje gruppe fik placebo. (Altså, et fiktivt stof der ingen virkning har)

Efter en behandlingsperiode på 6 uger oplevede grupperne, der modtog perikon-ekstrakt, en betydeligt større reduktion i depressionssymptomer sammenlignet med gruppen, der modtog et uvirksomt stof (placebo).

Gruppen der tog 1200 mg perikon ekstrakt (2x600mg) om dagen, oplevede størst effekt. [2]

Vi kunne egentligt blive ved med at nævne spændende studier, men der er faktisk blevet foretaget så mange studier, at forskerne kan lave en såkaldt metaanalyse: Et kæmpe studie, hvor de samler data fra en masse studier og analyser alt den tilgængelige data.

Resultatet?

I alt 29 studier med 5.489 patienter blev analyseret. Resultaterne viste, at perikon-ekstrakter generelt var bedre end placebo og lige så effektive som standard antidepressiva i behandling af depression. Desuden havde perikon-ekstrakter færre bivirkninger sammenlignet med standard antidepressiva. [3]

Dog var der nogle forskelle i resultaterne afhængigt af studiernes oprindelsesland og præcision, hvilket gør fortolkningen af resultaterne mere kompleks.

Bivirkninger

Perikon påvirker mange former for medicin. Derfor er det ekstra vigtigt, at du taler med din læge hvis du overvejer at tage perikon. Det frarådes desuden særligt at indtage Perikon hvis du er gravid eller ammende.

Udover interaktionerne med medicin oplever få bivirkninger med perikon. Eksempelvis oplevede kun 3,54% af 1500 deltagere kun mindre, ikke alvorlige, bivirkninger såsom uro, søvnbesvær og mavesmerter. [1]

Dosis

En typisk dosis ligger mellem 600-1800 mg ekstrakt om dagen. Det er dog ekstraktets styrke, der bestemmer, hvor meget du skal tage. I de undersøgelser vi har fundet, har forskerne brugt et perikon-ekstrakt kaldet WS® 5570. Som med alle medicinske urter, er det ikke selve urten, men derimod urtens aktive stoffer, der udgør effekten. I perikons tilfælde er et af de aktive stoffer hyperforin, som menes at have den antidepressive effekt.

I det ekstrakt, som forskerne har anvendt, ligger indholdet af hyperforin typisk mellem 3% og 6%. Desuden ligger indholdet af hypericin mellem 0,12% og 0,28%. For at udvinde de aktive stoffer fra perikonplanten har forskerne brugt en 80% alkoholopløsning (volumen/volumen) og har anvendt 3-7 dele plante for at lave 1 del tørt ekstrakt.

Men hvad kan vi egentlig bruge denne information til?

Til at finde de rigtige kosttilskud!

Købsguide

Når du køber perikon-tilskud, skal du kigge efter:

  • Ekstraktets koncentration: Se efter forholdet i ekstrakten. Altså, hvor mange dele perikonplante der er brugt til at lave én del ekstrakt.
  • Indholdet af aktive stoffer: Se efter tilskud, der har et højt indhold af aktive stoffer (hyperforin og hypericin).

Gennemgang af danske perikon tilskud

Herunder er vores anbfalinger i rækkefølger.

  1. Camette Perikon Hypericum: Det eneste danske kosttilskud, der nævner ekstraktforholdet (5:1). Det er omtrent det samme som forskerne har brugt. Desværre nævner de intet om indholdet af aktive stoffer. Men det gør ingen danske kosttilskudsproducenter.
  2. Pureviva Perikon: Nævner, at tilskuddet indeholder 140 mg perikon-ekstrakt. De nævner dog ikke koncentrationens forhold eller hvor mange aktive stoffer det indeholder.
  3. Natur Drogeriet Perikon Dråber: Nævner intet om mængden af aktive stoffer. De nævner dog, at de aktive stoffer er udvundet med 20% alkohol. Det eneste sammenligningsgrundlag vi har til en påstand er, at forskerne har brugt 80% alkohol til at udvinde de aktive stoffer i deres ekstrakt. Om det er mere eller mindre effektivt, skal jeg ikke kunne sige, men jo tættere producenterne kan komme på forskernes ekstrakt, jo bedre. Det er trods alt den ekstrakt, der har vist resultaterne.

Kilder

  1. Melzer, J., Brignoli, R., Keck, M. E., & Saller, R. (2010). A hypericum extract in the treatment of depressive symptoms in outpatients: an open study. Forschende Komplementarmedizin (2006)17(1), 7–14. https://doi.org/10.1159/000277628
  2. Kasper, S., Anghelescu, I. G., Szegedi, A., Dienel, A., & Kieser, M. (2006). Superior efficacy of St John’s wort extract WS 5570 compared to placebo in patients with major depression: a randomized, double-blind, placebo-controlled, multi-center trial [ISRCTN77277298]. BMC medicine4, 14. https://doi.org/10.1186/1741-7015-4-14
  3. Linde, K., Berner, M. M., & Kriston, L. (2008). St John’s wort for major depression. Cochrane database of Systematic reviews, (4).

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed