Alt du skal vide om Matcha

Matcha er for nylig blevet et moderne fænomen i den vestlige verden, og dens anvendelse spænder fra teer til lattes, shots, smoothies og kosttilskud.

Selvom matcha stammer fra den samme plante som grøn te (Camellia sinensis), har matcha en unik næringsprofil. Den er rig på næringsstoffer og indeholder en højere koncentration af koffein og antioxidanter end den almindelige grønne te.

Diverse studier fremhæver matchas fordele, heriblandt dens evne til at beskytte leveren, fremme hjertesundhed og hjælpe med vægttab. Læs videre for at dykke dybere ned i denne fascinerende grønne drik.

Er matcha sundt?

De aktive næringstoffer i matcha har en hel række veldokumenterede sundhedsfremmende egenskaber.1

  • Forbedrer symptomer på stress
  • Forbedrer hukommelse og kognitive funktioner
  • Forbedrer kontrol af blodsukker
  • Reducerer oxidativ stress
  • Reducerer inflammation

Dosering

Matcha er en meget koncentreret form for grøn te, så du behøver ikke at indtage meget for at opnå dens sundhedsmæssige fordele.

De fleste tager mellem 1-4g matcha om dagen.

Start med en mindre mængde og juster efter behov, baseret på hvordan du føler.

Kvalitet

Det er altid bedst at vælge en høj kvalitet af matcha for at sikre, at du får mest muligt ud af de sundhedsmæssige fordele. “Ceremonial grade” er ofte den højeste kvalitet og bedst til te, mens “culinary grade” er bedre til madlavning.

Bivirkninger

Som med alle fødevarer og kosttilskud er det vigtigt at lytte til din krop. Nogle mennesker kan opleve maveproblemer eller søvnløshed, især hvis de indtager for meget matcha.

Hvis du er gravid eller ammende, eller hvis du tager medicin, bør du tale din læge før du tager match matcha.

Matcha og hjernens funktion

Grøn te er kendt for at fremme mental klarhed og forbedre hjernens funktion. Den vigtigste stof i matcha, der giver denne fordel, er koffein og EGCG.

Koffein, som findes i mange drikkevarer, inklusive grøn te, ser ud til at reducere denne risiko for nedsat hjernefunktion, især hos kvinder. Denne beskyttelse bliver endda mere effektiv med alderen.2

Koffein kan beskytte hjernen ved at bekæmpe skadelige processer, der fører til hjernens ældning, og ved at reducere inflammation i hjernen, hvilket kan skade hukommelsen.3

En anden måde, koffein hjælper på, er ved at mindske ophobning af et skadeligt stof i hjernen kaldet amyloid-β. Dette stof kan forårsage hjernesygdomme. Derudover spiller inflammation en stor rolle i hjernesygdomme, og EGCG fra grøn te kan hjælpe med at stoppe denne inflammation.4

Sammenfattende kan både koffein og EGCG fra grøn te bidrage til at beskytte hjernen mod aldring og sygdomme, som Alzheimer’s.

Grøn te, matcha og vægttab

Grøn te, som kommer fra den samme plante som match, har længe været kendt for at kunne hjælpe med vægttab. Men forskellige undersøgelser har givet forskellige resultater, primært fordi de har brugt forskellige mængder af grøn te, forskellige typer af te og varieret i, hvor længe folk skulle tage den.

For at få klarhed over dette blev der lavet en stor gennemgang af mange forskkelige studier. Resultaterne viste:

  • Folk tabte sig generelt og havde en mindre talje, når de tog grøn te.
  • Dette vægttab var tydeligst, når folk tog mindre end 500 mg grøn te om dagen i 12 uger.
  • De, der tog mere end 800 mg grøn te om dagen, havde det mest markante fald i taljemål, især hvis de kun gjorde det i mindre end 12 uger.

Så, hvis du vil tabe dig, kan det hjælpe at drikke grøn te eller grøn te. Men husk også at spise sundt og dyrke motion. Grøn te er kun en del af løsningen.5

Hvordan laver man matcha te

For at lave en autentisk matcha-drik, tag 1–2 teskefulde (2–4 gram) af det matcha puilver i din foretrukne kop, tilsæt 60 af varmt vand, og rør godt rundt med en bambuspisk – du kan også bare bruge et piskeris.

Forholdet mellem matcha og vand

  • For en lettere variant kan du bruge blot en halv teskefuld (1 g) matcha og blande den med 3–4 90–120 ml varmt vand.
  • Er du derimod i humør til en kraftigere drik, kan du bruge 2 teskefulde (4 g) matcha og kun 30 ml vand.

Den optimale temperatur

  • Matcha tilberedes typisk med vand på 80°C.
  • For en blødere og mere afdæmpet smag, brug vand med en temperatur på 70°C.
  • For at få mest mulige næringstoffer ud af din Matcha skal du tilberede den så varmt som muligt.
  • Du behøver ikke lade din matcha trække
  • Matcha-pulver trækker hurtigere end almindelige teblade. Faktisk kan du få en masse af de gode stoffer ud af matcha på kun 1 minut. Du behøver ikke lade din matcha trække i længere tid end det – det gør ingen forskel fra et ernæningsperspektiv.6

Matcha næringsindhold

Matcha er et specielt pulver af grøn te, der er kendt for sit rige indhold af sundhedsfremmende stoffer.

Herunder finder du en forenklet forklaring af næringsindholdet i matcha og forskellen mellem matcha og almindelig grøn te:

  1. Polyfenoler: Grøn te indeholder naturlige antioxidanter, herunder polyfenoler. Polyfenoler kan udgøre op til 30% af tørret grøn te. Matcha beskrives som en væsentlig kilde til disse stoffer i kosten. Disse forbindelser er kendt for at være ekstremt gode antioxidanter, sammenlignelige med vitaminer som C og E.
  2. Catechiner: Grøn te indeholder fire hovedcatechiner, hvoraf EGCG er den mest aktive. Disse stoffer har en stor kapacitet til at fjerne skadelige frie radikaler. Matcha har generelt højere indhold af catechiner sammenlignet med andre grønne teer.
  3. Koffein: Koffein giver te sin karakteristiske smag og er også en antioxidant. Matcha har et højere koffeinindhold end andre grønne teer.
  4. Fenolsyrer: Disse er sekundære plantemetabolitter med sundhedsfremmende egenskaber. Matcha indeholder flere forskellige fenolsyrer.
  5. Rutin: Rutin er en kraftfuld antioxidant. Matcha grøn te har et usædvanligt højt indhold af rutin sammenlignet med andre teer på markedet.
  6. Quercetin: Dette er en anden phytochemical med antioxidantegenskaber. Matchas indhold er lidt højere end traditionel grøn te.
  7. Vitamin C: En kraftig antioxidant, der styrker kroppens immunforsvar. Matcha indeholder mere end det dobbelte af mængden af vitamin C end andre grønne teer.
  8. Klorofyl: Matcha, der dyrkes i skygge, har øget klorofylindhold, hvilket giver den en unik levende farve. Denne forbindelse har også antioxidative og antiinflammatoriske egenskaber.
  9. Theanin: En aminosyre, der findes i teplanten. Denne forbindelse er ansvarlig for matchas unikke ikke-bittere smag og dens kombination med koffein giver den karakteristiske umami-smag. Matcha har et relativt højt theaninindhold sammenlignet med andre teer.

Selvom både matcha og traditionel grøn te kommer fra samme plante, adskiller de sig i indholdet af visse næringsstoffer. For eksempel har matcha generelt et højere indhold af catechiner, koffein, rutin, quercetin og vitamin C end almindelig grøn te. En mulig grund til de forskellige næringsindhold i matcha kan være skyggedyrkningen af teplanterne, hvilket kan påvirke syntesen af polyfenoler.

Produktion af matcha

Landmændene skygger planterne, der bruges til matcha, det meste af vækstperioden.

Denne mangel på direkte sollys øger produktionen af klorofyl, forøger indholdet af aminosyrer og giver planten en mørkere grøn farvetone.

Efter høstningen fjerner producenterne stilkene og bladårerne og maler bladene til et fint pulver.

Kilder

  1. Kochman, J., Jakubczyk, K., Antoniewicz, J., Mruk, H., & Janda, K. (2020). Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules (Basel, Switzerland)26(1), 85. https://doi.org/10.3390/molecules26010085 ↩︎
  2. Ritchie, K., Carrière, I., de Mendonca, A., Portet, F., Dartigues, J. F., Rouaud, O., Barberger-Gateau, P., & Ancelin, M. L. (2007). The neuroprotective effects of caffeine: a prospective population study (the Three City Study). Neurology69(6), 536–545. https://doi.org/10.1212/01.wnl.0000266670.35219.0c ↩︎
  3. Alzoubi, K. H., Mhaidat, N. M., Obaid, E. A., & Khabour, O. F. (2018). Caffeine Prevents Memory Impairment Induced by Hyperhomocysteinemia. Journal of molecular neuroscience : MN66(2), 222–228. https://doi.org/10.1007/s12031-018-1158-3 ↩︎
  4. Liu, J. B., Zhou, L., Wang, Y. Z., Wang, X., Zhou, Y., Ho, W. Z., & Li, J. L. (2016). Neuroprotective Activity of (-)-Epigallocatechin Gallate against Lipopolysaccharide-Mediated Cytotoxicity. Journal of immunology research2016, 4962351. https://doi.org/10.1155/2016/4962351 ↩︎
  5. Lin, Y., Shi, D., Su, B., Wei, J., Găman, M. A., Sedanur Macit, M., Borges do Nascimento, I. J., & Guimaraes, N. S. (2020). The effect of green tea supplementation on obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy research : PTR34(10), 2459–2470. https://doi.org/10.1002/ptr.6697 ↩︎
  6. Farooq, S., & Sehgal, A. (2018). Antioxidant activity of different forms of green tea: Loose leaf, bagged and matcha. Current Research in Nutrition and Food Science Journal6(1), 35-40. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed