Quercetin er et naturligt pigment, der hører til en gruppe af planteforbindelser kaldet flavonoider. Disse flavonoider findes i grøntsager, frugter, kornprodukter, te og vin.
Liposomal Quercetin
Indeholder 125mg Quercetin indkapslet i liposomer. Ved at indkapsle resveratrol i liposomer giver det kroppen bedre mulighed for at optage og udnytte Quercetin. Dette tilskud er testet af et uafhængigt tredjeparts laboratorium. Ifølge testen (læs her) er produktet 99,5 % rent.
Flavonoider er blevet forbundet med flere sundhedsmæssige fordele, herunder reducerede risici for hjertesygdomme, kræft og degenerative hjernesygdomme. De gavnlige effekter af flavonoider som quercetin kommer fra deres evne til at fungere som antioxidanter i din krop.
Antioxidanter er forbindelser, der kan binde sig til og neutralisere frie radikaler. Frie radikaler er ustabile molekyler, der kan forårsage skader på dine celler, når deres niveauer bliver for høje. Skader forårsaget af frie radikaler er blevet forbundet med adskillige kroniske tilstande, herunder kræft, hjertesygdomme og diabetes.
Quercetin er den mest almindelige flavonoid i kosten. Det anslås, at den gennemsnitlige person indtager 10-100 mg af det dagligt gennem forskellige madkilder. Fødevarer, der almindeligt indeholder quercetin, inkluderer løg, æbler, druer, bær, broccoli, citrusfrugter, kirsebær, grøn te, kaffe, rødvin og kapers. Det fås også som et kosttilskud i pulver- og kapselform.
Quercetin er den mest velundersøgte af alle flavonoider. Alene er det ikke et særlig effektivt kosttilskud, men der er enormt mange gode intaraktioner i kombination med andre bioflavonoider. Det øger eksempelvis optagelsen af resveratrol.
Liposomal Resveratrol
Indeholder 240 mg Resveratrol indkapslet i liposomer. Ved at indkapsle resveratrol i liposomer giver det kroppen bedre mulighed for at udnytte resveratrol. Quercetin øger optagelsen af resveratrol yderligere. Dette tilskud er testet af et uafhængigt tredjeparts laboratorium.. Ifølge testen (læs her) er produktet 99,9 % rent.
Quercetin virkning
Quercetin er bredt anerkendt for sit potentiale til at fremme sundhed og trivsel. Her er en forenklet liste over nogle af de mulige virkninger af quercetin på mennesker:
- Antioxidantvirkning: Kan neutralisere frie radikaler og reducere oxidativ stress.
- Antiinflammatorisk effekt: Potentielt reducerer inflammation i kroppen.
- Hjertesundhed: Kan sænke blodtrykket og forbedre kardiovaskulær sundhed.
- Neuroprotektion: Kan have en beskyttende effekt på neuroner mod oxidative skader.
- Støtte til mental funktion: Potentielle virkninger på hukommelse og indlæring, selvom resultaterne ikke er entydige.
- Forbedret fysisk præstation: Kan øge udholdenhed og bidrage til bedre træningsresultater i dyremodeller.
- Regulering af blodsukker: Potentielt hjælper med at kontrollere blodsukkerniveauer.
- Allergibekæmpelse: Kan hjælpe med at lindre symptomer forbundet med allergier.
- Støtte til hudens sundhed: Potentielt beskyttende mod skader fra ultraviolet stråling.
- Hæmning af histaminfrigivelse: Kan hjælpe med at dæmpe allergiske reaktioner ved at hæmme frigivelsen af histamin.
- Støtte til immunsystemet: Kan styrke immunforsvarets funktion.
- Støtte til hormonbalance: Kan påvirke hormoner som testosteron.
Kan man købe quercetin i Danmark?
Ja, Purovitalis laver et produktet liposomal resveratrol, som indeholder quercetin indkapslet i liposomer.
Liposomal Quercetin
Indeholder 125mg Quercetin indkapslet i liposomer. Ved at indkapsle resveratrol i liposomer giver det kroppen bedre mulighed for at optage og udnytte Quercetin. Dette tilskud er testet af et uafhængigt tredjeparts laboratorium. Ifølge testen (læs her) er produktet 99,5 % rent.
Det anbefales at supplere med andre bioflavonoider som resveratrol, genistein eller grøn te-katekiner for at øge effekten synergistisk og i teorien opnå fordelene ved et reduceret indtag. For eksempel kunne du købe liposomal resveratrol, som indeholder quercetin indkapslet i liposomer.
Quercetin bivirkninger
Quercetin findes i mange frugter og grøntsager og er sikkert at indtage. Som et kosttilskud synes det generelt at være sikkert med få eller ingen bivirkninger.
Dog mangler der studier om sikkerheden ved quercetin-tilskud for gravide og ammende kvinder, så det bør undgås, hvis du er gravid eller ammer.
Konsulter altid din læger før du tager quercetin, da det kan interagere med visse medicin, herunder antibiotika og blodtryksmedicin.
Studier om Quercetin
Quercetin og inflammation
Forskning viser, at høje niveauer af frie radikaler kan hjælpe med at aktivere gener, der fremmer inflammation. Derfor kan høje niveauer af frie radikaler føre til en øget inflammatorisk respons.
Selvom en smule inflammation er nødvendig for at hjælpe din krop med at hele og bekæmpe infektioner, er vedvarende inflammation forbundet med sundhedsproblemer, herunder visse kræftformer samt hjerte- og nyresygdomme.
Studier viser, at quercetin kan hjælpe med at reducere inflammation.
Et 8-ugers studie i 50 kvinder med leddegigt observerede, at deltagere, der tog 500 mg quercetin, oplevede markant reduceret morgenstivhed, morgensmerter og smerter efter aktivitet.1
De havde også reducerede markører for inflammation, såsom TNFα, sammenlignet med dem, der modtog et placebo.
Selvom disse resultater er lovende, er der stadig behov for mere forskning for at forstå forbindelsens potentielle antiinflammatoriske egenskaber.
Quercetin og kolesterol
Dyslipidemi refererer til en tilstand, hvor der er unormale niveauer af fedtstoffer i blodet. Dette kan omfatte høje niveauer af kolesterol og triglycerider, hvilket kan øge risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde.
Studiet undersøgte effekten af quercetin, et kosttilskud, på 200 personers blodlipidværdier. Deltagerne tog regelmæssigt quercetin over to måneder. Efter behandling med quercetin, som de tog i en dosis af 2.000 mg dagligt, faldt de dårlige kolesterolværdier (LDL), mens de gode kolesterolværdier (HDL) steg.
Høje LDL-værdier kan øge risikoen for hjertesygdomme, mens høje HDL-værdier kan beskytte mod dem. Mange patienter søger alternative metoder som quercetin i stedet for traditionel medicin for at undgå bivirkninger.2
Quercetin og blodtryk
I et studie blev mænd og kvinder med forhøjet blodtryk (19 personer) og let forhøjet blodtryk (22 personer) undersøgt for at se effekten af quercetin.
Deltagerne fik enten 730 mg quercetin dagligt i 28 dage eller et placebo tilskud (falsk tilskud).
Resultaterne viste, at quercetin ikke havde nogen effekt på dem med forhøjet blodtryk. Men for dem med let forhøjet blodtryk faldt deres systoliske blodtryk med 7 mm Hg og diastolisk med 5 mm Hg.
Interessant nok viste studiet, at quercetin ikke havde nogen effekt på markører for oxidativt stress i kroppen, hvilket var i modsætning til tidligere dyrestudier.3
I et andet studie, der undersøte 9 forskellige studier, der involverede 580 personer, fandt forskerne ud af, at indtagelse af mere end 500 mg quercetin som kosttilskud dagligt reducerede det systoliske og diastoliske blodtryk. Gennemsnitligt faldt det systoliske blodtryk med 5,8 mm Hg, mens det diastoliske blodtryk faldt med 2,6 mm Hg.4
Quercetin og hukommelse og opmærksomhed
I en 24-ugers undersøgelse blev det fundet, at daglig indtagelse af 50 milligram quercetin fra løgpulver forbedrede kognitive funktioner hos sunde ældre. Kognitive funktioner refererer til mentale processer som opmærksomhed, hukommelse og beslutningstagning. MMSE, en test der vurderer disse funktioner, viste en forbedring i scoren for dem, der tog quercetin-rig løg, hvilket indikerer en forbedring i deres mentale evner.
Udover kognitiv forbedring blev symptomer på depression og apati (en tilstand af mangel på interesse eller motivation) også forbedret i quercetin-gruppen. Dette antyder, at quercetin kan forbedre både tænkning og følelsesmæssigt velbefindende hos ældre.5
Quercetin og motion
Forskere har også undersøgte effekten af quercetin på gentagne sprintpræstationer hos 15 fritidstrænede unge mænd. Efter en uges indtag af enten placebo, en sportsdrik eller samme drik med quercetin, viste resultaterne, at quercetin ikke forbedrede sprintpræstationerne.
Faktisk var trætheden højere med quercetin end med placebo. Desuden påvirkede quercetin ikke markører for inflammatorisk respons eller enzymaktivitet efter sprintøvelsen.6
Quercetin og varmetilpasning
I et studie med 8 mænd blev effekten af stoffet quercetin på kroppens evne til at tilpasse sig varme undersøgt over 7 dage.
I gruppen, der ikke modtog quercetin tilpassede kroppen sig bedre, med lavere hjertefrekvens og kropstemperatur samt øgede beskyttende proteiner. I gruppen, der fik quercetin var denne tilpasning mindre udtalt, hvilket antyder, at quercetin kan forhindre kroppen i optimalt at beskytte sig mod varmestress. Studiet var dog meget småt.7
Quercetin og sarcoidose
Sarcoidose er en sygdom med inflammation og oxidativt stress. Studiet undersøgte effekten af antioxidantet quercetin på sarcoidosepatienter.
I et studie fik en gruppe patienter quercetin, mens en anden fik placebo. Resultaterne viste, at quercetin forbedrede antioxidantforsvaret og reducerede markører for stress og inflammation, især når disse niveauer var høje fra starten. Konklusionen er, at quercetin kan hjælpe sarcoidosepatienter, men langtidseffekterne på lungerne skal undersøges yderligere.8
Quercetin kan øge optagelsen af andre stoffer
Quercetin er en kraftig hæmmer af enzymerne i tarmen kaldet tarm-sulfurotransferaser.
Disse enzymer hjælper med at overføre svovlgrupper til forskellige molekyler, hvilket kan påvirke, hvordan visse stoffer bliver nedbrudt eller optaget i kroppen.
Ud over sin aktivitet i tarmen har Quercetin også en vis indflydelse på lignende enzymer i leveren, kaldet lever-sulfurotransferaser.
Denne evne til at hæmme disse enzymer kan øge biotilgængeligheden af visse forbindelser.
Biotilgængelighed refererer til mængden og hastigheden, hvormed et stof bliver tilgængeligt for kroppen efter indtagelse.
For eksempel kan Quercetin påvirke, hvordan kroppen behandler og udnytter et stof som Resveratrol, fordi Resveratrol gennemgår omfattende nedbrydning i tarmen, en proces kaldet tarmmetabolisme.
Quercetin i fødevarer
Quercetin er en af de mest fremtrædende bioflavonoidforbindelser i planter og findes i følgende fødevarer:
- Løg anses ofte for at være den bedste kilde til quercetin med et indhold på 60-100 mg pr. 100 g frisk vægt.9
- Druer har også et quercetinindhold, og af den grund indeholder vin også quercetin.10
- Kosttilskud som frugter, blade eller urteblandinger kan også bidrage med quercetin, enten som frit quercetin eller en af dets glykosider. Populære eller særligt gode kilder til quercetin omfatter:
- Urter, som generelt er rige på polyfenoler. Et eksempel er Euonymus alatus, som i en etanolisk ekstrakt har et quercetinindhold på 115 mg pr. 100 g.11
- Nelumbo nucifera (lotus), hvor quercetin udgør 25-30% af de samlede flavonoider i blomsterne og 67,25-90,66% i bladene og frøene.
- Ginkgo Biloba, som er en velkendt plante anvendt i mange kosttilskud.12
- Morus alba (Morbær), som tilhører morbærfamilien (Moraceae).
Quercetinindholdet i disse kilder kan variere afhængigt af flere faktorer, herunder plantens dyrkningsbetingelser og bearbejdningen af det endelige produkt. Indtagelse af quercetin gennem disse kilder kan bidrage til et sundere kostmønster og potentielt tilbyde de sundhedsmæssige fordele, som bioflavonoider er kendt for.
Hvordan virker Quercetin?
Quercetin er en bioflavonoid med mange måder at påvirke kroppen på. Her er en sammenfatning af nogle nøglepunkter om, hvordan quercetin fungerer:
Quercetin er en bioflavonoid med mange måder at påvirke kroppen på. Her er en sammenfatning af nogle nøglepunkter om, hvordan quercetin fungerer:
Molekylære Mål:
- Quercetin hæmmer enzymet xanthinoxidase, ligesom andre bioflavonoider.
- Det har en antioxidant kapacitet, der reduceres af enzymet catechol-O-methyltransferase (COMT), som stærkt hæmmes af grøn te-katekiner.
- Quercetin binder sig direkte til SIRT6-proteinet og kan hæmme dets funktion i visse cellestudier.
Farmakologi:
- Efter indtagelse optages quercetin fra tarmen og leveren, hvor det omdannes og påvirker absorptionen. Forskellige former for quercetin har forskellige optagelsesrater.
- Den har moderat til lav biotilgængelighed, som kan forbedres med visse fedtsyrer.
- Quercetin kan hæmme nogle enzymer i tarmen og leveren, hvilket kan øge biotilgængeligheden af visse andre stoffer.
- I blodet cirkulerer quercetin primært som glucuronider.
Kilder
- Javadi, F., Ahmadzadeh, A., Eghtesadi, S., Aryaeian, N., Zabihiyeganeh, M., Rahimi Foroushani, A., & Jazayeri, S. (2017). The Effect of Quercetin on Inflammatory Factors and Clinical Symptoms in Women with Rheumatoid Arthritis: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial. Journal of the American College of Nutrition, 36(1), 9–15. https://doi.org/10.1080/07315724.2016.1140093 ↩︎
- Talirevic, E., & Jelena, S. (2012). Quercetin in the treatment of dyslipidemia. Medicinski arhiv, 66(2), 87–88. https://doi.org/10.5455/medarh.2012.66.87-88 ↩︎
- Edwards, R. L., Lyon, T., Litwin, S. E., Rabovsky, A., Symons, J. D., & Jalili, T. (2007). Quercetin reduces blood pressure in hypertensive subjects. The Journal of nutrition, 137(11), 2405-2411. ↩︎
- Serban, M. C., Sahebkar, A., Zanchetti, A., Mikhailidis, D. P., Howard, G., Antal, D., Andrica, F., Ahmed, A., Aronow, W. S., Muntner, P., Lip, G. Y., Graham, I., Wong, N., Rysz, J., Banach, M., & Lipid and Blood Pressure Meta‐analysis Collaboration (LBPMC) Group (2016). Effects of Quercetin on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association, 5(7), e002713. https://doi.org/10.1161/JAHA.115.002713 ↩︎
- Nishihira, J., Nishimura, M., Kurimoto, M., Kagami-Katsuyama, H., Hattori, H., Nakagawa, T., Muro, T., & Kobori, M. (2021). The effect of 24-week continuous intake of quercetin-rich onion on age-related cognitive decline in healthy elderly people: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group comparative clinical trial. Journal of clinical biochemistry and nutrition, 69(2), 203–215. https://doi.org/10.3164/jcbn.21-17 ↩︎
- Abbey, E. L., & Rankin, J. W. (2011). Effect of quercetin supplementation on repeated-sprint performance, xanthine oxidase activity, and inflammation. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 21(2), 91–96. https://doi.org/10.1123/ijsnem.21.2.91 ↩︎
- Kuennen, M., Gillum, T., Dokladny, K., Bedrick, E., Schneider, S., & Moseley, P. (2011). Thermotolerance and heat acclimation may share a common mechanism in humans. American journal of physiology. Regulatory, integrative and comparative physiology, 301(2), R524–R533. https://doi.org/10.1152/ajpregu.00039.2011 ↩︎
- Boots, A. W., Drent, M., de Boer, V. C., Bast, A., & Haenen, G. R. (2011). Quercetin reduces markers of oxidative stress and inflammation in sarcoidosis. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 30(4), 506–512. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2011.01.010 ↩︎
- Arabbi, P. R., Genovese, M. I., & Lajolo, F. M. (2004). Flavonoids in vegetable foods commonly consumed in Brazil and estimated ingestion by the Brazilian population. Journal of agricultural and food chemistry, 52(5), 1124–1131. https://doi.org/10.1021/jf0499525 ↩︎
- Careri, M., Corradini, C., Elviri, L., Nicoletti, I., & Zagnoni, I. (2003). Direct HPLC analysis of quercetin and trans-resveratrol in red wine, grape, and winemaking byproducts. Journal of agricultural and food chemistry, 51(18), 5226–5231. https://doi.org/10.1021/jf034149g ↩︎
- Goo, H. R., Choi, J. S., & Na, D. H. (2009). Simultaneous determination of quercetin and its glycosides from the leaves of Nelumbo nucifera by reversed-phase high-performance liquid chromatography. Archives of pharmacal research, 32(2), 201–206. https://doi.org/10.1007/s12272-009-1136-y ↩︎
- Wang, F. M., Yao, T. W., & Zeng, S. (2003). Determination of quercetin and kaempferol in human urine after orally administrated tablet of ginkgo biloba extract by HPLC. Journal of pharmaceutical and biomedical analysis, 33(2), 317–321. https://doi.org/10.1016/s0731-7085(03)00255-3 ↩︎