Hvad er Sermorelin?

Stoffet sermorelin fungerer ved at stimulere kroppen til at øge produktionen af væksthormon. Det har ingen nuværende godkendelser, hverken i USA eller i andre lande.

Sermorelin er et stof, der er fremstillet i et laboratorium og ligner hormonet GHRH, som kroppen selv producerer.

I kroppen sørger GHRH for at frigive ‘væksthormon‘, som igennem en længere kaskade fremmer muskel- og knoglevækst.

Med andre ord Sermorelin får kroppen til at producere mere væksthormon.

Mulige fordele

Sermorelin har angiveligvis flere fordele for voksne med væksthormonmangel.

For det første reguleres dets effekter af en negativ feedbackmekanisme. Dette mener nogle forskere gør overdosering svær at opnå.

For det andet udløser det en mere naturlig og løbende af væksthormon i stedet for en konstant tilførsel som andre syntetiske stoffer

Nogle forskere mener også, at sermorelin kan bevare af hypofysens funktion bedre samt at forbedre hele væksthormon-akse, som normalt er den første til at fejle med alderen.
Dette gør stoffet interessant for folk, der interesserer sig for forskning om aldring (longevity).1

Væksthormon-aksen

Væksthormon-aksen er en del af det endokrine system, der regulerer produktion og frigivelse af væksthormon. Akse involverer primært tre komponenter: hypotalamus i hjernen, hypofysen lige under hjernen og målorganer som lever og muskler.

Processen starter i hypotalamus, der frigiver et hormon kaldet GHRH, eller “Growth Hormone-Releasing Hormone“. GHRH signalerer til hypofysen om at frigive væksthormon.

Når væksthormon er frigivet fra hypofysen, virker det på forskellige væv i kroppen. I leveren stimulerer det produktionen af et andet hormon kaldet IGF-1, “Insulin-like Growth Factor 1”.

IGF-1 har mange af de vækstfremmende effekter, vi forbinder med væksthormon.

Systemet er selvregulerende. Det vil sige, når der er tilstrækkeligt med væksthormon eller IGF-1 i systemet, vil hypotalamus og hypofysen modtage signaler om at nedsætte eller stoppe yderligere frigivelse. Dette sker ofte via et andet hormon fra hypotalamus kaldet somatostatin, som hæmmer frigivelsen af væksthormon fra hypofysen.

Sammen skaber disse interaktioner det, vi kalder for væksthormon-aksen, som spiller en kritisk rolle i vækst, stofskifte og en række andre fysiologiske processer.

Bivirkning

Sermorelin er ikke velundersøgt. Man har fundet nedestående bivirkninger, men vi kender ikke de længerevarende effekter.

Det er også vigtigt at bemærke, at sermorelin acetat ikke længere er godkendt af FDA og kun kan erhverves gennem kompounderingsapoteker. FDA står for “Food and Drug Administration.” Det er en amerikansk føderal agentur, der er en del af Department of Health and Human Services.

Der er ingen aktuelle godkendelser af stoffet, hverken i USA eller i andre udvalgte lande.2

Sermorelin kan have forskellige bivirkninger, og de mest almindelige opstår ofte ved injektionsstedet. Disse kan inkludere irritation, kløe, følsomhed, hævelse, smerte og rødme.

Disse reaktioner ofte kortvarige og forsvinder af sig selv.

Der findes også mindre almindelige bivirkninger ved brug af sermorelin.

Disse kan være svært ved at synke, svimmelhed, rødmen i ansigtet eller halsen, hovedpine, kvalme, udslæt, søvnighed og smagsændringer.

Sermorelin kan også interagere med andre lægemidler. Blandt de mediciner, der kan påvirke sermorelins effektivitet, er skjoldbruskkirtelmedicin som levothyroxin, antiinflammatoriske midler som aspirin, steroider som prednison, insulin, muskariniske antagonister som atropin, og stoffer, der påvirker somatostatin som levodopa.

Det er essentielt at informere din læge hvis har, eller tager sermorelin.

Doping

Sermorelin fås kun på recept i udlandet og anses som doping.

Stoffet falder under § 1 i Lov om forbud mod visse dopingmidler Nr. 232 af 21. april 1999 i kategorien “midler som øger produktion og frigørelse af væksthormon”.

Kilder

  1. Walker R. F. (2006). Sermorelin: a better approach to management of adult-onset growth hormone insufficiency?Clinical interventions in aging1(4), 307–308. https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.4.307 ↩︎
  2. Sermorelin acetate: Summary Report af FDA ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed