Hvad er Magnesiumstearat (E-572)?

Magnesiumstearat er en type stearinsyre, der er lavet af magnesium og stearinsyre.

Det er et hvidt, fint pulver, som bruges som fyldstof og smørremiddel i farmaceutiske og kosttilskudsprodukter.

Du kender det måske også som det hvide pulver på overfladen af boljser. Det bruges til at “pudre” boljserne så de ikke klistrer sammen.

Magnesiumstearat kaldes også for

  • Magnesiumsalte.
  • Magnesiumsalte af fedtsyrer.
  • Octadecansyre.
  • E-572.

Magnesiumsalte af fedtsyrer kan være forbindelser mellem magnesium og fedtsyrer. Der kan benyttes flere forskellige typer fedtsyre:

  1. Palmitinsyre
  2. Stearinsyre
  3. eller animalske fedtsyrer

Magnesiumstearat funktion

Magnesiumstearat har mange egenskaber, der gør det nyttigt i produktionen af piller og kapsler. Det fungerer som smøremiddel, som hjælper med at reducere friktionen mellem tabletterne/kapslerne og produktionsudstyret.

Det fungerer også som fyldstof for at øge volumen af produktet og for at hjælpe med at opretholde stabiliteten og konsistensen af produktet.

Magnesiumstearat & sundhed

Generelt anses magnesiumstearat for at være sikkert at indtage, men hvis man indtager for meget, kan det have en afførende virkning og irritere slimhinden i tarmene. Der er også rapporteret om allergiske reaktioner hos nogle personer.

Ifølge National Center for Biotechnology Information anses det for sikkert at indtage i mængder under 2.500 milligram (mg) pr. kilogram om dagen. For en person på 68 kilo svarer det til 170.000 mg om dagen.

Producenter bruger typisk kun små mængder af magnesiumstearat i deres produkter. Når du tager deres produkter i den anbefalede dosis, indeholder de ikke tilstrækkelige mængder magnesiumstearat til at forårsage negative bivirkninger.

Kilder

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed