Alt du skal vide om Spirulina

I denne artikel vil vi udforske, hvad spirulina er, dets næringsprofil og de sundhedsmæssige fordele, det kan tilbyde.

Spirulina er en type blågrønalge, der har vundet popularitet som et superfood på grund af dets høje næringsindhold og potentielle sundhedsfordele.

Den vokser naturligt i ferskvandssøer, floder og damme og er rig på proteiner, vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Næringsprofil

Spirulina er en næringsbombe.

Det er en fremragende kilde til protein og indeholder alle essentielle aminosyrer.

Desuden er det rigt på vitaminer som B-vitaminer, vitamin E og vitamin K.

Mineralerne i spirulina inkluderer jern, magnesium og zink.

Det er også en god kilde til antioxidanter, som kan hjælpe med at bekæmpe inflammation og frie radikaler i kroppen.

Fordele

Spirulina har en række potentielle sundhedsfordele, som er understøttet af forskning. Det ser ud til at forbedre de grundlæggende komponenter i lipidpanelet, herunder triglycerider, HDL, LDL, VLDL og det samlede kolesterol. Det kan også reducere blodtrykket en smule og have en positiv indvirkning på leverenzymer og generel leverhelbred, selvom der er behov for yderligere forskning på dette område.

Spirulina synes også at forbedre den generelle antioxidantstatus og reducere markører for oxidativt stress samt nogle inflammatoriske markører. Folk, der tager spirulina, har en tendens til at tabe sig en smule, selv uden at forsøge det, og der er nogle beviser for, at det kan hjælpe med at regulere appetitten.

På grund af dets potentielt stærke immunmodulerende egenskaber kan spirulina være nyttig til at forebygge allergiske reaktioner og behandle astma. Der er dog kun lidt forskning på disse områder. En anden mulig fordel er forbedret atletisk præstation, både i forhold til styrke og udholdenhed, men beviserne er stadig foreløbige.

Kort liste over potentielle fordele fordele:

  • Forbedrer lipidprofilen (triglycerider, HDL, LDL, VLDL, total kolesterol)1
  • Reducerer let blodtrykket2
  • Forbedrer antioxidantstatus og reducerer oxidativt stress3
  • Kan hjælpe med vægttab og appetitregulering4
  • Kan forbedre atletisk præstation (foreløbige beviser)5

Dosering

Generelt har det vist sig, at en daglig dosis på mellem 1 og 8 gram spirulina kan have en effekt.

Den specifikke dosis afhænger af, hvilken tilstand det bruges til:

  • For at påvirke kolesterolniveauer kan doser mellem 1 og 8 gram dagligt være effektive.
  • For at forbedre muskelpræstation er doser på 2 til 7,5 gram dagligt blevet anvendt.
  • For at kontrollere blodsukkerniveauet er der set svage effekter med en daglig dosis på 2 gram.
  • Blodtrykket kan påvirkes ved doser på 3,5 til 4,5 gram dagligt.
  • Effekter på fedtlever er blevet observeret ved en daglig dosis på 4,5 gram.

Anvendelse

Spirulina findes ofte i pulverform og kan tilsættes smoothies, saft eller yoghurt.

Det kan også tages som et kosttilskud i pilleform.

Det er vigtigt at vælge en pålidelig leverandør af spirulina, da kvaliteten kan variere, og nogle produkter kan være forurenede.

Bivirkninger

Overordnet set er spirulina sikkert, og bivirkninger er sjældne i kliniske forsøg.

Selvom de fleste spirulina-produkter generelt betragtes som sikre, har der været rapporter om forurening med giftige mikrocystiner fra andre bakterier. Det er derfor tilrådeligt at sikre, at alle spirulina-produkter er grundigt testet for sikkerhed, inden de indtages.

Forholdsregler

Selvom spirulina generelt betragtes som sikkert for de fleste mennesker, er der nogle forholdsregler, man bør tage.

Personer med autoimmune sygdomme eller visse allergier bør konsultere en læge, før de begynder at tage spirulina.

Desuden er det vigtigt at bemærke, at spirulina ikke er en erstatning for en varieret kost og bør bruges som et supplement til en sund livsstil.

Kilder og historie

Spirulina er en fællesbetegnelse for en stor gruppe af cyanobakterier, primært S. maxima og S. platensis. Disse bakterier kaldes ofte for blågrønalger, selvom de faktisk er prokaryoter, mens alger er eukaryoter. Spirulina har været en del af den menneskelige kost siden mindst det 16. århundrede. Det blev først dokumenteret af franske forskere, der bemærkede, at den lokale befolkning i det nuværende Tchad i Afrika spiste soltørret spirulina. Der er også beviser for, at aztekerne i Centralamerika høstede og handlede med spirulina i samme periode.

Spirulina kan vokse overalt, hvor forholdene tillader det, men findes mest koncentreret i Lake Texcoco i Mexico, søerne Chad og Niger i Centralafrika og langs Great Rift Valley i Østafrika. Det trives i høj-salte, alkaliske vandområder, hvor andre mikroorganismer har svært ved at overleve. Spirulina er afhængig af fotosyntese for at overleve.

Når det kommer til kommerciel produktion, anvendes der ofte lavvandede bassiner, hvor spirulina-kulturer blandes med en paddlehjul. USA har nogle af de største intensive gårde i verden, især i Hawaii og Californien. Andre store producenter inkluderer Kina, Indien, Thailand, Vietnam og Taiwan.

Produktionen af spirulina indebærer otte hovedtrin: filtrering og rengøring, forkoncentration, koncentration, neutralisering, nedbrydning, dehydrering, pakning og opbevaring. Disse processer hjælper med at koncentrere spirulina, fjerne salt og vand og gøre det klar til distribution. Kvalitetskontrollen for fødevarestandard spirulina inkluderer mikrobiologiske standardtests, kemiske sammensætningstests og tests for forurenende stoffer som tungmetaller, pesticider og fremmedlegemer som insektfragmenter og gnaverhår.

Kort opsummering:

  • Spirulina er en type cyanobakterie, der har været en del af den menneskelige kost i århundreder.
  • Det trives i høj-salte, alkaliske vande, hvor andre mikroorganismer ikke kan overleve.
  • Spirulina dyrkes ofte kommercielt for at sikre bedre kvalitetskontrol, og produktionen indebærer flere trin fra filtrering til opbevaring.

Konklusion

Spirulina er en kraftfuld kilde til næringsstoffer og har en række potentielle sundhedsfordele, fra at styrke immunsystemet til at bekæmpe inflammation.

Mens det er et lovende kosttilskud, er der behov for yderligere forskning for at bekræfte dets langsigtede effekter og sikkerhed.

Hvis du overvejer at tilføje spirulina til din kost, er det vigtigt at tale med en sundhedsfaglig for at sikre, at det er det rigtige valg for dig.

Kilder

  1. Szulinska, M., Gibas-Dorna, M., Miller-Kasprzak, E., Suliburska, J., Miczke, A., Walczak-Gałezewska, M., Stelmach-Mardas, M., Walkowiak, J., & Bogdanski, P. (2017). Spirulina maxima improves insulin sensitivity, lipid profile, and total antioxidant status in obese patients with well-treated hypertension: a randomized double-blind placebo-controlled study. European review for medical and pharmacological sciences21(10), 2473–2481. ↩︎
  2. Miczke, A., Szulińska, M., Hansdorfer-Korzon, R., Kręgielska-Narożna, M., Suliburska, J., Walkowiak, J., & Bogdański, P. (2016). Effects of spirulina consumption on body weight, blood pressure, and endothelial function in overweight hypertensive Caucasians: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. European review for medical and pharmacological sciences20(1), 150–156. ↩︎
  3. Mohiti, S., Zarezadeh, M., Naeini, F., Tutunchi, H., Ostadrahimi, A., Ghoreishi, Z., & Ebrahimi Mamaghani, M. (2021). Spirulina supplementation and oxidative stress and pro-inflammatory biomarkers: A systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials. Clinical and experimental pharmacology & physiology48(8), 1059–1069. https://doi.org/10.1111/1440-1681.13510 ↩︎
  4. Shariat, A., Farhangi, M. A., & Zeinalian, R. (2019). Spirulina platensis supplementation, macrophage inhibitory cytokine-1 (MIC-1), oxidative stress markers and anthropometric features in obese individuals: A randomized controlled trial. Journal of Herbal Medicine17, 100264. ↩︎
  5. Hernández-Lepe, M. A., López-Díaz, J. A., Juárez-Oropeza, M. A., Hernández-Torres, R. P., Wall-Medrano, A., & Ramos-Jiménez, A. (2018). Effect of Arthrospira (Spirulina) maxima Supplementation and a Systematic Physical Exercise Program on the Body Composition and Cardiorespiratory Fitness of Overweight or Obese Subjects: A Double-Blind, Randomized, and Crossover Controlled Trial. Marine drugs16(10), 364. https://doi.org/10.3390/md16100364 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed