Hvad er Ipamorelin?

Ipamorelin er et kunstigt stof, der frigiver væksthormon og interesserer folk i bodybuilding og genoptræning. Det er dog hverken medicinsk godkendt i mange lande eller lovligt i Danmark som dopingmiddel.

Ipamorelin er et syntetisk peptid, der er designet til at frigive væksthormon (Growth Hormone).

Væksthormon spiller en central rolle i kroppen i vækst af muskler og styrkelse af kongler. Derfor er ipamorelin blevet interessant for folk, der er interesseret i specielt bodybuilding eller genoptræning efter skader.

Ipamorelin er i øjeblikket ikke godkendt til medicinsk brug i mange lande. Derudover anses det også som værende doping i Danmark.

Opsummering

  • Ipamorelin er et syntetisk peptid
  • Ipamorelin kan muligvis påvirke muskelvækst og fedtforbrænding.
  • Sikkerhed og bivirkninger ved brug af ipamorelin er ukendte.
  • Ipamorelin anses som værende doping i Danmark.

Hvordan virker Ipamorelin?

Ipamorelin virker ved at binde sig til de receptorer i hypofysen, der normalt aktiveres for at frigive væksthormon. Hypofysen er en lille kirtel i hjernen, der styrer produktionen af flere hormoner, herunder væksthormon.

Når ipamorelin stimulerer frigivelsen af væksthormon, følger der en række biologiske processer. Væksthormon går ind i blodstrømmen og påvirker forskellige væv i kroppen. For eksempel vil muskelceller reagere ved at producere insulinlignende vækstfaktor-1 (IGF-1), hvilket fremmer muskelvækst og -reparation.

Uddybet

Ipamorelin er et pentapeptid. Et pentapeptid er en kort kæde af fem aminosyrer. I dette tilfælde er aminosyrerne Aib-His-D-2-Nal-D-Phe-Lys-NH2. Disse aminosyrer sammensætter ipamorelin, og de gør det i stand til at binde sig til en bestemt receptor i hjernen.

Ipamorelin efterligner et andet hormon kaldet ghrelin, som er kendt for at stimulere frigivelsen af væksthormon. Ghrelin virker ved at binde sig til ghrelin-receptoren, også kendt som GH-sekretagog-receptor eller GHSR, som findes i hjernen og i andre dele af kroppen.

Når ipamorelin binder sig til denne receptor i hjernen, stimulerer det hypofysen til at frigive væksthormon. Resultatet er øgede niveauer af væksthormon i blodet, hvilket påvirker mange biologiske processer, som f.eks. muskelvækst og fedtforbrænding.

Det unikke ved ipamorelin sammenlignet med andre væksthormonfrigivende peptider er, at det kun stimulerer frigivelsen af væksthormon på en måde, der ligner det naturlige væksthormonfrigivende hormon. Det vil sige, at det virker meget selektivt og specifikt.

GHSR findes ikke kun i hjernen men også i andre organer som mave-tarmkanalen, hjertet, lungerne, leveren, nyrerne, bugspytkirtlen, fedtvæv og immunceller. Det indikerer, at ghrelin og stoffer, der efterligner det, kan have en bred vifte af biologiske effekter.1

Bivirkninger

Et enkelt studie fra 2014 viste at ipamorelin i den testede dosis (0,03 mg/kg) var godt tolereret.

Vi har dog kun det enkelte studie, hvilket langtfra er nok til at sige noget endegyldigt om et stof som ipamorelin, der påvirker kroppens hormoner.2

Kilder

  1. Raun, K., Hansen, B. S., Johansen, N. L., Thøgersen, H., Madsen, K., Ankersen, M., & Andersen, P. H. (1998). Ipamorelin, the first selective growth hormone secretagogue. European journal of endocrinology139(5), 552–561. https://doi.org/10.1530/eje.0.1390552 ↩︎
  2. Beck, D. E., Sweeney, W. B., McCarter, M. D., & Ipamorelin 201 Study Group (2014). Prospective, randomized, controlled, proof-of-concept study of the Ghrelin mimetic ipamorelin for the management of postoperative ileus in bowel resection patients. International journal of colorectal disease29(12), 1527–1534. https://doi.org/10.1007/s00384-014-2030-8 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed