Alt du skal vide om Vitamin B3 (Niacin)

Niacin, også kendt som vitamin B3, er afgørende for vores krop. Det findes i kaffe, kød, æg, fisk, mælk og kornprodukter. Det hjælper kroppen med at omdanne mad til energi og spiller en rolle i DNA-reparation og andre vitale processer.

Niacin, eller Vitamin B3, er essentiel for en lang række biologiske processer, fra energiproduktion til cellefunktion og meget mere.

Niacin findes i to hovedformer: nikotinsyre og niacinamid. En af niacins kerneopgaver i kroppen er at danne koenzymerne NAD og NADP, som er essentielle for mange biokemiske reaktioner.

Niacins funktioner i kroppen

Niacin, også kendt som vitamin B3, er en af de otte B-vitaminer, der spiller en afgørende rolle i kroppens forskellige funktioner:

  1. Energiproduktion
  2. Hormonproduktion
  3. Nervesystemet
  4. Hudens sundhed
  5. Fordøjelse
  6. Blodcirkulation

Dose

Den anbefalede daglige dosis af niacin varierer afhængigt af alder og køn:

Kvinder Mænd 
Børn 1-3 år 8,4 NE/dag8,4 NE/dag
Børn 4-6 år10,2 NE/dag10,2 NE/dag
Børn 7-10 år 12,5 NE/dag12,5 NE/dag
11-14 år 13,8 NE/dag15,9 NE/dag
15-17 år15,1 NE/dag19,2 NE/dag
18-24 år15,1 NE/dag18,9 NE/dag
25-50 år14,6 NE/dag18,2 NE/dag
51-70 år 13,3 NE/dag16,4 NE/dag
> 70 år 13,1 NE/dag16,1 NE/dag
Gravide 16,4 NE/dag 
Ammende 20 NE/dag 
Kilde: Nordic Nutrition Recommendation 2023
NE: 1 niacinækvivalent (NE) = 1 mg niacin eller 60 mg tryptofan.

Bivirkninger

Der er ingen fare ved at indtage niacin i de mængder, der naturligt findes i mad.

Høje doser kan føre til hududslæt, maveproblemer og endda nedsat glukosetolerance, som kan udløse diabetes.1

Høje doser af niacin kan også fører til risiko for leverskade.

Mangel og Risikogrupper

Mangel på niacin kan føre til Pellagra, en sygdom karakteriseret ved diarre, hududslæt og mentale forstyrrelser.

Pellagra ses især i populationer, der spiser en kost rig på majs eller andre kornprodukter med lavt proteinindhold og lav biotilgængelighed af niacin.

Niacin som kosttilskud

Alle har brug for niacin, men de fleste kan få nok gennem deres kost alene. Hvis du tror du får for lidt niacin kan du kontakte din læge.

Kilder til Niacin

De vigtigste kilder til niacin i de nordiske og baltiske lande er kød, æg, fisk, mejeriprodukter, bælgfrugter og kornprodukter

Animalske Produkter

FødevareNiacin (NE)
Hjerte, okse, råt40,103
Lever, kalv, rå36,517
Hjerte, kalv, rå33,416
Lever, okse, rå22,717
Æg, høne, æggehvide, tørret21,962

Kaffe og Te

FødevareNiacin (NE)
Kaffebønne, ristet, formalet125,000
Kaffe, instant, decaffeinated, pulver28,549
Kaffe, instant, pulver25,848
Te, blade21,089

Fisk og Skaldyr

FødevareNiacin (NE)
Tun i olie, konserves17,048
Tun i vand, konserves16,233
Tun, gulfinnet, rå15,050
Laks, atlantisk, vild, koldrøget13,481

Fjerkræ

FødevareNiacin (NE)
Lever, kylling, rå14,996
Kylling, kød og skind, friturestegt13,783
Kylling, bryst, kød og skind, rå13,627
Kalkun, bryst (filet), kogt/røget, pålæg12,184

Plantebaserede Produkter

FødevareNiacin (NE)
Gærekstrakt, marmite102,931
Gær, tørret43,405
Jordnød, tørret24,133
Jordnøddesmør21,266
Skorzonerrod, rå18,300

Mens kaffebønner og gærekstrakt topper listen for vegetariske kilder, er organskød som lever og hjerte de førende animalske kilder. Det er værd at bemærke, at selvom nogle vegetariske kilder indeholder højere mængder niacin, er det ofte i en form, der ikke er så let tilgængelig for kroppen som niacin fra animalske kilder.

Husk, at en varieret kost vil hjælpe dig med at få en passende mængde niacin. Hvis du har specifikke sundhedsmæssige bekymringer, er det altid en god idé at konsultere en læge eller en ernæringsekspert.

Mekanismer

Niacin er en nøglespiller i kroppens cellulære funktioner.

Den er en bestanddel af de coenzymer NAD (nicotinamid adenin dinucleotid) og NADP (nicotinamid adenin dinucleotid fosfat).2

Disse coenzymer er centrale for mange processer i kroppen. For eksempel er de involveret i glykolysen, som er den proces, der bryder sukker ned til energi.

De spiller også en rolle i fedtmetabolisme, hvor fedtmolekyler nedbrydes eller syntetiseres. Proteinmetabolisme er en anden vigtig proces, hvor NAD og NADP er involveret.

Her bliver aminosyrer, byggestenene i proteiner, syntetiseret eller nedbrudt.

Det er også værd at bemærke, at disse coenzymer er afgørende for produktionen af ATP, kroppens primære energikilde. Uden tilstrækkelige mængder af niacin kan disse vigtige biokemiske reaktioner blive hæmmet, hvilket kan føre til energimangel og andre helbredsproblemer.

Coenzymer er molekyler, der hjælper enzymer med at udføre deres funktioner mere effektivt. I dette tilfælde hjælper NAD og NADP med at overføre brintioner i kemiske reaktioner, hvor et stof oxideres og et andet reduceres. Disse reaktioner kaldes oxidation-reduktion reaktioner.

Kilder

  1. Schwartz, M. L. (1993). Severe reversible hyperglycemia as a consequence of niacin therapy. Archives of internal medicine153(17), 2050-2052. ↩︎
  2. Sauve, A. A. (2008). NAD+ and vitamin B3: from metabolism to therapies. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics324(3), 883-893. ↩︎

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed