Alpha-GPC: Studier, Dosering, Bedste Tilskud

Alpha-GPC (L-alpha-glycerylphosphorylcholine) som kosttilskud bruges til at forbedre hjernens kognitive funktion og øge styrken hos personer, der dyrker styrketræning.

I denne artikel vil vi gennemgå de videnskabelige studier om Alpha-GPC og dens virkninger. Vi vil også give vores anbefalinger til de bedste Alpha-GPC kosttilskud og, hvor de kan købes.

Opsummering

  • Alpha-GPC øger niveauet af neurotransmitteren Acetylcholine
  • Acetylcholin spiller en vigtig rolle i hukommelse, koncentration og opmærksomhed.
  • Forøgelse af acetylcholin kan forbedre symptomer hos personer med Alzheimers. Derfor er der flere lovende studier med Alpha-GPC mod Alzheimers symptomer.
  • Acetylcholin spiller også en vigtig rolle i muskelfunktion. Derfor viser nogle studier, at Alpha-GPC kan forbedre styrke.
  • Studier har også vist, at Alpha-GPC kan øge frigivelsen af dopamin, serotonin og GABA.

Hvor kan det købes?

På nuværende tidspunkt er der ingen danske butikker, der sælger Alpha-GPC. Det kan dog købes på Amazon i Tyskland og England, som begge har hurtig fragt til Danmark.

Hvad er Alpha-GPC?

Alpha-GPC er et kosttilskud med det formål at øge niveauerne af acetylcholin i hjernen. Nu spørger du måske: “Hvad er acetylcholin, og hvorfor er det vigtigt?” Godt spørgsmål.

Acetylcholin er en neurotransmitter, en slags kemisk budbringer i hjernen. Den spiller en nøglerolle i en række mentale funktioner som hukommelse, koncentration og opmærksomhed. Det er også vigtigt for muskelkontrol.

Når du tager Alpha-GPC kan det krydse blod-hjerne-barrieren og nedbrydes i hjernen til cholin. Cholin er det råmaterialet kroppen bruger til at lave acetylcholin. Så ved ved at forsyne hjernen med mere cholin giver Alpha-GPC den mulighed for at producere mere acetylcholin.1 2

Teoretisk set skulle øgede niveauer af acetylcholin forbedre kognitive funktioner som hukommelse og koncentration. Det kan også have en positiv effekt på muskelpræstation, da acetylcholin er involveret i at sende signaler fra nerver til muskler.

Derfor tages Alpha-GPC ofte som et nootropisk kosttilskud – det vil sige et tilskud, der har til formål at forbedre kognitive evner. Det er også populært blandt atleter og dem, der dyrker styrketræning, fordi det potentielt kan forbedre muskelkraft og præstation.

Alpha-GPC nedbrydes også til Glycerol-1-fosfat, bruges til at støtte cellulære membraner.3

LÆS OGSÅ: De bedste choline tilskud

Alpha-GPC er også kendt som

  • Alpha-glycerylphosphorylcholine
  • L-alpha-glycerophosphocholin
  • Glycerophosphocholine
  • L-alpha-glyceryl-phosphorylcholine
  • Choline Alphoscerate

Hvad bruges Alpha-GPC til?

Alpha-GPC er et kosttilskud med flere formål. Det er mest kendt for sine nootropiske egenskaber, altså sin evne til at forbedre kognitive funktioner som hukommelse og opmærksomhed. Flere studier med rotter har vist lovende resultater, men det skal understreges, at effekten endnu ikke er fuldt dokumenteret hos sunde mennesker.

Hvis vi ser på ældre voksne, er billedet lidt klarere. I denne gruppe, især dem med mild til moderat demens, har Alpha-GPC vist sig at forbedre kognitive symptomer. Det gør det blandt andet ved at øge mængden af acetylcholin, en vigtig neurotransmitter i hjernen.

Derudover kan Alpha-GPC forstærke virkningen af visse lægemidler mod Alzheimers sygdom, kendt som acetylcholinesterase-hæmmere. Disse lægemidler virker ved at bremse nedbrydningen af acetylcholin, hvilket i sidste ende gør mere acetylcholin tilgængeligt i hjernen.4

Alpha-GPC har også potentiale inden for sport og træning. Nogle studier tyder på, at det kan forbedre springkraften hos atleter. Dette kunne skyldes en forbedret nerve-muskel-kommunikation, muliggjort af højere acetylcholin-niveauer.5

En pilotundersøgelse har også indikeret, at Alpha-GPC kan øge bænkpresstyrken. Det interessante er dog, at det ikke nødvendigvis forbedrer den maksimale power eller hastighed på styrkeudvikling. Det betyder, at mens det kan gøre dig stærkere i specifikke øvelser, kan det måske ikke gøre dig hurtigere eller mere eksplosiv.

Sammenfattende kan Alpha-GPC have en bred vifte af anvendelser, fra forbedring af kognitiv funktion til potentiel forbedring af atletiske præstationer. Dog er mere forskning nødvendig for at fastslå dets effektivitet fuldt ud, især hos sunde voksne.

Dosering: hvor meget Alpha-GPC skal jeg tage?

For at tackle faldende hjernefunktion anbefales en daglig dosis på 1.200 mg. Denne mængde tages typisk fordelt over tre gange i løbet af dagen, med 400 mg per dosis. Dette doseringsmønster er baseret på undersøgelser og har vist sig at være effektivt, især hos personer med mild til moderat Alzheimers sygdom. Her forbedrede Alpha-GPC symptomerne markant, når det kom til rating-skalaer som ADAS og MMSE.

Når det gælder forbedring af fysisk styrke, anvendes en lavere dosis. Studier viser, at en dosis på 300-600 mg Alpha-GPC, taget 30-60 minutter før træning, kan have en positiv effekt. For eksempel resulterede en dosis på 600 mg i en 14% styrkeforbedring i bænkpres hos trænede mænd.

Gennemgang af studierne

Herunder finder du en gennemgang af studierne om Alpha-GPC.

Alpha-GPC øgede styrk i bænkpres

En undersøgelse af syv mænd med mindst to års træningserfaring viste, at indtagelse af 600 mg Alpha-GPC 45 minutter før simulering af bænkpres førte til en øget stigning af væksthormoner i kroppen og en forbedring på 14% i styrke.6

Alpha-GPC øgede niveau af væksthormoner

Interessant nok har Alpha-GPC også vist sig at kunne øge niveauet af væksthormoner. Indtagelse af 1 gram resulterede i forhøjede niveauer 60 og 120 minutter efter. Dette er relevant, da væksthormoner bidrager til muskelopbygning og fedtforbrænding.

Studier har også peget på en forbedret fedtoxidation efter indtag af Alpha-GPC, hvilket kan øge fedtforbrændingen.7

Alpha-GPC mod hjernesygdomme

En undersøgelse har vist, at indtagelse af 1.200 mg Alpha-GPC dagligt i 180 dage kan have en positiv effekt på personer med mild til moderat Alzheimers sygdom. Alpha-GPC-tilskuddet blev taget tre gange dagligt med 400 mg pr. dosis.

Resultaterne af undersøgelsen viste en signifikant forbedring af symptomerne på Alzheimers sygdom, når de blev vurderet ved hjælp af flere rating-skalaer, herunder ADAS (Alzheimer’s Disease Assessment Scale), MMSE (Mini-Mental State Examination), CDI (Cornell Depression Scale), og GDS (Global Deterioration Scale).

Alpha-GPC er kendt for sin evne til at øge mængden af cholin i hjernen, som er en vigtig neurotransmitter, der spiller en rolle i hukommelse og kognitiv funktion. Resultaterne af denne undersøgelse antyder, at Alpha-GPC kan have potentiale som en terapeutisk behandling for personer med Alzheimers sygdom, selvom yderligere forskning er nødvendig for at bekræfte disse resultater.

Alpha-GPC kan øge optagelsen af jern

Endelig er der også forskning, der antyder, at Alpha-GPC kan forbedre optagelsen af jern i kroppen. Et studie med kvinder viste, at Alpha-GPC i kombination med jern i lasagne forbedrede jernoptagelsen på niveau med vitamin C. Dette er en vigtig observation, da jernmangel er en udbredt problematik, især blandt kvinder.

I det store hele peger studierne på, at Alpha-GPC har et bredt spektrum af potentielle fordele, både hvad angår mental og fysisk præstation samt næringsstofabsorption. Dog kræver disse observationer yderligere forskning for at underbygge deres gyldighed fuldt ud.8

Alpha-GPC kan forbedre hukommelse

Protein Kinase C (PKC) er en molekyle inde i cellerne, der synes at spille en rolle i dannelsen af hukommelse. Det er også involveret i langtidsstyrkelse, en proces vigtig for læring og hukommelse.

Alpha-GPC har i studier vist at aktivere PKC i hjernen hos rotter. Dette blev observeret, når Alpha-GPC blev givet i en oral dosis på 600 mg/kg, og effekten toppede en time efter indtagelse. Interessant nok var denne effekt på PKC sammenlignelig med effekterne fra andre kendte hjerneforstærkende stoffer som oxiracetam og Aniracetam.9

Alpha-GPC ser ikke ud til at have en indflydelse på andre cellulære processer, som for eksempel aktiviteten af et enzym kaldet adenyl cyclase, der stimuleres af forskolin eller noradrenalin.

Når Alpha-GPC blev administreret til unge rotter uden kognitive problemer, var der også en forbedring i deres indlæringsevner.

Dette blev observeret i tests, der målte både aktiv og passiv undgåelseslæring, en type indlæring der involverer at undgå en ubehagelig stimulus. Det skal dog understreges, at disse resultater primært er baseret på dyreforsøg, og yderligere forskning er nødvendig for at afgøre, om de samme effekter kan ses hos mennesker.10

Alpha-GPC kan forbedre opmærksomhed

Et studie viste, at en kombination af Alpha-GPC, koffein og phosphatidylserin kunne forbedre opmærksomhed og reaktionstid i situationer med akut stress.

Koffein øger opmærksomhed, og Phosphatidylserin spiller en rolle i hjernens cellemembraner.

Når disse tre komponenter kombineres, viser resultaterne, at personer i stressede situationer kan fokusere bedre og reagere hurtigere. Dette kan være nyttigt i situationer, der kræver hurtig tænkning eller beslutningstagning. 11

Dog er yderligere forskning nødvendig for at bekræfte disse fund og undersøge eventuelle langsigtede effekter eller bivirkninger.

Fødevare

Alpha-GPC findes naturligt i rødt kød og organer som lever. Men det er sjældent i store mængder. Man kan også lave det syntetisk fra æg eller soja lecitin. Det beskrives ofte som en “semisyntetisk” form for lecitin. Strukturelt er Alpha-GPC bare en lecitinmolekyle, der mangler to fedtsyrer.

Selv om det findes i forskellige fødevarer som mælk, ost og kød, er mængderne små. Supplerende Alpha-GPC har typisk en meget højere koncentration.

Farmakologi og optagelse

Alpha-GPC dannes i kroppen fra lecitin. Det sker ved hjælp af enzymer og kan derfor optages og bruges effektivt. Når det indtages, øges mængden af cholin i blodet. Cholin er vigtig for både hjernefunktion og cellemembraner.

Sammenfattende kan man sige, at Alpha-GPC er en effektiv kilde til cholin, som har en række sundhedsmæssige fordele, især i forhold til hjernens funktion. Det kan både findes naturligt i visse fødevarer og fremstilles syntetisk. Det er let optageligt og virker hurtigt, hvilket gør det til en interessant komponent i kosttilskud og behandlingsstrategier.

Neurotransmittere

Alpha-GPC kan øge ophobningen af inositol fosfat i hjerneceller. Det er vigtigt for cellesignalering. Alpha-GPC synes også at hjælpe med produktionen af fosfolipider, der er centrale komponenter i cellemembraner.

  • Dopamin: Studier har vist, at Alpha-GPC kan øge dopamin-niveauerne i hjernen. Det er interessant, fordi dopamin spiller en nøglerolle i humør og koncentration. Dette var ikke tilfældet med en tilsvarende dosis af cholin fra CDP-cholin.12
  • Serotonin: Alpha-GPC ser også ud til at kunne øge serotonin-niveauerne. Serotonin er en anden vigtig neurotransmitter, der regulerer humør og søvn.13
  • Acetylcholin: Alpha-GPC kan potentielt øge acetylcholin i hjernen, især i frontal cortex. Acetylcholin er vigtig for hukommelse og læring.
  • GABA: Endelig kan Alpha-GPC øge frigivelsen af GABA, en neurotransmitter, der er vigtig for afslapning og søvn.14

Sammenfattende har Alpha-GPC en bred vifte af potentielle virkninger på hjernens kemi. Det kan påvirke alt fra humør og koncentration til beskyttelse mod toksiner. Det er dog vigtigt at understrege, at mange af disse resultater er baseret på dyreforsøg og tidlige undersøgelser. Flere forskning er nødvendig for at fastslå dets fulde potentiale og sikkerhed.

Kilder

  1. Gatti, G., Barzaghi, N., Acuto, G., Abbiati, G., Fossati, T., & Perucca, E. (1992). A comparative study of free plasma choline levels following intramuscular administration of L-alpha-glycerylphosphorylcholine and citicoline in normal volunteersInternational journal of clinical pharmacology, therapy, and toxicology30(9), 331–335. ↩︎
  2. Trabucchi, M., Govoni, S., & Battaini, F. (1986). Changes in the interaction between CNS cholinergic and dopaminergic neurons induced by L-alpha-glycerylphosphorylcholine, a cholinomimetic drugIl Farmaco; edizione scientifica41(4), 325–334. ↩︎
  3. Traini, E., Bramanti, V., & Amenta, F. (2013). Choline alphoscerate (alpha-glyceryl-phosphoryl-choline) an old choline- containing phospholipid with a still interesting profile as cognition enhancing agentCurrent Alzheimer research10(10), 1070–1079. https://doi.org/10.2174/15672050113106660173 ↩︎
  4. De Jesus Moreno Moreno M. (2003). Cognitive improvement in mild to moderate Alzheimer’s dementia after treatment with the acetylcholine precursor choline alfoscerate: a multicenter, double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Clinical therapeutics25(1), 178–193. https://doi.org/10.1016/s0149-2918(03)90023-3 ↩︎
  5. Parker AG, Byars A, Purpura M, Jäger R. The effects of alpha-glycerylphosphorylcholine, caffeine or placebo on markers of mood, cognitive function, power, speed, and agility. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Sep 21;12(Suppl 1):P41. doi: 10.1186/1550-2783-12-S1-P41. PMCID: PMC4595381. ↩︎
  6. Ziegenfuss, T., Landis, J. & Hofheins, J. Acute supplementation with alpha-glycerylphosphorylcholine augments growth hormone response to, and peak force production during, resistance exercise. J Int Soc Sports Nutr 5 (Suppl 1), P15 (2008). https://doi.org/10.1186/1550-2783-5-S1-P15 ↩︎
  7. Kawamura, T., Okubo, T., Sato, K., Fujita, S., Goto, K., Hamaoka, T., & Iemitsu, M. (2012). Glycerophosphocholine enhances growth hormone secretion and fat oxidation in young adults. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.)28(11-12), 1122–1126. https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.02.011 ↩︎
  8. Armah, C. N., Sharp, P., Mellon, F. A., Pariagh, S., Lund, E. K., Dainty, J. R., Teucher, B., & Fairweather-Tait, S. J. (2008). L-alpha-glycerophosphocholine contributes to meat’s enhancement of nonheme iron absorption. The Journal of nutrition138(5), 873–877. https://doi.org/10.1093/jn/138.5.873 ↩︎
  9. Govoni, S., Battaini, F., Lucchi, L., Pascale, A., & Trabucchi, M. (1993). PKC translocation in rat brain cortex is promoted in vivo and in vitro by alpha-glycerylphosphorylcholine, a cognition-enhancing drug. Annals of the New York Academy of Sciences695, 307–310. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.1993.tb23072.x ↩︎
  10. Schettini, G., Ventra, C., Florio, T., Grimaldi, M., Meucci, O., Scorziello, A., Postiglione, A., & Marino, A. (1992). Molecular mechanisms mediating the effects of L-alpha-glycerylphosphorylcholine, a new cognition-enhancing drug, on behavioral and biochemical parameters in young and aged rats. Pharmacology, biochemistry, and behavior43(1), 139–151. https://doi.org/10.1016/0091-3057(92)90650-5 ↩︎
  11. Hoffman, J. R., Ratamess, N. A., Gonzalez, A., Beller, N. A., Hoffman, M. W., Olson, M., Purpura, M., & Jäger, R. (2010). The effects of acute and prolonged CRAM supplementation on reaction time and subjective measures of focus and alertness in healthy college studentsJournal of the International Society of Sports Nutrition7, 39. https://doi.org/10.1186/1550-2783-7-39 ↩︎
  12. Trabucchi, M., Govoni, S., & Battaini, F. (1986). Changes in the interaction between CNS cholinergic and dopaminergic neurons induced by L-alpha-glycerylphosphorylcholine, a cholinomimetic drug. Il Farmaco; edizione scientifica41(4), 325–334. ↩︎
  13. Tayebati, S. K., Tomassoni, D., Nwankwo, I. E., Di Stefano, A., Sozio, P., Cerasa, L. S., & Amenta, F. (2013). Modulation of monoaminergic transporters by choline-containing phospholipids in rat brain. CNS & neurological disorders drug targets12(1), 94–103. https://doi.org/10.2174/1871527311312010015 ↩︎
  14. Ferraro, L., Tanganelli, S., Marani, L., Bianchi, C., Beani, L., & Siniscalchi, A. (1996). Evidence for an in vivo and in vitro modulation of endogenous cortical GABA release by alpha-glycerylphosphorylcholine. Neurochemical research21(5), 547–552. https://doi.org/10.1007/BF02527751 ↩︎
5/5 - (2 votes)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed