De bedste choline tilskud

Choline er et vigtigt næringsstof, der hjælper med at opbygge cellemembraner og spiller en rolle i produktionen af signalstoffer i hjernen. Det er også vigtigt for leverfunktionen og fedtmetabolismen. Herunder har vi fundet de bedste choline kosttilskud.

Kolin, som også ofte staves ‘choline’, spiller en afgørende rolle i opbygningen af cellemembraner, der fungerer som barrierer omkring cellerne i kroppen. Kolin er desuden afgørende for både omsætningen af energi og reguleringen af gener. Det spiller også en vigtig rolle i nervesystemet ved at bidrage til dannelse af hukommelse og ved at regulere både muskler og humør. Udover dette er kolin involveret i transporten af fedt væk fra leveren, og mangel på kolin kan føre til ophobning af fedt i leveren. Dette kan resultere i fedtlever og alvorlige leverskader.

Efter at have undersøgt den videnskabelige litteratur og analyseret markedet, har vi fundet de bedste kolin-tilskud til dig.

Bedste Choline tilskud

Vi har udarbejdet en liste over de bedste kolin-tilskud på markedet, baseret på vores vurdering. Hvert produkt er bedømt efter følgende kriterier:

 • Indhold pr. kapsel
 • Typen af kolin
 • Omkostninger pr. dosis
 • Kundeanmeldelser
 • Hvilke typer af tilsætningsstoffer, der er tilsat

WeightWorlds Choline

WeightWorlds Cholin kapsler med en høj dagsdosis på 700mg. Der er 180 kapsler i pakken, hvilket er nok til tre måneders forbrug eller 1,13 kr. pr. kapsel. Produktet har også en 100% tilfredshedsgaranti.

Choline Bitartrate menes at have en bedre optagelse end ren cholin, og normalt kommer det fra dyreorganer. WeightWorld benytter dog en plantevariant. Til fremstilling af kapslerne bruger de det vegetabilske HPMC og tilsætter også Magnesiumstearat, Mikrokrystallinsk cellulose og rismel, hvilket gør kolin-tilskuddet 100% vegansk.

 • 716 mg Choline pr. kapsel
 • Choline Bitartrate for bedre optagelse
 • 1,13 kr. pr. kapsel
 • 100% vegansk kosttilskud
 • 4.9/5 stjerner fra 65 kundeanmeldelser.

Tre andre gode Choline tilskud

Der er mange kolin-kosttilskud på markedet. Herunder har vi samlet fem andre, som vi synes er gode.

Cholin 500

Healthwell’s Cholin 500 er et kosttilskud med en høj dosis af 500 mg choline pr. portion. Produktet leveres i en pakke med 120 veganske kapsler, hvilket giver 60 portioner, der skal indtages før måltiderne for at opnå den bedste effekt. Udover at støtte normal leverfunktion, bidrager choline også til stofskiftet af fedt. Dette produkt er specielt egnet til dem, der ønsker at undgå animalske ingredienser i deres kosttilskud.

 • 500 mg choline pr. kapsel
 • 1,75 kr. pr. kapsel
 • Vegetabilske kapsler

Bemærk: Selvom størrelsen på pillerne fra HealthWell er lidt over 2 cm, er de stadig nemme at sluge. Selvom det er individuelt, hvordan man oplever størrelsen af pillerne, er HealthWells piller altid lettere at sluge end eksempelvis piller fra Solaray, der også er på 2 cm.

Størrelse på Kolin pille fra HealthWell

Solgar Choline

Solgar Choline kapsler indeholder 350 mg choline pr. kapsel. For kun 1,49 kr. pr. kapsel. Tilskuddet er vegansk og indeholder cholin som bitartrat, indeholder det også magnesiumsalt af fedtsyre og siliciumdioxid, der er angivet at komme fra vegetabilske kilder.

Tilskuddet fås også i kombinatin med Inositol. Begge spiller en vigtig rolle i kroppens forskellige processer. Inositol findes naturligt i citrusfrugter, lecithinolie, fuldkorn, nødder og grøntbladede grøntsager. Det fungerer på en lignende måde som choline.

 • 350 mg choline pr. kapsel.
 • 1,49 kr. pr. kapsel
 • Vegansk tilskud

Thorne Phosphatidylcholin

Phosphatidylcholin, også kendt som Fosfatidylkolin, fra Thorne er en god kilde til choline, som tidligere nævnt en afgørende bestanddel af acetylcholin. Acetylcholin er vigtig for hukommelse og indlæring. Dette kosttilskud er yderst rent og er fri for toksiner.

Bemærk:

 • Thorne Phosphatidylcholin benytter gelantinkapsler fra kvæg.
 • Hvis du er gravid, ammer eller planlægger at blive gravid, anbefales det at konsultere en læge, før du bruger dette produkt.

 • Phosphatidylcholin
 • Anerkendt amerikansk producent
 • 4,82 kr. pr. dose
 • Uden opløsningsmidler, konserveringsmidler, farvestoffer og genetisk modificerede stoffer.
 • Ikke vegansk

Studier

Selvom flere studier har undersøgt kolinets potentiale i forhold til forbedring af hukommelsen, er resultaterne ikke entydige. Flertallet af disse undersøgelser har ikke fundet en signifikant forbindelse mellem kolin og hukommelsesforbedring.1

En undersøgelse har eksempelvis vist, at 50 mg/kg kolin ikke førte til nogen forbedring i ydeevnen under sport. Det heller ingen effekt på nogen af de testede kognitive parametre (reaktionstid, arbejds- og rumlig hukommelse, osv.) efter indtagelse.

er er et bredt anerkendt behov for mere dybdegående og kvalitative studier inden for dette område. For eksempel viste et specifikt studie, at indtagelse af 50 mg/kg kolin ikke resulterede i en forbedring af sportspræstationer eller påvirkede nogen kognitive funktioner som reaktionstid, arbejdshukommelse eller rumlig hukommelse.

Forskerne i dette studie konkluderede, at den manglende effekt sandsynligvis skyldtes, at deltagerne ikke havde en mangel på kolin. På trods af disse blandede resultater, tyder anden forskning dog på, at kolin spiller en vigtig rolle i at styrke hjernens generelle kapacitet og ydeevne.2 3 4

Det er vigtigt at have nok kolin, men ikke for meget

En undersøgelse med mere end 56.000 personer viste, at normalvægtige kvinder med den højeste indtagelse af kolin havde en 28% lavere risiko for leversygdom sammenlignet med dem med den laveste indtagelse.3

En anden undersøgelse med 1.508 kvinder viste, at kvinder med en kost rig på fri kolin havde en 24% lavere risiko for at udvikle brystkræft.5

På den anden side er højere indtag af kolin også forbundet med en øget risiko for prostatakræft hos mænd og tyktarmskræft hos kvinder.6

Kolinoverforbrug kan føre til negative og potentielt farlige bivirkninger, såsom blodtryksfald, svedtendens, fiskeagtig kropslugt, diarré, kvalme og opkastning. Det er yderst usandsynligt, at nogen kan indtage en sådan mængde gennem kost alene. Det ville næsten være umuligt at nå dette niveau uden at tage store doser kosttilskud.

FAQ

Hvor meget kolin skal man have?

Selvom vi ved, at kolin er afgørende for menneskers overlevelse, er der stadig meget forskning, der mangler for at afdække, hvordan kolin påvirker befolkningens sundhed, og hvordan det samspiller med andre næringsstoffer.

I Danmark er der ingen officielle myndigheder, der har udarbejdet anbefalinger om det daglige indtag af kolin. Dog har EFSA fastsat en anbefalet mængde for gravide og ammende kvinder. Desuden har organisationen NIH i USA fastsat anbefalede mængder for flere forskellige livsfaser.

LivsfaseAnbefalet mængde (NIH)Anbefalet mængde (EFSA)
Fødsel til 6 måneder125 mg
Spædbørn 7-12 måneder150 mg
Børn 1-3 år200 mg
Børn 4-8 år250 mg
Børn 9-13 år375 mg
Teenage-drenge 14-18 år550 mg
Teenage-piger 14-18 år400 mg
Mænd 19+ år550 mg
Kvinder 19+ år425 mg
Gravide og ammende450 – 550 mg480 – 550 mg
Kilde: Fra NIH og EFSA.

I hvilke fødevarer findes cholin?

De fødevarer, der indeholder mest kolin, er primært fra dyreriget.

Eksempler på fødevarer med højt indhold af kolin inkluderer okselever, oksekød, æggeblommer og laks.

Hvad er cholin godt for?

Cholin er godt for en række forskellige kropsfunktioner. Det er nødvendigt for opbygning af cellemembraner og spiller en vigtig rolle i omsætningen af energi i kroppen og regulering af gener.

Cholin er også afgørende for nervesystemets funktion og kan hjælpe med at forbedre hukommelsesdannelse og regulere både muskler og humør.

Forskning har også vist, at tilstrækkeligt indtag af cholin kan være gavnligt for leverens sundhed, især i forbindelse med at reducere risikoen for fedtlever.


Kilder

 1. Crawford, C., Boyd, C., & Deuster, P. A. (2021). Dietary Supplement Ingredients for Optimizing Cognitive Performance Among Healthy Adults: A Systematic Review. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.)27(11), 940–958. https://doi.org/10.1089/acm.2021.0135 ↩︎
 2. Deuster, P. A., Singh, A., Coll, R., Hyde, D. E., & Becker, W. J. (2002). Choline ingestion does not modify physical or cognitive performance. Military medicine167(12), 1020–1025. ↩︎
 3. Poly, C., Massaro, J. M., Seshadri, S., Wolf, P. A., Cho, E., Krall, E., Jacques, P. F., & Au, R. (2011). The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. The American journal of clinical nutrition94(6), 1584–1591. https://doi.org/10.3945/ajcn.110.008938 ↩︎
 4. Nurk, E., Refsum, H., Bjelland, I., Drevon, C. A., Tell, G. S., Ueland, P. M., Vollset, S. E., Engedal, K., Nygaard, H. A., & Smith, D. A. (2013). Plasma free choline, betaine and cognitive performance: the Hordaland Health Study. The British journal of nutrition109(3), 511–519. https://doi.org/10.1017/S0007114512001249 ↩︎
 5. Yu, D., Shu, X. O., Xiang, Y. B., Li, H., Yang, G., Gao, Y. T., Zheng, W., & Zhang, X. (2014). Higher dietary choline intake is associated with lower risk of nonalcoholic fatty liver in normal-weight Chinese womenThe Journal of nutrition144(12), 2034–2040. https://doi.org/10.3945/jn.114.197533 ↩︎
 6. Xu X, Gammon MD, Zeisel SH, Lee YL, Wetmur JG, Teitelbaum SL, Bradshaw PT, Neugut AI, Santella RM, Chen J. Choline metabolism and risk of breast cancer in a population-based study. FASEB J. 2008 Jun;22(6):2045-52. doi: 10.1096/fj.07-101279. Epub 2008 Jan 29. PMID: 18230680; PMCID: PMC2430758. ↩︎

4.7/5 - (7 votes)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed