Gelatine er et rent protein, der er smagsløst, glutenfrit og GMO-frit.
Gelatine bruges til mange forskellige ting i fødevareindustrien, herunder produktionen af kapsler til kosttilskud og medicin.
Typer kapsler
Gelatinekapsler fås i to grundlæggende typer: Hårde kapsler eller hardcaps og bløde kapsler eller softgels.
Hårde kapsler består af to cylindriske skaller, hvoraf den ene er lukket i den ene ende. Den øvre del kaldes kappen og har en lidt større diameter end den nedre del kaldet kroppen. Disse to dele passer sammen og danner dermed den lukkede kapsel.
Bløde kapsler (eller softgels) er enkeltdele-kapsler, der er forseglet og indeholder væsker eller halvfast fyld. I modsætning til hårde kapsler fyldes softgels samtidigt med, at kapslen fremstilles. Du kender softgels fra fiskeolie kostilskud.
Kapsler vs tabletter
Gelatinekapsler er forskellige fra tabletter, der essentielt er komprimerede pulver.
På grund af kapslernes lave friktion er de oftest lettere at sluge.
Hvor kommer gelatine fra?
Gelatine udvindes fra naturligt forekommende kollagen i bindevæv. Det er et rent protein og let fordøjeligt. Typisk fra kvæg.
Gelatinekapsler er derfor ikke veganske eller vegetariske. Vegetariske eller veganske kapsler er typisk lavet af Hydroxypropylmethylcellulose (E-464)
Gelatine
Gelatine er et protein, der er udvundet fra kollagen, et materiale der findes i knogler, brusk og hud hos dyr.
Gelatine er også kendt for sin anvendelse i desserter, men det er også en almindelig ingrediens i bouillon, supper, saucer og slik.
Gelatine fremstilles ved at forarbejde animalske dele for at udtrække kollagenet og omdanne det til gelatine. Den smagsneutrale, gennemsigtige substans har en gelélignende konsistens.
På grund af deres høje indhold af protein og aminosyrer, tages gelatine som kosttislkud.
Sikkerhed
Ifølge National Institutes of Health er det sikkert at indtage op til 10 gram gelatin om dagen i op til seks måneder.
Kilder
- Health Benefits of Gelatin [Webmd]