Alt du skal vide om Kudzu kosttilskud

kudzu-rod kan have en række potentielle helbredsmæssige fordele. Men det er vigtigt at bemærke, at der er brug for flere menneskelige studier for at bestemme dets effektivitet i andre sundhedsmæssige områder som inflammation, hjertesundhed og hovedpiner.

Pueraria Lobata, også kendt som kudzu eller Gegen, er en traditionel kinesisk urtemedicin og er kendt for sine klatrende vinstokke. Planten er blevet anvendt i traditionel kinesisk medicin i århundreder. I moderne tid er kudzu blevet populært som et kosttilskud, og det er ofte tilgængeligt i form af kapsler, tabletter eller te.

Den bruges især for at lindre symptomer på overgangsalderen og de tilknyttede helbredsproblemer som osteoporose og hjertesygdom. Den aktive ingrediens i kudzu er isoflavoner, som er plante-kemikalier. Isoflavoner menes at have flere helbredsmæssige fordele.

Opsummering

  • Kan potentielt behandle leverskader forårsaget af alkohol.
  • Kan potentielt sænke trangen til alkohol hos personer, der drikker meget.
  • Kan potentielt lindre symptomer, som følger med overgangsalder.
  • Andre mulige fordele inkluderer en reduktion i inflammation, forbedring af hjertesundhed og lindring af svære hovedpiner. Dog kræver disse områder yderligere forskning for at fastslå kudzu-rodens effektivitet.

Hvor kan det købes?

Det er afgørende, at et kudzu-kosttilskud ikke bare består af simpel pulveriseret kudzu-rod i forholdet 1:1. Det skal i stedet have en koncentreret ekstrakt rig på de aktive komponenter kaldet “isoflavonoider”, som er kernen i tilskuddets effektivitet. Et godt eksempel på dette er Healthwells Kudzu Ekstrakt. Dette tilskud har en 1:5 ekstrakt, der svarer til 40% isoflavonoider. Det betyder, at en enkelt kapsel på 500 mg svarer til et indtag på 2500 mg kudzu-rod.

Dose

Der er ikke nok forskning til at fastsætte en sikker og effektiv dosis af kudzu-rod som kosttilskud. Doseringen kan desuden variere afhængigt af, hvilken producent der laver supplementet.

I nogle undersøgelser af en bestemt kudzu-art, Pueraria mirifica, er det blevet vist, at daglige doser mellem 50 og 100 mg sandsynligvis er sikre og uden alvorlige bivirkninger. I forsøg, der fokuserede på alkoholafhængighed, er der blevet brugt 1,2 gram kudzu-rod ekstrakt om dagen i en uge eller en enkelt dosis på 2 gram inden indtagelse af alkohol, uden bemærkelsesværdige bivirkninger.

Men vi skal have mere forskning for at blive helt sikre på, hvilke doser der er sikre og effektive for forskellige brug. Derfor er det vigtigt at tale med en læge, hvis du overvejer at tage kudzu-rod som kosttilskud.

Bivirkninger

Selvom kudzu-rod kan byde på nogle helbredsmæssige fordele, er der også risici at overveje. En af de største bekymringer er mulig leverskade. I dyreforsøg har kudzu-rod ekstrakt i høje doser ført til levertoksicitet. Og i en enkelt case-rapport blev en mand indlagt med leverproblemer efter at have taget kudzu. Men husk, det er kun en enkeltstående sag, og der er brug for mere forskning for at bekræfte denne risiko.

En anden ting at være opmærksom på er, at kudzu-rod kan gribe ind i virkningen af nogle lægemidler. Det er især et problem med hormonel prævention, da kudzu har østrogen-lignende effekter.

Derudover er der anekdotiske beretninger om, at kudzu kan påvirke blodsukkeret eller blodets evne til at størkne. Selvom der ikke findes hård videnskabelig evidens for disse effekter, er det værd at udvise forsigtighed, hvis du tager medicin mod diabetes eller blodfortyndende medicin.

I sidste ende er det altid klogt at tale med din læge, inden du begynder at tage et nyt kosttilskud som kudzu-rod, især hvis du allerede er på medicin. Det vil sikre, at du får den mest pålidelige rådgivning om, hvordan kudzu-rod kunne interagere med din nuværende medicinering.

Studier om Kudzu

Kudzu-rod kan potentielt have flere helbredsmæssige fordele.

Afhængighed af alkohol

For det første er der indikationer på, at det kan hjælpe med at reducere afhængighed af alkohol. I en lille undersøgelse fik mænd, der drak 22-35 genstande om ugen, kudzu-ekstrakt. Selvom kudzu ikke reducerede trangen til alkohol, mindskede det antallet af alkoholiske drikkevarer, de drak pr. uge, med 34-57%.1 2

Endnu en undersøgelse viste, at folk, der indtog et isoflavon-ekstrakt fra kudzu-planten, brugte længere tid på at indtage alkoholiske drikke. Det skal dog bemærkes, at forskningen på dette område primært har brugt kudzu-ekstrakt, som kan indeholde andre dele af planten end roden.

For det andet kan kudzu-rod hjælpe med at behandle leverskader forårsaget af alkohol. Kudzu er rig på antioxidanter som puerarin, der kan beskytte cellerne mod skadelig oxidativ stress. En mussestudie fandt, at kudzu-ekstrakt var yderst effektivt til at behandle alkohol-induceret leverskade ved at fjerne skadelige frie radikaler.3

Du kan få anonym og gratis rådgivning om alkoholmisbrug hos Alkolinjen. Ring til linjen +45 80200500. Det gælder også hvis du er pårørende.

Overgangsalder

For det tredje kan kudzu-rod potentielt lindre symptomer som følge af overgangsalder. Kudzu indeholder fytøstrogener, der har en østrogen-lignende effekt i kroppen. Små studier har vist forbedringer i overgangsalderens symptomer som hedeture og nattesved, men yderligere forskning er nødvendig.4 5

Biologi

Sammensætningen af Kudzu inkluderer flere aktive stoffer som daidzein, genistein og formononetin. Den indeholder også et polysaccharid, kendt som PLP, der har immunstimulerende egenskaber.

Når det kommer til optagelse i kroppen, absorberes Pueraria Lobatas aktive komponent, puerarin, primært i tarmen. Denne proces kan forbedres, hvis den kombineres med en anden urt kaldet Angelica dahurica. Samtidig er puerarin også til stede i blodserummet efter oral indtagelse, hvilket indikerer en hurtig optagelse.

Forskning viser, at dosering af Pueraria Lobata kan forhøje niveauerne af isoflavoner i blodet. I dyrestudier har det været observeret, at både daidzein og en anden metabolit kaldet Equol også kunne detekteres i serum.

Samlet set kan Pueraria Lobata have mange af de samme bioaktive egenskaber som kostfibre med soja-isoflavoner. Det skyldes især, at dens aktive komponenter og deres metabolitter er meget lig dem, man finder i soja.

Der er dog behov for mere forskning for at fastslå sikre og effektive doser af Pueraria Lobata til forskellige anvendelser.

Kilder

  1. Lukas, S. E., Penetar, D., Su, Z., Geaghan, T., Maywalt, M., Tracy, M., Rodolico, J., Palmer, C., Ma, Z., & Lee, D. Y. (2013). A standardized kudzu extract (NPI-031) reduces alcohol consumption in nontreatment-seeking male heavy drinkers. Psychopharmacology226(1), 65–73. https://doi.org/10.1007/s00213-012-2884-9 ↩︎
  2. Penetar, D. M., Toto, L. H., Farmer, S. L., Lee, D. Y., Ma, Z., Liu, Y., & Lukas, S. E. (2012). The isoflavone puerarin reduces alcohol intake in heavy drinkers: a pilot study. Drug and alcohol dependence126(1-2), 251–256. https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2012.04.012 ↩︎
  3. Chang, B. Y., Lee, D. S., Lee, J. K., Kim, Y. C., Cho, H. K., & Kim, S. Y. (2016). Protective activity of kudzu (Pueraria thunbergiana) vine on chemically-induced hepatotoxicity: in vitro and in vivo studies. BMC complementary and alternative medicine16, 39. https://doi.org/10.1186/s12906-016-1023-2 ↩︎
  4. Virojchaiwong, P., Suvithayasiri, V., & Itharat, A. (2011). Comparison of Pueraria mirifica 25 and 50 mg for menopausal symptoms. Archives of gynecology and obstetrics284(2), 411–419. https://doi.org/10.1007/s00404-010-1689-5 ↩︎
  5. Lamlertkittikul, S., & Chandeying, V. (2004). Efficacy and safety of Pueraria mirifica (Kwao Kruea Khao) for the treatment of vasomotor symptoms in perimenopausal women: Phase II StudyJournal of the Medical Association of Thailand = Chotmaihet thangphaet87(1), 33–40. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed