Alt du skal vide om S-Adenosyl Methionine (SAMe) i 2023

SAMe er med til at regulere forskellige kemiske reaktioner i kroppen ved at donere methylgrupper. Det spiller en særlig vigtig rolle i kroppens stofskift.

S-Adenosylmethionin (SAMe) er en forbindelse, der donerer methylgrupper til andre metaboliske reaktioner i kroppen. Lavere niveauer af SAMe er forbundet med depressive symptomer, og tilskud kan hjælpe med at afhjælpe en delvis mangel.

Potentielle fordele

  • Forbedre symptomer på slidgigt.1
  • Forbedre symptomer på depression.2
  • Forbedre hukommelse hos personer med depression.3
  • Forbedre depression hos personer med parkinsons.4

Hvad er SAMe?

S-Adenosyl Methionine, også kendt som SAMe, er en kombination af aminosyren methionin og et ATP-molekyle. Forbindelse findes naturligt i blodet og fungerer som en “methyl donor”.

En methylgruppe er et kulstofmolekyle, der er bundet til nogle hydrogenatomer.

Når SAMe donerer en methylgruppe til andre molekyler, kan det fremskynde eller bevare kemiske reaktioner i kroppen.

Cholin er en anden vigtig methyl donor i kroppen. Men det er vigtigt at forstå, at SAMe og cholin ikke altid kan erstatte hinanden i kemiske reaktioner. Det skyldes, at nogle reaktioner i kroppen er selektive og kræver enten SAMe eller cholin for at fungere optimalt. Så selvom begge stoffer kan donere methylgrupper, er de ikke nødvendigvis udskiftelige i alle biologiske processer.

SAMe er med til at regulere forskellige kemiske reaktioner i kroppen ved at donere methylgrupper. Det spiller en særlig vigtig rolle i kroppens stofskift.

Dosering

Tilskud med med SAMe varierer normalt mellem 600-1.200 mg om dagen. Denne dosis er ofte opdelt i to eller tre separate doser, som tages sammen med måltider.

Den højere dosis på 1.200 mg bruges mest almindeligt, mens den lavere dosis på 600 mg ofte vælges for at spare omkostninger.

Når det kommer til behandling af slidgigt, eller osteoarthritis, kræver det tilsyneladende et par uger eller op til en måned med kontinuerlig brug af S-adenosylmethionin, før man ser nogen fordele. Det er en langsommere proces, og det er vigtigt at være tålmodig, hvis man vælger denne behandlingsmetode.

Til gengæld kan fordele i forhold til depressive symptomer vise sig meget hurtigere. Nogle mennesker oplever en forbedring i deres humør inden for en kortere tidsramme, når de tager S-adenosylmethionin. Det gør det til en interessant mulighed for dem, der søger hurtig lindring af depressive symptomer.

Bivirkninger

Selvom bivirkninger generelt ikke er almindeligt rapporteret med SAMe, har flere studier bemærket, at en lille gruppe deltagere oplever mani efter at have taget SAMe som et kosttilskud. Mani er en psykisk tilstand, hvor man føler en usædvanlig høj grad af energi, opstemthed eller irritabilitet. Det er vigtigt at forstå, at selvom de fleste mennesker ikke oplever denne bivirkning, er risikoen der stadig.

Studierne peger på, at denne reaktion typisk opstår hos personer, der allerede har en historie med stemningslidelser som bipolar lidelse. Det antyder, at SAMe kan udløse maniske episoder hos dem, der er disponerede for det. Derfor er det afgørende at konsultere en læge, før man begynder at tage SAMe, især hvis man har en historie med psykiske helbredsproblemer.

Køb SAMe

Der er på nuværende tidspunkt ikke nogle forhandlere i Danmark, der sælger SAMe, men det kan købes fra Amazon i England og fragtes hjem til Danmark. Du kan eksempelvis benytte købe tilskuddet ‘Health Supplements 500mg Sam-e‘.

Kilder

  1. Soeken, K. L., Lee, W. L., Bausell, R. B., Agelli, M., & Berman, B. M. (2002). Safety and efficacy of S-adenosylmethionine (SAMe) for osteoarthritis. The Journal of family practice51(5), 425–430.  ↩︎
  2. Papakostas, G. I., Mischoulon, D., Shyu, I., Alpert, J. E., & Fava, M. (2010). S-adenosyl methionine (SAMe) augmentation of serotonin reuptake inhibitors for antidepressant nonresponders with major depressive disorder: a double-blind, randomized clinical trial. The American journal of psychiatry167(8), 942–948. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2009.09081198 ↩︎
  3. Levkovitz, Y., Alpert, J. E., Brintz, C. E., Mischoulon, D., & Papakostas, G. I. (2012). Effects of S-adenosylmethionine augmentation of serotonin-reuptake inhibitor antidepressants on cognitive symptoms of major depressive disorder. Journal of affective disorders136(3), 1174–1178. https://doi.org/10.1016/j.jad.2011.04.059 ↩︎
  4. Di Rocco, A., Rogers, J. D., Brown, R., Werner, P., & Bottiglieri, T. (2000). S-Adenosyl-Methionine improves depression in patients with Parkinson’s disease in an open-label clinical trial. Movement disorders : official journal of the Movement Disorder Society15(6), 1225–1229. https://doi.org/10.1002/1531-8257(200011)15:6<1225::aid-mds1025>3.0.co;2-a ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed