Shilajit: Fordele, bivirkninger & studier

Shilajit er et naturligt stof fra bjerge, rigt på mineraler og huminsyrer. Det anvendes som kosttilskud og er kendt for mulige fordele, herunder potentialet til at øge testosteron.

Shilajit er et naturligt stof, der hovedsageligt findes i bjergregioner. Det er en kompleks blanding af mineraler, huminsyrer og fulvinsyrer.

Shilajit er kendt for at have forskellige sundhedsmæssige fordele og er ofte anvendt i traditionel medicin. I nyere tid er det blevet populært som kosttilskud. Det er fås både som harpiks og på kapselform.

Shilajit er blevet studeret i vestlige videnskabelige studier og har følgende mulige effekter:

 • Forøge både total of frit testosteron i mænd.
 • Forøge seksuel lyst.
 • Forbedre fertilitet hos mænd.
 • Forbedre af kronisk træthed.
 • Mulig forbedring af symptomer ved Alzheimers.
 • Kan muligvis styrke knoglerne hos kvinder efter overgangsalderen.
 • Shilajit fungerer som en kraftig antioxidant.

Hvor kan det købes I Danmark?

Der er ikke mange danske forhandlere af Shilajit, men det kan købes fra nedenstående forhandlere og blive sendt til din adresse i Danmark

High Montain Shilajit

Et ægte Shilajit kosttilskud, der Indeholder 450 mg rent Shilajitekstrakt pr. kapsel. Dette kosttilskud kommer fra Altaibergen, hvor shilajit hentes direkte på en højde på omkring 4000 meters højde.

Bivirkninger

Shilajit anses for at være sikkert.

Men selvom Shilajit er en naturlig urt, anbefales det ikke at indtage den rå eller uforarbejdede form. Rå Shilajit kan indeholde tungmetalioner, frie radikaler og andre forureninger, der kan gøre dig syg.

Det er altid bedst at udvise forsigtighed og søge professionel medicinsk rådgivning, før du begynder at tage Shilajit eller andre urtemediciner. Især hvis du har eksisterende helbredstilstande eller tager anden medicin.

Testosteron

Der er kun fundet ét relevant studie om shilajit i forhold til forøgelse af testosteron. I dette studie fik en gruppe sunde voksne shilajit i 90 dage, mens en kontrolgruppe fik placebo.

Resultaterne viste, at shilajit-behandlingen signifikant øgede niveauerne af total testosteron og frit testosteron sammenlignet med placebo.

Deltagerne tog 250mg shilajit to gange om dagen i 90 dagen.1

Infertilitet hos mænd

I et specifikt studie deltog en gruppe på 60 infertile mænd, der indtog Shilajit to gange om dagen i 90 dage efter måltiderne.

Ved afslutningen af de 90 dage viste mere end 60 procent af studiets deltagere en stigning i den samlede sædtal. Mere end 12 procent oplevede en forbedring i sædcellernes bevægelighed.2

Sædtal:

 • En øget sædtal kan være et positivt tegn på mandlig frugtbarhed. Det højere antal sædceller øger sandsynligheden for befrugtning under samleje.

Sædmotilitet:

 • Sædmotilitet refererer til sædcellernes evne til at bevæge sig tilstrækkeligt, hvilket er en væsentlig del af frugtbarheden. Evnen til effektiv bevægelse hjælper sædcellerne med at nå og befrugte ægget, hvilket er afgørende for befrugtning.
 • En forbedring på 12 procent i sædmotilitet kan betragtes som et positivt resultat i forsøget på at forbedre mandlig frugtbarhed.

Kronisk træthed

E studie undersøgt Shilajit på træthed i rotter.

Forskerne fik rotterne til at svømme hver dag for at gøre dem trætte over 21 dage. Shilajit blev givet til rotterne før denne trætte periode for at se, om det kunne hjælpe med trætheden.

De målte forskellige tegn på træthed og stress i rotterne, inklusive deres adfærd, hormonniveau og nogle specifikke aktiviteter i deres hjerneceller.

Shilajit hjalp rotterne med at bevæge sig mere og viste mindre tegn på træthed og angst.

Det hjalp også med at normalisere hormonniveauer og forbedre funktionen af nogle celler i hjernen, der er vigtige for energi.

Derudover hjalp Shilajit med at beskytte cellerne i hjernen fra skade, der kan være forbundet med træthed.3

Alzheimers

Alzheimers sygdom er en fremadskridende hjernesygdom, der forårsager problemer med hukommelse, adfærd og tænkning.

Der findes medicinske behandlinger, der kan forbedre symptomerne på Alzheimer’s. Men nogle forskere mener, at shilajit, på grund af dets molekylære sammensætning, måske kan forebygge eller bremse udviklingen af Alzheimer’s.

Shilajits hovedkomponent er en antioxidant kaldet fulvinsyre. Denne kraftfulde antioxidant bidrager til kognitiv sundhed ved at forhindre ophobning af tau-protein. Tau-proteiner er en vigtig del af dit nervesystem, men en ophobning kan udløse skade på hjerneceller.

Forskerne mener, at fulvinsyren i shilajit kan stoppe den unormale ophobning af tau-protein og reducere betændelse, hvilket potentielt kan forbedre symptomerne på Alzheimer’s.

Dog er der brug for mere forskning og kliniske forsøg for at bekræfte dette.4

Osteopeni

Osteopeni er tilstand, hvor knoglemassen er lavere end normalt, men ikke så alvorlig som knogleskørhed. I nogle tilfælde kan osteopeni dog udvikle sig til knogleskørhed.

Overlæge, ph. d Bo Abrahamsen ved Holbæk Sygehus og professor ved SDU, skriver at: “Osteopeni er ikke en sygdom, og der vil derfor meget sjældent være grund til medicinsk behandling.”.

I gruppe forskere har for nyligt undersøgt shilajits potentielle rolle i at modvirke knogletab forårsaget af øget oxidativ stress og inflammation, som er almindeligt efter overgangsalderen på grund af østrogenmangel.

Undersøgelsen viste, at kvinder, der tog Shilajit-ekstrakt dagligt, enten i en dosis af 250 mg eller 500 mg, havde en forbedring i deres knoglemineraltæthed sammenlignet med dem, der tog et placebo. Knoglemineraltætheden er et mål for, hvor stærke og sunde knoglerne er.

Resultaterne antydede, at Shilajit-ekstrakt kan hjælpe med at bremse tabet af knoglemasse, som ofte sker efter overgangsalderen på grund af lavere østrogenniveauer. Dette tab af knoglemasse kan føre til svagere knogler og øge risikoen for brud. Shilajit kan hjælpe med at reducere denne risiko ved at styrke knoglerne.

Forskerne fandt også, at Shilajit kan reducere betændelse og oxidativ stress, hvilket også er godt for knoglesundheden.5

Note: Postmenopausale kvinder er kvinder, der har gennemgået overgangsalderen. Overgangsalderen, også kendt som menopause, er den periode i en kvindes liv, hvor hendes menstruationscyklusser ophører permanent.

Kollagen produktion

Forskere har også kigget på om shilajit-tilskud havde en effekt på type 1 kollagen-syntese hos mennesker.

Type 1 kollagen er et vigtigt strukturprotein, som spiller en central rolle i hud, øjne, knogler, ledbånd, sener og muskler.

I studiet deltog 35 fysisk aktive mænd, som blev givet enten 500 mg eller 1000 mg Shilajit dagligt, eller et placebo, over en periode på 8 uger. Forskerne målte niveauerne af pro-c1α1 i blodet, som er en biomarkør for syntesen af type 1 kollagen.

Resultaterne viste signifikante stigninger i pro-c1α1-niveauerne hos dem, der fik Shilajit, både ved lav og høj dosis, sammenlignet med placebo-gruppen. En større andel af deltagerne i den højdosis Shilajit-gruppe viste en stigning i pro-c1α1, der oversteg den minimalt klinisk vigtige forskel, sammenlignet med placebo-gruppen.

Konklusionen af studiet var, at 8 ugers tilskud med Shilajit i doser på 500 mg og 1000 mg dagligt øgede syntesen af type 1 kollagen, som indikeret ved serumniveauer af pro-c1α1. Dette antyder, at Shilajit kan have en positiv effekt på kollagenproduktionen i kroppen.6

Må Shilajit sælges i Danmark?

Shilajit må gerne sælges i Danmark som kosttilskud.

Om et kosttilskud må sælges i Danmark eller ej går an be Novel Food reglen i EU.

Novel foods er betegnelsen for fødevarer, som ikke var væsentligt anvendt til menneskeføde i EU før 15. maj 1997. Dette inkluderer nye fødevarer, fødevareingredienser, kosttilskud eller fødevareteknologier.

I forhold til Shilajit angiver en EU rapport fra 2020, at det betragtes som en novel food, når det anvendes i fødevarer udover kosttilskud.

Imidlertid, når Shilajit anvendes som eller i kosttilskud, falder det ikke under kategorien novel foods. Dette betyder, at Shilajit kan sælges som kosttilskud i EU, herunder Danmark, uden en omfattende godkendelsesproces. Dog skal Shilajit, hvis anvendt i andre fødevareformer end kosttilskud, godkendes i henhold til EU’s regler for novel foods.

Kilder

 1. Pandit, S., Biswas, S., Jana, U., De, R. K., Mukhopadhyay, S. C., & Biswas, T. K. (2016). Clinical evaluation of purified Shilajit on testosterone levels in healthy volunteersAndrologia48(5), 570-575. ↩︎
 2. Biswas, T. K., Pandit, S., Mondal, S., Biswas, S. K., Jana, U., Ghosh, T., Tripathi, P. C., Debnath, P. K., Auddy, R. G., & Auddy, B. (2010). Clinical evaluation of spermatogenic activity of processed Shilajit in oligospermiaAndrologia42(1), 48–56. https://doi.org/10.1111/j.1439-0272.2009.00956.x ↩︎
 3. Surapaneni, D. K., Adapa, S. R. S. S., Preeti, K., Teja, G. R., Veeraragavan, M., & Krishnamurthy, S. (2012). Shilajit attenuates behavioral symptoms of chronic fatigue syndrome by modulating the hypothalamic–pituitary–adrenal axis and mitochondrial bioenergetics in rats. Journal of ethnopharmacology143(1), 91-99. ↩︎
 4. Carrasco-Gallardo, C., Guzmán, L., & Maccioni, R. B. (2012). Shilajit: a natural phytocomplex with potential procognitive activity. International journal of Alzheimer’s disease2012, 674142. https://doi.org/10.1155/2012/674142 ↩︎
 5. Pingali, U., & Nutalapati, C. (2022). Shilajit extract reduces oxidative stress, inflammation, and bone loss to dose-dependently preserve bone mineral density in postmenopausal women with osteopenia: A randomized, double-blind, placebo-controlled trialPhytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology105, 154334. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2022.154334 ↩︎
 6. Neltner, T. J., Sahoo, P. K., Smith, R. W., Anders, J. P. V., Arnett, J. E., Schmidt, R. J., Johnson, G. O., Natarajan, S. K., & Housh, T. J. (2024). Effects of 8 Weeks of Shilajit Supplementation on Serum Pro-c1α1, a Biomarker of Type 1 Collagen Synthesis: A Randomized Control Trial. Journal of dietary supplements21(1), 1–12. https://doi.org/10.1080/19390211.2022.2157522 ↩︎
5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed