Hvad er Tongkat Ali? Og hvor kan det købes?

Tongkat Ali er et træ fra Asien. Roden af Tongkat Ali bruges i kosttilskud og skulle ifølge studier hæve testosteronniveauet hos mænd. En anden større undersøgelse fra 2022 har også vist, at Tongkat ALi kan øge niveauet af testosteron i kroppen. Doserne i undersøgelsen var effektive fra 100 – 600 mg. Forøgelsen af testosteron skulle ifølge et studie fra 2019 være årsagen til, at mænd også rapporterer om forøget seksuel lyst.

Hvor kan Tongkat Ali købes i Danmark?

Tongkat Ali kan købes på nedenstående hjemmesider, men det kan på nuværende tidspunkt ikke købes i Danmark på grund af EU regler.

Er du interesseret i Tongkat Ali er du derfor nød købe det udenfor EU. Men! Tongkat Ali kan dog købes fra Tyskland (DE) eller England (UK) og fragtes til din adresse i Danmark, hvis du bestiller fra Amazon. Det kan også købes hos Frugo, men fragten er utrolig langsom. Jeg har selv købt Amazon UK og DE flere gange, de har den hurtigeste og billigeste fragt.

Update 22/05/2023: Den eneste Tongkat Ali tilbage på Amazon, der kan købes til Danmark er Vegishake Tongkat Ali.

Billeder fra et køb af Tongkat Ali + Fadogia Agrestis fra Healer Labs, købt fra Amazon (UK) Engalnd.

Fadogia Agrestis

Tongkat Ali anbefales oftest med Fadogia Agrestis, som også viser sig at øge testosteron. De samme i regler i EU gælder for Fadogia Agrestis – det kan ikke købes indenfor EU endnu. De kan dog købes på Amazon i England og Tyskland. Følgende produkter er på lager i øjeblikket:

Update (06/04/2023): Fadogia Agrestis kan nu også købes fra Amazon i Sverige. Men du skal have en svensk adresse, da Amazon fra Sverige ikke sender pakker over grænsen til Danmark. Amazon fra Engelsk eller Tyskland sender pakker til Danmark.

Andre kosttilskud, der øger testosteronniveauet

Jeg har skrevet et langt evidensbaseret indlæg om 17 kosttilskud og fødevare der øger testosteron. Eksempelvis viste et studie, at raske mænd, der tog 8mg boron forøgede frit testosteron. Studier viser også, at Selenium er effektivt for testosteron produktionen.

Zink, specielt i kombination med magnesium, har også vist sig at være effektivt. Bodylabs ZMA tilskud er derfor oplagt. Studier viser ligeledes at omega-3 (EPA/DHA) er vigtigt for produktionen af testosteron.

Hvad er Tongkat Ali godt for?

Flere studier har vist, at Tongkat Ali kan have positive effekter på en række områder

  • Forøgelse af testosteron produktion, sperm produktion og erektil funktion (1)
  • Forsørgelse seksuel lyst på baggrund af forsøget dopamin (2)
  • Forøget muskelstyrke (3, 4)
  • Formindskelse af stress (5, 6)
  • Kan være anti inflammatorisk. Dog ikke undersøgt på mennesker (7)
  • Forbedret knogle sundhed. Dog kun undersøgt i studier med rotter. (8)

Tongkat Ali og testosteron

Der er foretaget mange studier med Tongkat Ali, der har undersøgt effekten på testosteron hos syge og ældere mennesker.

Vi har kun fundet to studier, der har undersøgt raske mennesker.

I det første studie blev der målt kortisol- og testosteronniveauer samt humørstatus hos 63 deltagere (32 mænd og 31 kvinder) med moderat stress. De fik enten et ekstrakt af Tongkat Ali rod eller en placebo i 4 uger. Resultaterne viste, at både mænd og kvinder, der indtog Tongkat Ali, oplevede et fald i kortisolniveauet og en stigning i testosteronniveauet.

I det andet studie undersøgte forskerne effekten af at indtage 600 mg Eurycoma (et andet navn for Tongkat Ali) på testosteronniveauer hos raske mænd. De fandt en signifikant stigning i testosteron i gruppen. Det frie testosteron steg også signifikant.

Tongkat ali mod stress

Et placebo studie blev 63 mennesker undersøgt for en rækkestress hormoner ved indtagelse af Tongkat Ali over 4 uger. Efter de fire havde gruppen, der indtog Tongkat Ali formindsket stresshormonet kortisol. Derudover rapporterede deltagerne også om, at de mærkede en forbedring på ’vrede’ og ’forvirring’. ’

Læs også: Hvad er hormoner?

Et andet studie fra 2018 kombinerede Tongkat Ali med multivitamin. I det 24 uger lange studie deltog 93 personer mellem 25-65 år. De havde alle et moderat stressfuldt liv, men ellers sunde individer. Deltagerne rapporterede om øget handlekraft og følelsesmæssigt velvære. Glukosekoncentrationerne faldt også, hvilket også kan have bidraget til deltagernes velbefindende.

Hvor meget Tongkat Ali skal man tage?

Et Review studie fra 2016 viste, at Tongkat Ali ikke havde en negativ effekt på sperm kvalitet, men det er vist i studier med dyr, at det muligvis kan have en giftig effekt. Derfor anbefaler forfatterne at man tager mellem 200-400 milligram.

Ifølge selvsamme studie fortæller forfatterne at man ikke bør tage Tongkat Ali hvis man har/haft kræft, problemer med hjertet eller nyrerne. Man bør også undgå at tage Tongkat Ali hvis man har/haft problemer med immunsystemet.

Tal altid med din læge før du beslutter dig for at tage et nyt kosttilskud.

Hvad er Tongkat Ali?

Tongkat Ali har mange navne:  Eurycoma Longifolia, E. longifolia, Longjack, Malaysian gensing eller Tongkat Ali som vi kalder det her.

Der findes tre forskellige plantearter, som referer til Tongkat Ali: Entomophthora apiculata, Polyalthia bullata, og Goniothalamus. Denne artikel handler om E. longifolia.

Tongkat Ali er en lille busk fra sydøst asien. Nærmere bestem fra Cambodja, Myanmar og Thailand.

Navnet Tongkat Ali betyder ”Ali’s Stok”, der så fint henviser til rodens seksuelle egenskaber.

Historien om Tongkat Ali


Tongkat Ali roden er blevet brugt i sydøst asien i mange hundrede år, men den er først for nyligt blevet populær i vesten. Roden er blevet studeret de seneste årtier i vesten, og er først blevet rigtig populær da Andrew Huber nævnte roden i hans podcast om optimering af testosteron. Hør Andrew Huberman tale om roden i hans podcast i videoen herunder (01:40:14).

I et studie fra 2016 er Tongkat Ali blevet brugt i traditionel medicin mod følgende: seksuel dysfunktion, malaria, højt blodtryk, angst, indvoldsorm, diarré, aldring, kløe, dysenteri, forstoppelse, træningsrestitution, feber, diabetes, Kræft, dårlig fordøjelse, ømhed og smerter, syfilis og osteoporose.

Kan Tongkat Ali købes i Danmark?

Jeg kontaktede fødevarestyrelsen i forbindelse salg af Tongkat Ali i Danmark. Fødevarestyrelsen fortalte at Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) betragtes som novel food. Den må af den grund ikke sælges i danmark – eller EU – før der er givet en novel food godkendelse.

At Tongkat Ali er en novel food betyder, at den ikke er blevet spist i EU før 1997. Af den grund må den ikke sælges før den er blevet godkent af EU.

I 2016 blev en ansøgning om Tongkat Ali ekstrat afvist. I 2021 fortog EFSA en risikovurdering af Tongkat Ali ekstrakt, der fastslog at det ikke måtte sælges indenfor EU. Risikovurderingen har kun kigget på ekstrakten og ikke selve roden. Til trods for vurderingen kun er foretaget på ekstrakten – og ikke roden – må den fortsat ikke sælges i Danmark, eller i EU. Derfor kan du kun købe Tongkat Ali fra lande udenfor EU, eksempelvis England eller USA.

Anses Tongkat Ali som doping?

Jeg har d.13 april 2023 kontaktet Anti Doping Danmark, der oplyser, at Tongkat Ali ikke er på dopinglisten. Tongkat Ali er heller ikke på monitoreringslisten over tilskud de kigger på.

Andre navne for Tongkat Ali

Andre navne for Tongkat Ali:

  • Tongkat Alit bliver oftest omtalt som Eurycomanone. Eurycomanone er blot det aktive stof i Tongkat Ali, som siges at have den hormon forstærkende effekt.
  • Pasak Bumi er et andet navn for Tongkat Ali.
  • Longjack er også et andet navn for Tongkat Ali.
4.8/5 - (33 votes)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.