Udover sin høje pris og kulinariske egenskaber har saffran tiltrukket opmærksomhed på grund af dets potentielle sundhedsmæssige fordele.
I denne artikel vil vi udforske vi 7 imponerende sundhedsmæssige fordele ved saffran, herunder dets potentielle rolle i hjernens sundhed og dets forskellige terapeutiske egenskaber.
Købsguide
Vi har nøje udvalgt to af de, i vores optik, bedste safran-kosttilskud, som findes på det danske markedet. De er beskrevet herunder.
Det er værd at bemærke, at udvalget af safran-tilskud er begrænset. Men du har naturligvis stadig muligheden for at købe rent safran, som du med fordel kan inkorporere i din madlavning for et sundhedsmæssigt boost. Det kan eksempelvis købes her.
Hvis du søger et rent safrankosttilskud, er Saframyl det bedste valg. Dette tilskud er baseret på safranekstrakt, hvilket er afgørende, da det ikke er safran, men snarere de aktive stoffer Safranal og Crocin i safran, der bidrager til dets virkning. Producenten har angivet den præcise mængden af disse stoffer, hvilket giver en ekstra grad af gennemsigtighed. Tilskuddet indeholder 30 mg Safranekstrakt, som indeholder 600 µg safranal og 900 µg crocin.
Snvital Safran indeholder som navnet antyder safran, men også en masse andre gavnlige plantestoffer såsom lutein og zeaxanthi og andre forskellige carotenoider og antioxidanter. Tilskuddet indeholder også Zink, Vitamin C, Vitamin E og kobber.
Bivirkninger
Safran er normalt sikkert i små mængder, men høje doser kan være giftige, især for gravide
Dose
Det anbefales at tage højst 1,5 gram safran om dagen som kosttilskud.
De fleste studier viser dog, at 30 mg safran om dagen er tilstrækkeligt til at opnå sundhedsfordele.
Forfalskning
Vær opmærksom på, at safran kan forfalskes med andre ingredienser for at reducere omkostningerne, så køb fra en pålidelig kilde.
Studier om sundhedsmæssige fordele
Herunder finder du en række studier om de imponerende sundhedsfordele ved safran.
1. Safrons indhold af antioxidanter
Safran indeholder en imponerende variation af plantekomponenter, der fungerer som antioxidanter. Disse antioxidanter beskytter dine celler mod skader forårsaget af frie radikaler og oxidativt stress.
2. Depression & Angst
Safran har vakt interesse som en potentiel behandling inden for psykiatri.
Resultaterne fra 23 studier indikerer, at safran havde en betydelig positiv effekt i forhold til placebo, når det kom til at reducere depressive symptomer og angstsymptomer.
Derudover blev der observeret en betydelig positiv effekt, når safran blev anvendt som et supplement til antidepressiva for at reducere depressive symptomer.
Sammenfattende kan det konkluderes, at safran kan være en effektiv intervention for at lindre symptomer på depression og angst. Det bemærkes dog, at yderligere forsøg er nødvendige på grund af tegn på publikationsbias og mangel på variation i de regionale populationer, der blev undersøgt.1
3. Aphrodisiaka & Libido
Aphrodisiaka er stoffer, der kan øge seksuel lyst. Undersøgelser indikerer, at safran muligvis besidder afrodisiakum-egenskaber, især hos personer, der bruger antidepressiva.
For eksempel viste en undersøgelse, at mænd, der tog 30 mg safran dagligt i fire uger, havde markant forbedret deres evne til at opnå erektion, hvis de tidligere havde oplevet problemer på grund af antidepressiva. Derudover viste en analyse af seks undersøgelser, at safran kunne forbedre evnen til at opnå erektion, seksuel lyst og samlet tilfredshed, selvom det ikke påvirkede sædkvaliteten.2
I kvinder med nedsat seksuel lyst som følge af antidepressiv brug, reducerede daglig indtagelse af 30 mg safran i fire uger seksuelle ubehag, øgede seksuel lyst og forbedrede smøringen sammenlignet med placebo.3
Sammenfattende tyder det på, at safran muligvis har afrodisiakum-effekter både for mænd og kvinder, især dem der tager antidepressiva.
4. Vægttab
At spise snacks er en almindelig vane, der kan føre til vægtøgning.
Forskning tyder på, at safran kan hjælpe med at forebygge snacking ved at dæmpe din appetit.
I en otte ugers undersøgelse følte kvinder, der tog safran kosttilskud, sig markant mere mætte, snackede sjældnere og tabte betydeligt mere vægt end kvinder i placebogruppen.4
I en anden otte ugers undersøgelse hjalp indtagelse af et safranekstrakttilskud med at reducere appetitten markant, sænke kropsmasseindekset, taljeomkredsen og total fedtmængde.5
Dog er forskerne usikre på, hvordan safran dæmper appetitten og fremmer vægttab. En teori er, at safran forbedrer humøret, hvilket igen mindsker trangen til at snacke.
5. Præmenstruelt syndrom (PMS)
Et dobbeltblind, placebokontrolleret undersøgelse, havde til formål at undersøge, om saffran kunne lindre symptomer på præmenstruelt syndrom (PMS).
Undersøgelsen blev udført på kvinder i alderen 20-45 år med regelmæssige menstruationscyklusser og mindst 6 måneders erfaring med PMS-symptomer.
Kvinderne blev tilfældigt inddelt i to grupper: den ene fik saffran-kapsler (30 mg/dag, fordelt på to doser om dagen) i to menstruationscyklusser, mens den anden gruppe fik placebokapsler.
Hovedresultaterne viste, at saffran var effektivt til at lindre symptomer på PMS.
Der blev observeret en betydelig forskel i effektiviteten af saffran i de to cyklusser, når det kom til de samlede præmenstruelle daglige symptomer og Hamilton Depression Rating Scale.6
Et andet placeo studie fandt de samme resultater.7
6. Erektil dysfunktion (ED)
Erektil dysfunktion refererer til en mands vedvarende eller tilbagevendende manglende evne til at opnå og opretholde erektion tilfredsstillende for et seksuelt forhold.
Et studiet undersøgte effekten af saffran på erektil dysfunktion hos mænd. Efter 12 uger med saffranbehandling så man ingen signifikante forbedringer i seksuel funktion eller tilfredshed sammenlignet med sildenafil, en anden behandling for ED.
Dette tyder på, at saffran ikke har en positiv effekt på ED. 8
Der har dog været positive resultater for mænd med diabetes.
Da diabetes er en betydelig risikofaktor for erektil dysfunktion, er prævalensen af erektil dysfunktion blandt diabetiske mænd rapporteret som værende mellem 35% og 90%.
I en undersøgelse blev patienter tilfældigt delt op i to grupper.
Interventionsgruppen blev behandlet med en topisk saffran gel, mens kontrolgruppen fik en lignende behandling med placebo. De to grupper blev vurderet ved hjælp af International Index of Erectile Function Questionnaire før interventionen og 1 måned efter interventionen.
Resultaterne viste, at den forberedte saffran gel signifikant forbedrede erektil dysfunktion hos diabetiske patienter i forhold til placebo. Disse foreløbige beviser antyder, at saffran kan betragtes som en behandlingsmulighed for diabetiske mænd med erektil dysfunktion.9
7. Diabetes
Den underliggende patologi for type 2 diabetes er forbundet med kronisk oxidativt stress og inflammation.
Et studie, som var en sekundær analyse af en 12-ugers randomiseret kontrolleret undersøgelse, hvor 45 voksne (i alderen 30-70 år) med type 2 diabetes tog tabletter indeholdende enten 30 milligram crocin eller en placebo.
De målte resultater var markører for inflammation (højsensitiv C-reaktivt protein, interleukin-6, nuclear factor-kappa B og tumor nekrose faktor-alfa) og malondialdehyd (en markør for oxidativt stress).
Resultaterne:
Crocin-supplementation forbedrede højsensitivt C-reaktivt protein (-25%), nuclear factor-kappa B (-38%) og tumor nekrose faktor-alfa (-21%), men placebo gjorde det ikke, og disse forbedringer var statistisk signifikante i mellemgruppe-sammenligningerne.
Dette er godt af flere grunde:
- Forbedring af markører for inflammation: Crocin-supplementet viste en signifikant forbedring i markører for inflammation, herunder højsensitivt C-reaktivt protein, nuclear factor-kappa B og tumor nekrose faktor-alfa. Disse markører er ofte højere hos personer med type 2-diabetes og er knyttet til øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og andre sundhedsproblemer. Derfor er det positivt, at crocin-supplementet reducerede niveauerne af disse inflammatoriske markører.
- Større effekt end placebo: Sammenlignet med placebogruppen, havde crocin-supplementet en markant større effekt på reduktionen af disse markører. Dette tyder på, at crocin kan have en reel terapeutisk fordel for mennesker med type 2-diabetes, når det kommer til at reducere inflammation.
- Statistisk signifikante resultater: Resultaterne blev fundet statistisk signifikante, hvilket betyder, at forskellen mellem crocin-supplementet og placebogruppen ikke skyldes tilfældigheder. Dette styrker validiteten af resultaterne og antyder, at crocin-supplementet faktisk har en målbar virkning på inflammation.
Samlet set er disse resultater opmuntrende, da de antyder, at crocin-supplement kan være en potentielt effektiv tilgang til at reducere inflammation hos personer med type 2-diabetes, hvilket potentielt kan have positive langsigtede sundhedsmæssige fordele. Det er dog vigtigt at huske, at yderligere forskning er nødvendig for at bekræfte disse resultater og forstå crocins langsigtede virkninger og eventuelle bivirkninger fuldt ud.10
Kan man bage tage crocin i stedet for safron?
Cocin er en af de vigtigste aktive kemikalier i safran, men safran indeholder også mange andre forbindelser. Mens crocin er blevet undersøgt for sine potentielle sundhedsmæssige fordele, er det vigtigt at bemærke, at safrans effekter ikke kan tilskrives udelukkende crocin alene.
Forskning har vist, at safran som helhed kan have forskellige sundhedsmæssige fordele, der går ud over, hvad der kan opnås med en tilsvarende mængde crocin alene. Dette antyder, at kombinationen af forbindelser i safran muligvis arbejder sammen synergistisk for at producere de observerede virkninger.
Selvom der måske er situationer, hvor crocin alene kan være effektivt, er det vigtigt at overveje safrans holistiske fordele som en naturlig kilde til flere bioaktive forbindelser. Der er behov for mere forskning for at forstå fuldt ud de specifikke bidrag fra hver forbindelse i safran og deres potentielle samspil. Så indtil videre er det bedst at bruge safran som helhed i stedet for at isolere crocin alene for potentielle sundhedsmæssige fordele.
Hvorfor er Safran dyrt?
Dets høje pris skyldes den arbejdskrævende høstproces.
Kilder
- Marx, W., Lane, M., Rocks, T., Ruusunen, A., Loughman, A., Lopresti, A., Marshall, S., Berk, M., Jacka, F., & Dean, O. M. (2019). Effect of saffron supplementation on symptoms of depression and anxiety: a systematic review and meta-analysis. Nutrition reviews, nuz023. Advance online publication. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuz023 ↩︎
- Modabbernia, A., Sohrabi, H., Nasehi, A. A., Raisi, F., Saroukhani, S., Jamshidi, A., Tabrizi, M., Ashrafi, M., & Akhondzadeh, S. (2012). Effect of saffron on fluoxetine-induced sexual impairment in men: randomized double-blind placebo-controlled trial. Psychopharmacology, 223(4), 381–388. https://doi.org/10.1007/s00213-012-2729-6 ↩︎
- Kashani, L., Raisi, F., Saroukhani, S., Sohrabi, H., Modabbernia, A., Nasehi, A. A., Jamshidi, A., Ashrafi, M., Mansouri, P., Ghaeli, P., & Akhondzadeh, S. (2013). Saffron for treatment of fluoxetine-induced sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo-controlled study. Human psychopharmacology, 28(1), 54–60. https://doi.org/10.1002/hup.2282 ↩︎
- Gout, B., Bourges, C., & Paineau-Dubreuil, S. (2010). Satiereal, a Crocus sativus L extract, reduces snacking and increases satiety in a randomized placebo-controlled study of mildly overweight, healthy women. Nutrition research (New York, N.Y.), 30(5), 305–313. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2010.04.008 ↩︎
- Abedimanesh, N., Bathaie, S. Z., Abedimanesh, S., Motlagh, B., Separham, A., & Ostadrahimi, A. (2017). Saffron and crocin improved appetite, dietary intakes and body composition in patients with coronary artery disease. Journal of cardiovascular and thoracic research, 9(4), 200–208. https://doi.org/10.15171/jcvtr.2017.35 ↩︎
- Agha-Hosseini, M., Kashani, L., Aleyaseen, A., Ghoreishi, A., Rahmanpour, H., Zarrinara, A. R., & Akhondzadeh, S. (2008). Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: a double-blind, randomised and placebo-controlled trial. BJOG : an international journal of obstetrics and gynaecology, 115(4), 515–519. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2007.01652.x ↩︎
- Beiranvand, S. P., Beiranvand, N. S., Moghadam, Z. B., Birjandi, M., Azhari, S., Rezaei, E., … & Beiranvand, S. (2016). The effect of Crocus sativus (saffron) on the severity of premenstrual syndrome. European Journal of Integrative Medicine, 8(1), 55-61. ↩︎
- Safarinejad, M. R., Shafiei, N., & Safarinejad, S. (2010). An open label, randomized, fixed-dose, crossover study comparing efficacy and safety of sildenafil citrate and saffron (Crocus sativus Linn.) for treating erectile dysfunction in men naïve to treatment. International journal of impotence research, 22(4), 240–250. https://doi.org/10.1038/ijir.2010.10 ↩︎
- Mohammadzadeh-Moghadam, H., Nazari, S. M., Shamsa, A., Kamalinejad, M., Esmaeeli, H., Asadpour, A. A., & Khajavi, A. (2015). Effects of a Topical Saffron (Crocus sativus L) Gel on Erectile Dysfunction in Diabetics: A Randomized, Parallel-Group, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 20(4), 283–286. https://doi.org/10.1177/2156587215583756 ↩︎
- Behrouz, V., Sohrab, G., Hedayati, M., & Sedaghat, M. (2021). Inflammatory markers response to crocin supplementation in patients with type 2 diabetes mellitus: A randomized controlled trial. Phytotherapy research : PTR, 35(7), 4022–4031. https://doi.org/10.1002/ptr.7124 ↩︎