Hvad er NAD+ kosttilskud?

NAD+, som også blot omtales NAD, er et molekyle, som findes i kroppen og er involveret i mange vigtige processer i kroppen, som f.eks.

 • Omdannelse af mad til energi.
 • Reparation af beskadiget DNA.
 • Styrkelse af cellers forsvarssystemer.
 • Indstilling af din krops indre ur eller døgnrytme.

Som vi ældes, falder vores NAD+ niveauer naturligt, hvilket gør kosttilskud, der kan forøge disse niveauer, interessante vigtige.

I denne artikel dykker vi ned i verdenen af NAD+ kosttilskud, udforsker de seneste videnskabelige studier omkring deres effektivitet, og tilbyder information om, hvor de kan erhverves.

De vigtigste pointer

 • Studie indikerer, at op til 2000 mg NAD+ pr. dag er sikkert.
 • NAD+ er afgørende for cellernes energiproduktion og har vist sig at have en direkte effekt på cellernes energifabrikker, mitokondrierne, hvilket øger cellernes energiproduktion.
 • NAD+ hjælper med at beskytte hjerneceller mod skader. NAD+ virker lovende mod Alzheimers og demens, men resultaterne er blandede.
 • NR og NMN er de mest effektive til at øge NAD+ niveauerne i kroppen.
 • NADH med CoQ10 virker lovende mod kronisk træthed.

NMN kosttilskud er bedre til at øge NAD+ i kroppen end rene NAD+ kosttilskud. Dette NMN er testet af et uafhængigt tredjeparts laboratorium. Ifølge denne test er produktet 99,9 % rent. Fås også som NMN pulver.

Hvor kan NAD+ købes?

Der er ikke mange virksomheder, der sælger NAD+ i Danmark. Vi har samlet produkt og forhandlerne herunder:

Närokällan NAD+

Indeholder 300 mg NAD+ (Nicotinamid ribosid) per kapsel.

NAD+ kosttilskud kan også købes fra Amazon i Tyskland og fragtes til din adresse i Danmark. Du har følgende muligheder:

Bivirkninger

Imidlertid har undersøgelser vist, at doser op til 2000 mg pr. dag synes at være sikre og uden bivirkninger.

Et lille studie undersøgte brugen af en intravenøs infusion af 750 mg NAD+ hos mennesker og fandt ingen negative virkninger på hverken kognitive funktioner eller noget andet.1

Intravenøs infusion betyder at en væske eller medicin bliver givet direkte ind i en vene i kroppen, typisk ved hjælp af en nål eller et kateter.

Andre undersøgelser på op mod 2000 mg har også vist sig at været uden bivirkninger.2 3

Forskerne har endnu ikke fastsat en officiel anbefalet dosis for NAD+. Fødevarestyrelsen og EU har heller ikke fastsat nogen retningslinjer for indtag af NAD+.

Hvad er NAD+?

NAD+ er særlig vigtig i cellens energiproducerende processer, hvor stoffets primære funktion er at bære vigtige elektroner rundt til cellernes energifabrikker (mitokondrier).

Kroppen kan selv producere NAD+ ud fra forskellige former for niacin (vitamin B3) og fra dets varianter, som nicotinic acid, nicotinamide, nicotinamide riboside (NR) og nicotinamide adenine mononucleotide (NMN).

Kosttilskud, der kan laves om til NAD+

Nedenfor er en oversigt over forskellige kosttilskud, designet til at forhøje NAD+-niveauet i kroppen. De bedste er NR, efterfulgt af NMN.

 1. Nicotinamid Mononukleotid (NMN) – Dette molekyle er et mellemprodukt i omdannelsen af nicotinamid til NAD+ og kan hurtigt omdannes til NAD+ i kroppen.
 2. Nicotinamid Ribosid (NR) – Dette er en anden form for vitamin B3, der også kan omdannes til NAD+ i kroppen.
 3. Nicotinamid (NAM) – Også kendt som niacinamid, er dette en amideform af vitamin B3, der kan omdannes til NAD+ i kroppen.
 4. Niacin / Nikotinsyre (NA) – Dette er syreformen af vitamin B3, også kendt som niacin. Det er en anden vigtig kilde til NAD+.
 5. Tryptofan – Dette er en essentiel aminosyre, der kan omdannes til NAD+ gennem en mere kompleks biologisk proces.

Hvor kan NR og NMN købes?

Der er ingen danske forhandlere af NR og NMN, men det kan købes online på Amazon i Tyskland og fragtes til din adresse i Danmark.

NR kosttilskud fra Amazon i Tyskland:

NMN kosttilskud fra Amazon i Tyskland:

Studier om NAD+

Forskning i indtag af NAD+ er stadig i en tidlig fase, især når det kommer til mennesker.

NAD+ og Alzheimers

De fleste undersøgelser om NAD+ og dets virkning er blevet udført på dyr.

En nylig undersøgelse af 11 forskellige studier undersøgte NAD+ kosttilskud på Alzheimer’s sygdom i rotter. Behandling med forskellige NAD+ forstadier (NR/NMN) viste sig at kunne genoprette NAD+ niveauerne i rotternes hjerne og forbedre både indlæring og hukommelse.4

Studier med NAD+ på mennesker med Alzheimers er dog desværre mere tvetydige.

En undersøgelse af 17 patienter med Alzheimers sygdom, som dagligt modtog 10 mg NADH-disodiumsalt i 8-12 uger, viste forbedret kognitiv funktion uden nogen bivirkninger eller negative hændelser.5

En anden undersøgelse af 25 demenspatienter, inklusiv dem med Alzheimer, viste dog ingen effekt.6

NADH og Kronisk træthed

Kronisk træthed, eller Chronic fatigue syndrome (CFS) på engelsk, er en tilstand, der er kendetegnet ved vedvarende træthed og manglende energi, som kan påvirke dagligdagen og livskvaliteten.

I en undersøgelse, der involverede 207 personer med kronisk træthedssyndrom, fik halvdelen en daglig dosis af 200 mg CoQ10 og 20 mg NADH i 8 uger, mens den anden halvdel fik en placebo.

Forskerne målte træthed, søvnproblemer og livskvalitet hos deltagerne før, under og efter behandlingen.

Resultater

 • Gruppen, der fik CoQ10 + NADH, oplevede en lille forbedring i kognitiv funktion efter 4 og 8 uger samt en samlet forbedring i træthed efter 4 uger i forhold til udgangspunktet.
 • Gruppen der fik CoQ10 + NADH-gruppen forbedrede længden af søvnen og søvnkvalitet efter 8 uger sammenlignet med udgangspunktet, og der var en signifikant forskel i søvnlængde mellem udgangspunktet og uge 4 sammenlignet med placebo.
 • Gruppen der fik CoQ10 + NADH-gruppen forbedret fysisk funktion efter 4 og 8 uger samt forbedret kropssmerter efter 4 uger i forhold til udgangspunktet.

Tilskud af CoQ10 + NADH viste altså en vis forbedring i kognitiv funktion, træthed, søvnkvalitet, fysisk funktion og kropssmerter hos personer med CFS. 7

Note: NAD findes i to varianter: NAD+, som er den aktive forml. Og NADH, som er en form, der form.

Bio-NADH

Indeholder 4mg NADH, men også 500mg af niacin, som er et forstadie til NAD+.

NAD+ og den raske hjerne

En mindre undersøgelse involverede otte raske mænd, som indtog 30 mg NADH via tabletter eller et placebo i fire uger. Resultaterne indikerede ingen mærkbar effekt på deres koncentrationsevne eller følelse af træthed.

VO2 max og anaerob sprint blev heller ikke påvirket, men sjovt nok – og måske ikke relateret til NADH – blev deres evne til at hoppe forbedret.8

Forstadier af NAD+ mod hjerte-kar-sygdomme

I en større undersøgelse blev effekten af tilskud med NAD+ forstadier (såsom nicotinamid eller nikotinsyre) på risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme undersøgt. 9

Forskerne kiggede på tre hovedresultater: blodtryk, tykkelsen af den indre væg i halspulsåren (carotid intima-media tykkelse) og niveauet af C-reaktivt protein (CRP), som er en markør for inflammation.

Studiet inkluderede i alt 8.664 deltagere i alderen 26-71 år og var en samling af 29 randomiserede kontrollerede forsøg. Forskellige befolkningsgrupper blev undersøgt, herunder personer med diabetes, metabolisk syndrom, polycystisk ovariesyndrom, dyslipidæmi og hjerte-kar-sygdomme, samt personer uden kendte helbredsproblemer.

Resultaterne viste, at tilskud med NAD+ forstadier forbedrede flere vigtige sundhedsparametre sammenlignet med placebo:

 • Systolisk blodtryk faldt med 2,54 mmHg
 • Diastolisk blodtryk faldt med 2,15 mmHg, CRP-niveauer faldt med 0,93 mg/L,
 • Tykkelsen af den indre væg i halspulsåren faldt med 0,01 mm.
 • Yderligere analyser viste, at doser over 2.000 mg pr. dag var mere effektive til at reducere blodtryk og CRP-niveauer end lavere doser.

Hvad sker der når vi mangler NAD+?

Mangel på NAD+, kan have forskellige konsekvenser for vores helbred. Herunder finder du en række studier, der undersøger dette.

Tarmens balance

Forskning viser, at ubalance i tarmen, eller tarm-homøostase, kan påvirke helbredet i hele kroppen og kan være særlig udtalt under sygdom.

Der er voksende beviser for, at et fald i NAD+-niveauer kan forårsage inflammatoriske reaktioner i immunsystemet og stofskiftet, især ved forstyrret tarm-homøostase.

Nyere studier indikerer, at NAD+ forstadier kan have en positiv indvirkning på tarmfysiologi og endda et terapeutisk potentiale i behandlingen af inflammatoriske tarmproblemer. Disse forstadier kan regulere tarmbetændelse og påvirke tarmmikrobiotaen, som hjælper med at omdanne nicotinamid til nikotinsyre, et nøgleelement i NAD+ produktionen.

Dog er der stadig behov for yderligere forskning for at forstå effektiviteten af forskellige metoder til at øge NAD+ i behandlingen af tarmforstyrrelser under forskellige immun- og metaboliske tilstande.

Samspillet mellem værtens mikronæringsstoffer og tarmmikrobiotaen er også et emne, der fortsat diskuteres, da de både kan fungere som en fødekilde for mikrobiotaen og omdannes til molekyler, der forbedrer værtens metaboliske fleksibilitet.10

NAD+, kræft og motion

Ny forskning fremhæver NAD+s rolle i cellernes energiproduktion og potentialet for nye kræftbehandlinger.

Som vi har kigget på er NAD+ nemlig et molekyle, der har evnen til at trænge ind i mitokondrierne – cellernes kraftværker – og booste deres energiproduktion.

Interessant nok viser resultaterne, at langvarig eksponering for NAD+ fører til en slags træthed i mitokondrierne. Dette medfører en nedgang i produktionen af vigtige komponenter til DNA og RNA, hvilket resulterer i, at cellerne stopper med at formere sig. Apolinar Maya-Mendoza, leder af forskningsgruppen ‘DNA Replikation og Kræft’ hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, forklarer, at denne effekt er særlig skadelig for visse aggressive kræftceller.

Behandling med NAD+ i kombination med specifik kemoterapi kan således være en effektiv måde at bekæmpe disse kræftceller på.

Ud over kræftbehandling, har NAD+ betydning for vores overordnede helbred. NAD+-niveauer falder naturligt med alderen, men motion har vist sig at kunne hæve disse niveauer, hvilket er forbundet med forbedret muskelstyrke. For ældre, som ikke kan dyrke motion, undersøges muligheden for at hæve NAD+-niveauerne gennem kosttilskud. Men der er en balancegang, da høje NAD+-niveauer også kan hæmme celledeling, hvilket er en ønskværdig egenskab i kræftbehandling, men ikke hos sunde individer.

Samlet set belyser studiet NAD+’s betydning for kræftbehandling og generelt velvære, med potentiale for både at bekæmpe kræft og forbedre sundheden og levealderen. Disse opdagelser, publiceret i Nature Cell Biology, åbner nye døre inden for medicinsk forskning og behandlingsstrategier.11

Hvad er forskellen på NAD+ og NADH?

NAD+ er den oxidationsform af coenzymet, mens NADH (nicotinamid adenin dinukleotid hydrogen) er den reducerede form.

NAD+ fungerer som en elektronacceptor i cellulær respiration, hvilket betyder, at det accepterer elektroner fra andre molekyler i en redoxreaktion og bliver reduceret til NADH.

NADH fungerer derefter som en elektrondonor og overfører elektroner til andre molekyler i andre redoxreaktioner.

Begge former for NAD spiller en vigtig rolle i cellestofskiftet, men de har forskellige funktioner.

NAD+ er mere aktivt i anabolske processer (opbygning af molekyler), mens NADH er mere aktivt i katabolske processer (nedbrydning af molekyler).

Det er vigtigt at bemærke, at NAD+ og NADH er tæt relateret og kan konverteres til hinanden i cellen afhængigt af behovet for energiproduktion og andre cellulære processer.

Hvad er forskellen på NAD+, NADP+ og NADPH?

Når NAD+ får tilsat en ekstra fosfatgruppe, bliver det til NADP+ og NADPH.

Disse molekyler har også vigtige roller i cellerne, især i forbindelse med energiomsætning og beskyttelse mod skader.

NAD+ og NADP+ er begge oxidationsformer af coenzymet, mens NADPH er den reducerede form af NADP+.

Som vi har set på fungerer NAD+ primært som en elektronacceptor. NADP+ fungerer også som en elektronacceptor, men er primært involveret i opbygning af forskellige molekyler.

Derudover spiller NADPH en vigtig rolle i fagocytose (hvor celler “sluger” fremmede partikler), hvor det fungerer som en elektrondonor for at generere reaktive iltarter til at dræbe indtrængende mikroorganismer.

Samlet set er NAD+, NADP+ og NADPH alle vigtige coenzymer, der er nødvendige for en række cellulære processer, men deres specifikke roller varierer afhængigt af deres form og koncentration i cellen.

Ofte stillede spørgsmål om NAD+

Hvad står NAD+ for?

NAD+ står for Nikotinamidadenindinukleotid. På engelsk hedder det ‘Nicotinamide adenine dinucleotide

NAD+ er navngivet “Nikotinamidadenindinukleotid” baseret på dens kemiske struktur og komponenter. Navnet afspejler de molekyler, der udgør denne koenzym:

 1. Nikotinamid: En del af NAD+, nikotinamid er en amidform af vitamin B3 (niacin). Nikotinamid er den del af molekylet, der undergår ændringer i oxidationstilstand ved at modtage eller afgive elektroner.
 2. Adenin: En vigtig komponent i mange biologiske molekyler, adenin er en purinbase, der er en grundlæggende byggesten i DNA og RNA. I NAD+ er adenin bundet til ribose, som bidrager til strukturen af adenindelen af dinukleotidet.
 3. Dinukleotid: Termen “dinukleotid” henviser til koenzymets struktur, der består af to nukleotider (adenosin og nikotinamidadenosin) bundet sammen via deres fosfatgrupper. Dette skaber en fosfatbro mellem de to, hvilket er karakteristisk for NAD+.

Således, navnet “Nikotinamidadenindinukleotid” beskriver nøjagtigt molekylets sammensætning og giver indsigt i dets funktion og oprindelse i biokemiske processer.

Kilder

 1. Grant, R., Berg, J., Mestayer, R., Braidy, N., Bennett, J., Broom, S., & Watson, J. (2019). A Pilot Study Investigating Changes in the Human Plasma and Urine NAD+ Metabolome During a 6 Hour Intravenous Infusion of NADFrontiers in aging neuroscience11, 257. https://doi.org/10.3389/fnagi.2019.00257 ↩︎
 2. Airhart, S. E., Shireman, L. M., Risler, L. J., Anderson, G. D., Nagana Gowda, G. A., Raftery, D., Tian, R., Shen, D. D., & O’Brien, K. D. (2017). An open-label, non-randomized study of the pharmacokinetics of the nutritional supplement nicotinamide riboside (NR) and its effects on blood NAD+ levels in healthy volunteersPloS one12(12), e0186459. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0186459 ↩︎
 3. Martens, C. R., Denman, B. A., Mazzo, M. R., Armstrong, M. L., Reisdorph, N., McQueen, M. B., Chonchol, M., & Seals, D. R. (2018). Chronic nicotinamide riboside supplementation is well-tolerated and elevates NAD+ in healthy middle-aged and older adultsNature communications9(1), 1286. https://doi.org/10.1038/s41467-018-03421-7 ↩︎
 4. Hosseini, L., Mahmoudi, J., Pashazadeh, F., Salehi-Pourmehr, H., & Sadigh-Eteghad, S. (2021). Protective Effects of Nicotinamide Adenine Dinucleotide and Related Precursors in Alzheimer’s Disease: A Systematic Review of Preclinical StudiesJournal of molecular neuroscience : MN71(7), 1425–1435. https://doi.org/10.1007/s12031-021-01842-6 ↩︎
 5. Birkmayer, J. G. (1996). Coenzyme nicotinamide adenine dinucleotide: new therapeutic approach for improving dementia of the Alzheimer type. Annals of Clinical & Laboratory Science26(1), 1-9. ↩︎
 6. Rainer, M., Kraxberger, E., Haushofer, M., Mucke, H. A., & Jellinger, K. A. (2000). No evidence for cognitive improvement from oral nicotinamide adenine dinucleotide (NADH) in dementiaJournal of neural transmission (Vienna, Austria : 1996)107(12), 1475–1481. https://doi.org/10.1007/s007020070011 ↩︎
 7. Castro-Marrero, J., Segundo, M. J., Lacasa, M., Martinez-Martinez, A., Sentañes, R. S., & Alegre-Martin, J. (2021). Effect of Dietary Coenzyme Q10 Plus NADH Supplementation on Fatigue Perception and Health-Related Quality of Life in Individuals with Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: A Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients13(8), 2658. https://doi.org/10.3390/nu13082658 ↩︎
 8. Mero, A., Raitanen, R., Birkmayer, J., & Komi, P. (2008). Effects of nicotinamide adenine dinucleotide hydride on physical and mental performanceJournal of sports sciences26(3), 311–319. https://doi.org/10.1080/02640410701474200 ↩︎
 9. Lei, L., Zhang, X., Lin, J., Liang, Q., Sohouli, M. H., Izze da Silva Magalhães, E., Fatahi, S., Yang, L., Xu, W., Wang, X., Li, W., & Yang, J. (2023). Effects of NAD+ precursors on blood pressure, C-reactive protein concentration and carotid intima-media thickness: A meta-analysis of randomized controlled trials. European journal of clinical investigation, e14078. Advance online publication. https://doi.org/10.1111/eci.14078 ↩︎
 10. Niño-Narvión, J., Rojo-López, M. I., Martinez-Santos, P., Rossell, J., Ruiz-Alcaraz, A. J., Alonso, N., Ramos-Molina, B., Mauricio, D., & Julve, J. (2023). NAD+ Precursors and Intestinal Inflammation: Therapeutic Insights Involving Gut Microbiota. Nutrients15(13), 2992. https://doi.org/10.3390/nu15132992 ↩︎
 11. Munk, S. H. N., Merchut-Maya, J. M., Adelantado Rubio, A., Hall, A., Pappas, G., Milletti, G., … & Maya-Mendoza, A. (2023). NAD+ regulates nucleotide metabolism and genomic DNA replicationNature Cell Biology, 1-13. ↩︎
4.6/5 - (8 votes)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback