Mitokondrier

Om vi blinker med øjnene eller løber et maraton bruger vi energi – og det er mitokondrierne, der er ansvarlige for at producere denne energi. Mitokondrier er ansvarlige for omkring 90% af cellens energiproduktion (ATP).

Dannelsen af ATP sker som led i en masse reaktioner, der tilsammen hedder oxidativ fosforylering

I den først del af artiklen gennemgår vi mitokondrier på en overordnet plan. I den anden del af artiklen går vi helt i dybden med mitokondriernes biokemiske energiproduktion.

Mitokondriers struktur


Mitokondrier er ovale og er omgivet af to adskilte lipidmembraner. Den ydre membran er glat, mens den indre membrans struktur udgør et stort antal folder. Folderne indeholder proteinmolekyler, der udgør elektrontransportkæderne.

Fordelen ved at den indre membran er foldet er, at arealet er øget markant. Det er smart fordi den indre membran indeholder enzymer. Og jo større arealet er, jo flere enzymer kan membranen indeholde – og jo mere ATP (energi) kan der produceres.

Antallet af mitokondrier I en celle varierer meget. Der findes flest mitokondrier i celler, der har behov for høj energiomsætning. Eksempelvis vores muskelceller.

Mitokondriers adskiller sig fra de øvrige organeller i cellen


Modsat de andre organeller har mitokondrier deres eget dna. Det betyder, at mitokondrierne selv kan producere deres egne proteiner. Produktionen af proteiner sker i ribosomerne, der ligger i den indre membran i mitokondriernes matrix.

Mitokondrier kan selv danne nye mitokondrier.

Mitokondriers evne til at producerer flere mitokondrier gør, at celler, som oplever et øget energibehov efterhånden selv kan øge antallet af mitokondrier cellen indeholder.

Det betyder altså, at mitokondrierne laver flere af dem selv når de kan mærke en øget energi belastning – og det er derfor vores muskler kan håndtere fortsat større energi belastninger.

Mitokondriers energiproduktion

Først nedbrydes kulhydrater, fedt og proteiner i cytoplasmaet til mindre forbindelse. Disse mindre forbindelser overføres til mitokondrierne. Herfra nedbrydes de til kuldioxid, vand og lagret energi i form af ATP.

Vores mitokondrier indeholder mange af de enzymer, der har betydning for nedbrydningen af næringsstoffer under optagelse af ilt (oxidative stofskifte). Herunder;

  • Citronsyrecuklus
  • Respirationskæden
  • Fedtsyre oxidation
  • Transaminering

 

5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.