Uanset om vi bare blinker med øjnene eller løber en lang tur, har vi brug for energi. Denne energi kommer fra små “kraftværker” i vores celler kaldet mitokondrier. De står for næsten al den energi, vi bruger.
Den energi, de laver, kaldes ATP. ATP bliver lavet gennem en række kemiske reaktioner, som samlet set kaldes for oxidativ fosforylering.
I denne artikel starter vi med at forklare, hvad mitokondrier er og hvad de gør. Senere dykker vi ned i, hvordan de præcis laver energi.
Mitokondriers struktur
Mitokondrier er ovale og omgivet af to adskilte lipidmembraner. Den ydre membran er glat, mens den indre membrans struktur består af et stort antal folder. Disse folder indeholder proteinmolekyler, der udgør elektrontransportkæderne.
Fordelen ved, at den indre membran er foldet, er, at arealet øges markant. Det er smart, fordi den indre membran indeholder enzymer. Jo større arealet er, jo flere enzymer kan membranen indeholde – og jo mere ATP (energi) kan der produceres.
Antallet af mitokondrier i en celle varierer meget. Der findes flest mitokondrier i celler, der har behov for høj energiomsætning, som for eksempel vores muskelceller.
Mitokondriers adskiller sig fra de øvrige organeller i cellen
I modsætning til de andre organeller har mitokondrier deres eget DNA. Det betyder, at mitokondrierne selv kan producere deres egne proteiner. Produktionen af proteiner sker i ribosomer, der ligger i den indre membrans matrix.
Mitokondrier kan selv danne nye mitokondrier.
Mitokondriers evne til at producere flere mitokondrier gør, at celler, som oplever et øget energibehov, efterhånden selv kan øge antallet af mitokondrier, cellen indeholder.
Det betyder altså, at mitokondrierne laver flere af sig selv, når de kan mærke en øget energibelastning – og det er derfor vores muskler kan håndtere fortsat større energibelastninger.
Mitokondriers energiproduktion
Først bliver de små bidder af mad nedbrudt i en del af cellen kaldet cytoplasmaet.
Derefter sendes de til mitokondrierne. Her sker den endelige nedbrydning, og vi får kuldioxid og vand som biprodukter, men vigtigst af alt, vi får ATP, som er den energi, cellen bruger.
For at gøre dette arbejde har mitokondrierne brug for særlige hjælpeproteiner, kaldet enzymer.
Disse enzymer hjælper med at omdanne mad til energi, og de fungerer bedst, når der er ilt til stede.
Det er derfor, vi skal trække vejret, mens vi laver noget, der kræver energi, som for eksempel at løbe.