Alt du skal vide om kosttilskuddet D-ribose

D-ribose er en type sukker, som kaldes for pentose. Det spiller en vigtig rolle i kroppen ved at hjælpe med at producere energi, samt stofferne DNA og RNA, som er essentielle for, at cellerne kan opbygge og reparere sig selv.

Forskere undersøger D-ribose i situationer, hvor kroppens energiniveau, specielt i form af ATP, synes at være nedsat. ATP står for adenosintrifosfat og er en vigtig energikilde for alle kroppens celler. Situationer, hvor ATP-niveauet kan være lavere, omfatter for eksempel hjerteskader eller meget langvarig fysisk træning.

D-ribose kan være interessant at kigge på, fordi det muligvis kan hjælpe med at øge eller genopbygge ATP-niveauet i disse situationer, og dermed hjælpe kroppen med at genoprette energi hurtigere efter stor belastning eller skade.

Hvad kan D-ribose bruges til?

Her følger en opsamling af konklusionerne fra de forskellige forskningsstudier om mulige anvendelser af D-ribose:

  • Genoprettelse af energiniveauer (recovery): I et studie med raske mandlige forsøgspersoner, der gennemgik en uge med cykeløvelser to gange dagligt, blev et tilskud af en blanding af D-ribose (17,25g gennemsnitsdosis) og saccharose sammenlignet med placebo (maltodextrin) efter den sidste træningssession og derefter tre gange dagligt i tre dage. Gruppen, der fik D-ribose, var i stand til at gendanne deres muskel-ATP-niveauer til et niveau statistisk sammenligneligt med før deres udmattende træning, mens placebogruppen kun så en delvis genopretning.1
  • Smerter og/eller kronisk træthedssyndrom: Samlet set tyder nogle studier på, at D-ribose kan være gavnligt for personer med smertesyndromer som fibromyalgi, men manglen på placebo-kontrol og potentielle interessekonflikter gør, at man skal være forsigtig med at drage endelige konklusioner baseret på disse resultater.2 3

Dette kosttilskud indeholder 225 gram 100% rent D-ribose pulver.

Hvordan virker D-ribose?

D-ribose fungerer ved at spille en central rolle i dannelsen af ATP, som er en væsentlig energikilde for cellerne i vores krop. Her er en mere detaljeret forklaring på, hvordan det fungerer:

  • D-riboses rolle: D-ribose er en grundlæggende del af ATP. Det kombinerer med en nitrogenbase kaldet adenin og en fosfatgruppe for at danne ATP.
  • Energifrigivelse: Når ATP bruges til at producere energi, mister det fosfatgrupper og bliver til adenosinmonofosfat (AMP). Der kan opstå situationer, hvor ATP nedbrydes endnu mere til inosinmonofosfat (IMP), som ikke bidrager til energiproduktion.
  • Gendannelse af ATP: Selvom IMP ikke har en bioenergetisk rolle, kan det omdannes tilbage til ATP i cellen. Dette er vigtigt, fordi det sikrer, at cellen har en konstant forsyning af ATP. Der er specifikke enzymer og stier i cellen, der hjælper med at genopbygge disse molekyler.
  • D-riboses betydning: Indførsel af ekstra D-ribose kan øge hastigheden for syntesen af ATP og de molekyler, der er involveret i denne proces. Forskning tyder på, at tilgængeligheden af D-ribose kan være en begrænsende faktor for hvor hurtigt ATP kan gendannes.
  • Anvendelser af D-ribose: D-ribose undersøges specifikt i tilfælde, hvor der er en nedsat koncentration af ATP, som det ses i tilfælde af hjerteskade eller efter langvarig fysisk aktivitet. Forskerne mener, at ved at supplere med D-ribose, kan man måske hjælpe med at hurtigere genoprette ATP-niveauer og dermed forbedre energiforsyningen til cellerne under disse betingelser.

Sammenfattende er D-ribose vigtig for produktionen og genopbygningen af ATP, og det kan potentielt hjælpe med at forbedre energiudnyttelsen i kroppen under visse betingelser.

Hvad er ATP? ATP står for adenosintrifosfat og er et molekyle, der lagrer og transporterer energi inden i cellerne. Det bruges til næsten alle processer, som kræver energi i kroppen.

Kilder

  1. Hellsten, Y., Skadhauge, L., & Bangsbo, J. (2004). Effect of ribose supplementation on resynthesis of adenine nucleotides after intense intermittent training in humans. American journal of physiology. Regulatory, integrative and comparative physiology, 286(1), R182–R188. https://doi.org/10.1152/ajpregu.00286.2003 ↩︎
  2. Gebhart, B., & Jorgenson, J. A. (2004). Benefit of ribose in a patient with fibromyalgia. Pharmacotherapy, 24(11), 1646–1648. https://doi.org/10.1592/phco.24.16.1646.50957 ↩︎
  3. Teitelbaum, J. E., Johnson, C., & St Cyr, J. (2006). The use of D-ribose in chronic fatigue syndrome and fibromyalgia: a pilot study. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 12(9), 857–862. https://doi.org/10.1089/acm.2006.12.857 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed