Alt du skal vide om Resveratrol

Franskmænd spiser meget mættet fedt, drikker meget rødvin, men har overraskende få tilfælde af herte-kar-sygdomme. Er det et tilfæde?

Resveratrol er en naturlig forbindelse, som findes i en række planter, herunder druer, blåbær, hindbær og jordnødder.

Den er mest kendt for sin tilstedeværelse i rødvin, hvor den menes at bidrage til “den franske paradox” – en observation om, at franskmænd, på trods af et højt indtag af mættet fedt, har en relativt lav forekomst af hjerte-kar-sygdomme.

I denne artikel gennemgår vi forskellige studier om resveratrol, og konstaterer at antallet af rapporterede virkninger er stigende. Vi har også inkluderet en købsguide.

Dose

Fødevarestyrelsen har ikke sat nogle anbefalinger for resveratrol. Men der er observeret gavnlig effekt i flere studier på doser mellem 250 – 2000 mg resveratrol om dagen.

Indtil videre er der ikke fundet nogle alvorlige bivirkninger ved indtagelse af resveratrol, selv i store doser. Et studie med dyr viste dog, at 1g pr. kg kropsvægt kunne være toksisk. [1]

Personer med sygdomshistorik samt gravide eller børn, bør altid tale egen læge, inden de tager resveratrol.

Købsguide

Resveratrol optages meget dårligt i vores krop. Det er desuden svært opløseligt i vand, hvilket betyder, at det er mindre tilbøjeligt til at blive optaget, hvis det gives som et tørt pulver. Alle tilskud på markedet er enten på kapselform, med tørt pulver indeni, eller som tablet, hvor pulveret er komprimmeret.

Når du leder efter kosttilskud med resveratrol, er det vigtigt at undersøge ingredienslisterne for at se, om der er taget hensyn til at øge optagelsen af resveratrol.

Huskeliste

  • Du kan enten søge efter kosttilskud med en vis mængde fedt, eller indtage dit resveratrol-tilskud sammen med et måltid, der indeholder fedt.
  • Piperin øger optagelsen af resveratrol markant, ifølge forskning [3].
  • Det er også vigtigt at opbevare dit resveratrol-tilskud på et mørkt og køligt sted, da resveratrol er følsomt over for lys og kan miste sin virkning, hvis det udsættes for for meget lys.
  • Resveratrol findes i trans- og cis-former. Søg efter trans-versionen, da den er bedst undersøgt.

Anbefalinger

    • 200 mg trans-resveratrol + 5 mg piperin + kokosolie (MCT)
    • 200 mg trans-resveratrol + 5 mg piperin
    • 250 mg trans-resveratrol + 10 mg peberekstrakt

Resveratrol & blodsukker

I en undersøgelse deltog 10 ældre personer, som havde problemer med at kontrollere deres blodsukker. I en periode på 4 uger fik de, sammen med et specielt sukkerige måltider, et dagligt tilskud af et stof resveratrol i forskellige mængder: 1000 mg, 1500 mg og 2000 mg.

Resveratrol havde en positiv effekt på alle tre grupper.

Efter at have spist måltiderne var der en betydelig nedgang i deres højeste blodsukkerniveau og mængden af sukker, deres kroppe blev udsat for. Resveratrol ændrede ikke deres blodsukkerniveau, når de havde fastet (ikke spist i et stykke tid).

Dette betyder, at resveratrol kan hjælpe med at kontrollere blodsukkeret hos personer, der har problemer med det, især efter at de har spist.

I et andet studie udførte forskere et studie på 19 patienter med type 2-diabetes. Deltagerne fik et dagligt tilskud af 10 mg resveratrol (fordelt på to doser) i løbet af 2-4 uger for at se, om det forbedrede deres insulinfølsomhed. [4]

Insulinfølsomhed refererer til, hvor godt cellerne i kroppen reagerer på insulin, et hormon der hjælper med at regulere blodsukkeret.

Resultaterne viste, at resveratrol forbedrede insulinfølsomheden. Forskerne fandt også ud af, at resveratrol havde en positiv effekt på at mindske skader forårsaget af uønskede kemiske reaktioner i kroppen, som kaldes “oxidativt stress”. [5]

Et tredje studie med 11 overvægtige mænd blev resveratrol-tilskud givet i 1-6 måneder. Resultaterne viste forbedret insulinfølsomhed, lavere blodtryk, og muligvis en forbedring i leverens sundhed. [6]

Resveratrol & blodgennemstrømning

I et studie med 40 deltagere, som havde haft et hjerteanfald, fik de et dagligt tilskud af 10mg resveratrol i 3 måneder. Studiet viste en forbedring i blodgennemstrømningen og en øget funktion af venstre hjertekammer. Det er dog usikkert, om denne forbedring gælder for alle eller kun for dem, der har haft et hjerteanfald. [7]

Resveratrol & hjertesygdomme

Resveratrol og hjertesygdomme. Regelmæssigt indtag af rødvin tilskrives ofte forklaringen på ‘den franske paradox’, hvilket er et udtryk, der beskriver observationen, at franskmændene har en relativt lav risiko for hjerte-kar-sygdomme, på trods af at de har en kost, der er høj på mættet fedt.

Et studie undersøgte effekten af resveratrol på LDL-kolesterol, som er tæt forbundet med hjerte-kar-sygdomme.

Forskere undersøgte virkningen af en resveratrol-beriget vindrukekstrakt på blodkolesterol og andre markører for hjertesundhed hos 75 deltagere, og fandt ud af at indtagelse af resveratrol-beriget vindrukekstrakt førte til en signifikant reduktion i LDL-kolesterol og andre markører for hjertesundhed, mens nogle andre markører øgede lidt.

Deltagerne fik 300 mg resveratrol og oplevede ingen negative bivirkninger. [8]

Resveratrol & kræftceller

Forsøg udført på dyr og i reagensglas har vist, at resveratrol kan bekæmpe forskellige typer af kræftceller, herunder kræftceller i mave, tarm, hud, bryst og prostata. [9-12]

Da forsøgene hidtil kun er udført på dyr og i reagensglas, er der behov for langt mere forskning for at kunne fastslå, om og hvordan dette stof kan anvendes til kræftbehandling hos mennesker.

Resveratrol & konditionstræning

I et dobbeltblindt studie med 16 unge mænd mellem 18 og 29 år, som havde en normal vægt og træningserfaring, fik deltagerne et tilskud på 150 mg resveratrol 15 minutter efter deres højintensitets intervaltræning (tre gange om ugen) i fire uger.

Resveratrol-tilskuddet forværrede VO2 max, som er et mål for kroppens evne til at transportere og bruge ilt under træning. Det er et vigtigt mål for kondition og udholdenhed. Studiet viste også, at resveratrol kunne påvirke kroppens genetiske tilpasning til træning negativt.

Derimod var fedtforbrændingshastigheder og stofskifte ikke påvirket af resveratrol, og der var heller ingen indflydelse på fordelingen af muskelfibre i kroppen. [13]

Resveratrol & hjernen

I et studie med ni raske deltagere (køn ikke angivet), fik enten en dosis på 250 mg eller 500 mg resveratrol, blev der observeret en øgning i blodgennemstrømningen og ilttilførslen til hjernen.

Jo større dosis, jo større var effekten.

Dog viste resultaterne ikke nogen forbedring i den kognitive funktion isoleret set, og der var ingen forskel i graden af mental træthed mellem de to grupper. [14]

Flere studier har vist at drikke rødvin, som indeholder resveratrol, kan hjælpe med at bremse aldersrelateret nedgang i hjernens kognitive funktioner. [15-18]

Kilder

  1. Crowell, J. A., Korytko, P. J., Morrissey, R. L., Booth, T. D., & Levine, B. S. (2004). Resveratrol-associated renal toxicity. Toxicological Sciences : an official journal of the Society of Toxicology, 82(2), 614–619. https://doi.org/10.1093/toxsci/kfh263
  2. la Porte, C., Voduc, N., Zhang, G., Seguin, I., Tardiff, D., Singhal, N., & Cameron, D. W. (2010). Steady-State pharmacokinetics and tolerability of trans-resveratrol 2000 mg twice daily with food, quercetin and alcohol (ethanol) in healthy human subjects. Clinical pharmacokinetics, 49(7), 449–454. https://doi.org/10.2165/11531820-000000000-00000
  3. Johnson, J. J., Nihal, M., Siddiqui, I. A., Scarlett, C. O., Bailey, H. H., Mukhtar, H., & Ahmad, N. (2011). Enhancing the bioavailability of resveratrol by combining it with piperine. Molecular nutrition & food research, 55(8), 1169–1176. https://doi.org/10.1002/mnfr.201100117
  4. Crandall, J. P., Oram, V., Trandafirescu, G., Reid, M., Kishore, P., Hawkins, M., Cohen, H. W., & Barzilai, N. (2012). Pilot study of resveratrol in older adults with impaired glucose tolerance. The journals of gerontology. Series A, Biological sciences and medical sciences, 67(12), 1307–1312. https://doi.org/10.1093/gerona/glr235
  5. Brasnyó, P., Molnár, G. A., Mohás, M., Markó, L., Laczy, B., Cseh, J., Mikolás, E., Szijártó, I. A., Mérei, A., Halmai, R., Mészáros, L. G., Sümegi, B., & Wittmann, I. (2011). Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. The British journal of nutrition, 106(3), 383–389. https://doi.org/10.1017/S0007114511000316
  6. Timmers, S., Konings, E., Bilet, L., Houtkooper, R. H., van de Weijer, T., Goossens, G. H., Hoeks, J., van der Krieken, S., Ryu, D., Kersten, S., Moonen-Kornips, E., Hesselink, M. K. C., Kunz, I., Schrauwen-Hinderling, V. B., Blaak, E., Auwerx, J., & Schrauwen, P. (2011). Calorie restriction-like effects of 30 days of resveratrol supplementation on energy metabolism and metabolic profile in obese humans. Cell metabolism, 14(5), 612–622. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2011.10.002
  7. Magyar, K., Halmosi, R., Palfi, A., Feher, G., Czopf, L., Fulop, A., Battyany, I., Sumegi, B., Toth, K., & Szabados, E. (2012). Cardioprotection by resveratrol: A human clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Clinical hemorheology and microcirculation, 50(3), 179–187. https://doi.org/10.3233/CH-2011-1424
  8. Tomé-Carneiro, J., Gonzálvez, M., Larrosa, M., García-Almagro, F. J., Avilés-Plaza, F., Parra, S., Yáñez-Gascón, M. J., Ruiz-Ros, J. A., García-Conesa, M. T., Tomás-Barberán, F. A., & Espín, J. C. (2012). Consumption of a grape extract supplement containing resveratrol decreases oxidized LDL and ApoB in patients undergoing primary prevention of cardiovascular disease: a triple-blind, 6-month follow-up, placebo-controlled, randomized trial. Molecular nutrition & food research, 56(5), 810–821. https://doi.org/10.1002/mnfr.201100673
  9. Zulueta, A., Caretti, A., Signorelli, P., & Ghidoni, R. (2015). Resveratrol: A potential challenger against gastric cancer. World journal of gastroenterology, 21(37), 10636–10643. https://doi.org/10.3748/wjg.v21.i37.10636
  10. Vanamala, J., Reddivari, L., Radhakrishnan, S., & Tarver, C. (2010). Resveratrol suppresses IGF-1 induced human colon cancer cell proliferation and elevates apoptosis via suppression of IGF-1R/Wnt and activation of p53 signaling pathways. BMC cancer, 10, 238. https://doi.org/10.1186/1471-2407-10-238
  11. Ndiaye, M., Philippe, C., Mukhtar, H., & Ahmad, N. (2011). The grape antioxidant resveratrol for skin disorders: promise, prospects, and challenges. Archives of biochemistry and biophysics, 508(2), 164–170. https://doi.org/10.1016/j.abb.2010.12.030
  12. Li, G., Rivas, P., Bedolla, R., Thapa, D., Reddick, R. L., Ghosh, R., & Kumar, A. P. (2013). Dietary resveratrol prevents development of high-grade prostatic intraepithelial neoplastic lesions: involvement of SIRT1/S6K axis. Cancer prevention research (Philadelphia, Pa.), 6(1), 27–39. https://doi.org/10.1158/1940-6207.CAPR-12-0349
  13. Scribbans, T. D., Ma, J. K., Edgett, B. A., Vorobej, K. A., Mitchell, A. S., Zelt, J. G., Simpson, C. A., Quadrilatero, J., & Gurd, B. J. (2014). Resveratrol supplementation does not augment performance adaptations or fibre-type-specific responses to high-intensity interval training in humans. Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie appliquee, nutrition et metabolisme, 39(11), 1305–1313. https://doi.org/10.1139/apnm-2014-0070
  14. Kennedy, D. O., Wightman, E. L., Reay, J. L., Lietz, G., Okello, E. J., Wilde, A., & Haskell, C. F. (2010). Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation. The American journal of clinical nutrition, 91(6), 1590–1597. https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.28641
  15. Granzotto, A., & Zatta, P. (2014). Resveratrol and Alzheimer’s disease: message in a bottle on red wine and cognition.  Frontiers in aging neuroscience, 6, 95. https://doi.org/10.3389/fnagi.2014.00095
  16. Wang, J., Ho, L., Zhao, Z., Seror, I., Humala, N., Dickstein, D. L., Thiyagarajan, M., Percival, S. S., Talcott, S. T., & Pasinetti, G. M. (2006). Moderate consumption of Cabernet Sauvignon attenuates Abeta neuropathology in a mouse model of Alzheimer’s disease. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology, 20(13), 2313–2320. https://doi.org/10.1096/fj.06-6281com
  17. Panza, F., Frisardi, V., Seripa, D., Logroscino, G., Santamato, A., Imbimbo, B. P., Scafato, E., Pilotto, A., & Solfrizzi, V. (2012). Alcohol consumption in mild cognitive impairment and dementia: harmful or neuroprotective?. International journal of geriatric psychiatry, 27(12), 1218–1238. https://doi.org/10.1002/gps.3772
  18. Corona, G., Vauzour, D., Hercelin, J., Williams, C. M., & Spencer, J. P. (2013). Phenolic acid intake, delivered via moderate champagne wine consumption, improves spatial working memory via the modulation of hippocampal and cortical protein expression/activation. Antioxidants & redox signaling, 19(14), 1676–1689. https://doi.org/10.1089/ars.2012.5142

5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.