Mættede fedtsyre

Mættede fedtsyre (SAFA) findes både i planter og dyr. Det kaldes mættet fordi fordi fedtsyrekæden ikke endeholder dobbeltbindinger. Det er karakteristisk for mættedefedtsyre at være på fast form da de har højere smeltepunkter end polyumættede fedtsyre.

Mættede fedtsyre findes især i mejeriprodukter, kød og pålæg

Mættede fedtsyre indeles typisk efter længden af fedtsyrekæden, dvs hvor mange kulstofatomer (C) kæden indeholder.

  1. Kortkædede fedtsyre: 3-7 kulstofatomer (fx. smørsure i komælk, som giver lugt)
  2. Mellemkædede fedtsyre: 8-10 kulstofatomer
  3. Langkædede fedtsyre: 11+ kulstofatomer.

Mættede fedtsyre kan også opdeles efter om fedtsyre kæden indeholder et lige eller ulige antal kulstofatomer.

De mest udbrede mættede fedtsyre er:

  1. Palmitinsyre (C16:0)
  2. Stearinsyre. (C18:0)

For meget mættet fedt er usendt

Forskellige typer fedtsyre har forskellige funktioner. I følge studier ser de negative effekter af mættede fedtsyre ud til at være fra:

  1. Laurinsyre (C12:0)
  2. Myristinsyre (C14:0)
  3. Palmitinsyre (C16:0)

For store mængder af mættede fedtsyre øger risikoen for hjertekarsygdomme ved at øge mængden af LDL-kolesterol og Apolipoprotein B, der kan sætte sig fast i blodårene. (1)

Studier viser, at årsagen kan være, at LDL receptorene hæmmes ved optagelse af mættede fedtsyre. Hvis LDL-receptorene hæmmes kan celerne ikke optage LDL-partiklerne cellerne sender videre, og derfra øges den totale koncentration af LDL i blodet. (2)

Mættede fedtsyre i leveren

Mættede fedtsyre stammer ikke kun fra vores kost men dannes også i leveren (de-novo lipogenese), hvor det produceres ud fra stivelse, sukker og alkohol.

Vurder post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Opdateret på sundhed

Hver uge modtager du en gratis guide om et specifikt sundhedsemne. Det kan være alt fra depression til muskelopbygning. Guiden er nem at forstå og fyldt med råd, der kun er baseret på solid videnskabelig forskning.