Alt om Kalk (Calcium) i fødevare og kroppen

Kalk er vigtigt for knoglerne og tænderne, men også for en række celler i kroppen, inklusivt nerveceller og muskelceller. Det er derfor vigtigt at opretholde et passende niveau af kalk for at sikre kroppens generelle sundhed.

Kalk er mere end bare en byggesten for stærke knogler og tænder. Mineralet spiller en kritisk rolle i vores generelle sundhed, fra at hjælpe musklerne med at fungere til at sikre, at vores blod størkner korrekt.

Men hvad sker der, hvis vi ikke får nok? Og hvordan sikrer vi, at vi får den rette mængde kalk gennem kosten?

Læs med her.

Kalk i kroppen

Kalk i kroppen har to primære roller: Som en byggesten i knogler og tænder og som en vigtig deltager i forskellige biologiske processer.

  • Knogler og Tænder: Over 99% af kroppens kalk findes i knoglerne og tænderne. Her fungerer det som en strukturel komponent, der giver styrke og stabilitet.
  • Biologiske Processer: Den resterende lille mængde kalk i kroppen er opløst i celler og vævsvæsker. Denne kalk har afgørende roller i funktionen af muskler og nervevæv. Det er med til at regulere muskelsammentrækninger og nerveimpulser.

Anbefalet indtag

Det anbefalede daglige indtag er 950 mg for både mænd og kvinder.

Bivirkninger

Der er ingen kendte alvorlige bivirkninger ved for højt indtag af kalk alene. Dog kan det påvirke mineralmetabolismen negativt, hvis man også har et højt indtag af vitamin D.

Hvem mangler kalk?

Risikogrupper for kalkmangel inkluderer børn, unge voksne, postmenopausale kvinder og personer på en diæt uden mejeriprodukter, som for eksempel veganere.

Kalk i fødevare

Kalk findes i mange forskellige fødevarer, og der er flere måder at få den anbefalede mængde kalk på.

Her er nogle af de primære kilder:

  • Mælkeprodukter: Mælk, yoghurt og ost er de vigtigste kilder til kalk for de fleste mennesker, især i Danmark.
  • Fisk med Ben: Dåsesardiner og laks med ben indeholder også en god mængde kalk.
  • Grøntsager: Visse grøntsager som grønkål, broccoli og kinesisk kål (bok choi) er også gode kalkkilder.
  • Tilsat Kalk: Nogle drikkevarer som frugtjuicer og mælkeerstatninger (soja- og mandeldrik) er beriget med kalk. Det samme gælder for nogle mærker af tofu og færdiglavede morgenmadsprodukter. Tjek produktets etiket for at se, om der er tilsat kalk.
  • Kornprodukter: De fleste kornprodukter som brød, pasta og ikke-berigede morgenmadsprodukter indeholder ikke meget kalk. Men fordi vi spiser dem ofte, bidrager de alligevel til vores samlede kalkindtag.

Ved at spise en varieret kost kan du sikre, at du får nok kalk, hvilket er vigtigt for både knoglehelse og andre kropslige funktioner.

Hvad sker der hvis jeg ikke får nok kalk?

Hvis du ikke får nok kalk, kan det føre til flere helbredsmæssige problemer. Her er nogle af de mest alvorlige:

  • Osteoporose: Denne tilstand svækker knoglerne og gør dem skrøbelige. Det øger risikoen for fald og knoglebrud.
  • Rakitis: Dette er en sygdom hos børn, der fører til bløde, svage knogler.
  • Osteomalaci: Denne tilstand kan ramme både børn og voksne og gør knoglerne bløde.

Disse tilstande kan have alvorlige konsekvenser for din livskvalitet og mobilitet. Derfor er det vigtigt at sikre, at du får den anbefalede mængde kalk gennem kosten eller eventuelt kosttilskud.

Kalk og D-vitamins sammenspil

Kalk og D-vitamin arbejder tæt sammen i kroppen.

Kalk er vigtig for at opbygge og vedligeholde stærke knogler, mens D-vitamin hjælper med at regulere kalkniveauet i blodet. Her er hvordan de interagerer:

  • D-vitamin hjælper med at optage kalk fra tarmen. Uden tilstrækkeligt D-vitamin kan du ikke optage nok kalk, uanset hvor meget du indtager gennem kosten.
  • D-vitamin styrker også knoglerne ved at hjælpe kroppen med at bruge kalk mere effektivt. Det betyder, at selv hvis du får nok kalk, kan du stadig opleve knogleproblemer, hvis du mangler D-vitamin.
  • For meget D-vitamin kan dog føre til for høje niveauer af kalk i blodet, hvilket kan have negative effekter på hjerte, nyrer og muskler.

Det er derfor vigtigt at have en afbalanceret indtagelse af både kalk og D-vitamin. Begge findes i forskellige fødevarer, og D-vitamin kan også dannes i huden ved sollys.

Men det kan være nødvendigt med kosttilskud, især i vintermånederne eller for dem, der har begrænset sollys.

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed