Bedste zink tilskud

Vi har brugt hundredevis af timer på at analysere og undersøge alle Zink kosttilskud på det danske markedet. Her præsenterer vi de mest bedste.

Vi har fundet de bedste zinktilskud ved at gennemgå den videnskabelige litteratur, nærlæse ingredienslister, undersøge markedet og indhente information fra ekspertudtalelser. Læs mere om hvordan vi valgte produkterne her.

Vores valg

Bedste zink tilskud

Med WeightWorlds vil 25 mg af Zink Bisglycinatsom er en letoptagelig form for zink. Forskning har vist, at denne form for zink er en af de mest effektive til at optages af kroppen. Et studie viste eksempelvis, at biotilgængeligheden af Zink Bisglycinatvar hele 43% højere end zinkgluconat.

 • 25 mg zink pr. tablet
 • 51 øre pr. tablet
 • Indeholder Zink Bisglycinat, der anses for at være den bedste form.

Derfor valgte vi WeightWorld Zink 25

Udover mængden og valget af zink er WeightWorlds’ zinktilskud også et af de billigste på markedet. Én bøtte indeholder 400 tabletter, hvilket svarer til mere end et års forbrug. Tilskuddet koster 205 kr., hvilket betyder, at du kun betaler 51 øre per tablet. Ifølge vores undersøgelse er prisen kun slået af MyProteins zinktilskud, som koster 48 øre pr tablet.

Billigest zink tilskud

 • 15 mg zink pr. tablet
 • 90 tabletter for 32 øre pr. tablet
 • 270 tabletter for 47 øre pr.tablet
 • Indeholder biotilgængeligt Zink Citrat

Derfor er MyProtein Zink den billigeste

MyProteins Zink er klart det billigste på markedet. Du kan vælge at købe den lille bøtte med 90 Som forbrugere er vi nødt til at tage lommeregneren frem og konkluderetabletter til kun 29 kr, svarende til en tabletpris på 32 øre. Alternativt kan du vælge den større bøtte med 270 tabletter til 129 kr, svarende til 47 øre pr. tablet. Se vores sammenligning af priser her.

MyProteins Zink indeholder også zinkcitrat, som er en af de mest biotilgængelige former for zink.

Bedste kvalitets tilskud

 • Zink fra tre kilder: zinkpicolinat, zinkcitrat og zinkgluconat
 • 25 mg zink pr. kapsel
 • Indeholder også kobber, mangan, krom og jern
 • 1,06 kr. pr. kapsel

Derfor valgte vi Zink 25 plus

Zink 25 Plus indeholder zink fra tre forskellige kilder: zinkpicolinat, zinkcitrat og zinkgluconat.

Alle tre kilder zink har høj biotilgængelighed, hvilket betyder, at kroppen nemmere kan absorbere dem. Produktet er også beriget med kobber, mangan, krom og jern.

Kobber er et vigtigt mineral, som kroppen har brug for for at fungere normalt. Det spiller en rolle i forskellige enzymer, der hjælper med stofskiftet.

Mangan er et næringsstof, der deltager i kroppens omsætning af protein og kulhydrater, hvilket gør det vigtigt for energiproduktionen i kroppen.

Krom deltager også i kroppens stofskifte ved at hjælpe med omsætningen af glucose, hvilket er vigtigt for at opretholde et stabilt blodsukkerniveau.

Jern er et mineral, der indgår i en række enzymer og er en central komponent i hæmoglobin, som transporterer ilt i blodet. Jern er også vigtigt for opbygningen af røde blodlegemer.

Bedste zink til atleter

Bodylab ZMA (120 stk)
 • Zink, Magnesium og B6 Vitamin
 • 10 mg Zink
 • 80 øre pr. kapsel
 • Bodylab har over 37.000 positive anmeldelser på trustpilot
 • Kunne have benyttet en anden form for zink og magnesium

Derfor valgte vi Bodylabs ZMA

Bodylabs ZMA indeholder både Zink, Magnesium og B6 vitamin – et solidt produkt for enhver atlet.

At indtage protein er afgørende, når man træner. B6-vitaminet spiller en vigtig rolle i nedbrydningen af næringsstoffer som protein og deres transport til de relevante steder i kroppen. En undersøgelse viser, at en øget indtagelse af vitamin B-6 var forbundet med en stærkere håndgrebsstyrke, dog kun hos personer med lav fysisk aktivitet.1

Magnesium spiller en afgørende rolle i overførslen af nerveimpulser til hjertet og musklerne, som står for deres sammentrækning. Dette inkluderer hjertet, som også er en muskel, og magnesium kan bidrage til at bevare en sund blodtryksbalance ved at sikre, at hjertet fungerer optimalt og pumper effektivt. Dette er særligt vigtigt for atleter, der har brug for en optimal hjertefunktion for at opnå topresultater. En undersøgelse har påvist, at magnesium kan hjælpe med restitution og mindske muskelømhed.2

Hvad kunne de have gjort bedre?

På bøttens næringsindholdsfortegnelse kan du læse, at en daglig dosis, svarende til to kapsler, indeholder 180 mg magnesium og 20 mg zink. Bodylab har selv valgt at definere en daglig dosis som værende to kapsler, hvilket producenter typisk gør for at få indholdet i hver enkelt pille til at se større ud.

Vi, som forbrugere, skal bruge en lommeregner for at finde ud af, at hver pille kun indeholder 90 mg magnesium og 10 mg zink. Det er ærgerligt. Til gengæld er indholdet af 10 mg zink stadig helt fint, da det svarer til den anbefalede daglige dosis.

Bodylab har anvendt zinkoxid som zinktype, som menes at være en af de mindst biotilgængelige former for zink. Ligeledes har de valgt at bruge magnesiumoxid som magnesiumtype, hvilket også anses for at være en af de mindst biotilgængelige former for magnesium.

De har altså valgt at spare på “kvaliteten” af ingredienserne. Til gengæld er prisen for hver kapsel kun 80 øre.


Sådan valgte vi

I vores undersøgelse har vi valgt ud fra flere parametre: Typen af zink, mængden af zink, tilskuddets form, anmeldelser, pris og kvalitet.

Typen af zink

Der findes flere typer zinktilskud.

Noget forskning antyder, at visse former, såsom zink picolinat og zink citrat, muligvis optages bedre end andre, såsom zinkoxid eller zinksulfat. Der er er dog behov for flere studier på området.3

En undersøgelse, der sammenlignede optagelsen af zinkpicolinat, zinkcitrat og zinkgluconat, viser, at der ikke er nogen signifikant på optagelsen af disse former.4

En anden undersøgelse viste, at når zinkcitrat blev givet som et tilskud uden mad, var absorptionen lige så høj som zinkgluconat og højere end zinkoxid.5

I vores målsætning om at finde det bedste zinktilskud på markedet kiggede vi derfor efter kosttilskud, der ikke indeholdte zinkoxid eller zinksulfat, men i stedet zinkgluconat, zinkpicolinat og zinkcitrat.

Zinkacetat

Zinkacetat dannes, når zinkoxid kombineres med eddikesyre og danner en salt. Denne form for zink findes ofte i zinktabletter og andre håndkøbsprodukter.

Zinkglycinat

Zinkglycinat (Eller somme tider Zink Bisglycinat) er kombinationen af zink og aminosyren glycin. Glycin er den mindste essentielle aminosyre. Glycin kombineres med zink for at øge optagelsen i kroppen.

Zinkgluconat

Zinkgluconat er en kombination af zink og gluconsyre. Denne type zink er den mest almindelige type, der findes på apoteket. Denne type zink bruges også typisk i zinktabletter og zinksprays.

Zinkpicolinat

Zinkpicolinat er lavet med picolinsyre og betragtes som en form for zink, der er nemmere at absorbere. Det kan også være nemmere at fordøje sammenlignet med andre former.

Zink citrat

Ligesom magnesiumcitrat er zink citrat lavet med citronsyre. Zinkcitrat er en velabsorberet form for zink, som også har en mildere smag i forhold til andre former.

Zinkoxid

Zinkoxid er en form for zink, der dannes, når zink kombineres med oxygen. Det er en af de mest almindelige former for zink, der anvendes i kosttilskud og hudplejeprodukter, såsom solcreme og zinksalve. Zinkoxid anses for at have en lavere absorptionsevne sammenlignet med andre former for zink.

Zinsulfat

Zinksulfat er en form for zink, der er lavet med svovlsyre. Det kan tages oralt, og det er en almindelig ingrediens i øjendråber til både hunde og mennesker. Det kan dog forårsage maveirritation, fordi det konkurrerer om tarmoptagelsen af calcium.

Zink kvalitet

Før man køber kosttilskud, er det vigtigt at undersøge anerkendte og pålidelige producenter for at sikre både sikkerhed og kvalitet. Vi gennemgik i den forbindelse både anmeldelser på producentes egen hjemmeside, trustpilot og amazon.

Derudover kiggede vi efter zinktilskud, der var fri for store mængder tilsætningsstoffer såsom fyldstoffer, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler.

Eksempelvis er tilskud fyldt med dicalciumphosphat (fyldemiddel), mikrokrystallinsk cellulose (stabilisator) og siliciumdioxid (antiklumpemiddel). Derudover er det overfladebehandlet med magnesiumsalt. Altså, fire tilsætningstoffer udover zink, der er er produceret i et laberatorie.

På den anden side, indeholder kun Rismel og hydroxypropylmethylcellulose, som udgør den vegetabilske kapsel. Altså, kun ét tilsætningstof udover zink, der er produceret i et laberatorie.

Tilskudsform

Der findes forskellige former for zinktilskud, herunder kapsler, trabletter, sugetabletter og flydende former. Hvis man har svært ved at sluge piller eller foretrækker andre former for tilskud, vil flydende former formentlig være en bedre mulighed.

Produktsammenligning

Pris

Prisen på zink tilskuddet havde en afgørende betydning for vores valg. Se de forskellige priser herunder.

MærkePris Pris pr. tablet/pille
MyProtein Zinc270 kr0,48 kr
WeightWorld Zinc400 kr0,51 kr
Core Zink 25270 kr0,59 kr
Matas Zink100 kr0,65 kr
Zink 25 plus270 kr0,94 kr
Nordbo C-vitamin & Zink100 kr1,09 kr
Pharma Nord BioZink90 kr1,10 kr
MyProtein Zinc & Magnesium270 kr1,11 kr
Bodylab ZMA120 kr1,24 kr
Berthelsen Zink120 kr1,33 kr
Solaray Zink Citrat60 kr1,65 kr
WeightWorld Zinc Gumies90 kr2,28 kr
Thorne Zinz Bisglycinate60 kr2,32 kr
Tabel: Priser på zink kosttislkud samt pris pr. pille/tablet.

Mængde zink

Ligeligedes havde mængden af zink også en afgørende betydning i vores undersøgelse. Se hvor meget zink de forskellige tilskud indeholder herunder.

Mærke Mængde zinkType zink
WeightWorld Zinc25 mgZink bisglycinate
Core Zink 2525 mgzinkgluconat
Zink 25 plus25 mgZinkcitrat
WeightWorld Zinc Gumies25 mgZinkcitrat
Solaray Zink Citrat20 mgZinkcitrat
MyProtein Zinc15 mgZinkcitrat
Pharma Nord BioZink15 mgZinkgluconat
Berthelsen Zink15 mgZinkcitrat
Thorne Zinz Bisglycinate15 mgZink bisglycinate
Nordbo C-vitamin & Zink12,5 mgzinkpikolinat
MyProtein Zinc & Magnesium10 mgZinkmetionin
Bodylab ZMA10 mgzinkoxid
Matas Zink8 mgzinkgluconat
Tabel: Mængden og typen af zink.

Hvad er zink?

Zink er et vigtigt mineral, der udfører mange forskellige funktioner relateret til cellevækst. Det har betydning for vores immunsystem, proteinsyntese, sårheling, DNA-syntese og cellesplitning. Selvom zink betragtes som et spormineral – hvilket betyder, at det kun er nødvendigt i små mængder – er det særligt vigtigt når man vokser som barn.

Cellulære funktioner

Zink er også et grundstof, der findes i alle kroppens celler og deltager i tre hovedtyper af cellulære funktioner: katalytiske, strukturelle og regulatoriske. Zink fungerer som en katalysator i over 300 forskellige metalloenzymer. Det har en strukturel funktion i zinkfingre, der er vigtige for proteiners tredimensionelle struktur og funktion. Zink spiller også en vigtig rolle i reguleringen af bestemte gener.

Vores krop indeholder omkring 2 gram zink, hvoraf 1,2 gram findes i skeletmuskulaturen og 0,6 gram i knoglerne. Zink absorberes i hele tarmen, med den højeste absorptionshastighed i jejunum og den største mængde i duodenum. Absorptionen påvirkes af kosten, især indholdet af fytinsyre og animalsk protein.

Vi mister zink gennem hud, nyrer og mave-tarm-kanalen, både i form af afskallede celler og via tarmsafter, specielt bugspytkirtelsaft. Kroppen justerer sit zinkniveau ved at ændre tabets størrelse. Ved normalt zinkindtag er tabet omkring 1,6-2,3 mg per dag.

Mangel på zink

Zinkmangel kan føre til appetitløshed, væksthæmning, diarré og øget infektionsrisiko.

Mangel på zink er særligt udbredt hos børn i udviklingslande og rammer omkring 25 % af verdens befolkning.

Den danske befolkning

I den danske befolkning indtager kvinder i gennemsnit 11 mg zink om dagen og mænd 15 mg. Hovedkilderne til zink er kød, mælkeprodukter og grove kornprodukter.

Det præcise behov for zinkindtag er ikke klart, men Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) anbefaler 9 mg per dag for voksne mænd og 7 mg for kvinder, samt 8 mg og 11 mg per dag for henholdsvis piger og drenge.

Dose

Nedenfor er det anbefalede daglige indtag af zink angivet. Det minimale niveau for indtagelse er 4 mg for kvinder og 5 mg for mænd. Det anbefales at undgå at indtage mere end 40 mg zink per dag, medmindre din læge har fortalt dig andet.

Køn2-5 år5-9 år10-13 år14-17 år18-74 år+75 år
Kvinder6 mg7 mg9 mg7 mg7 mg7 mg
Mænd6 mg7mg11 mg12 mg9 mg9mg
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012 (PDF)

sundhed.dk har Nete Hornung, cheflæge, og Erling Peter Larsen, speciallæge i almen medicin, påpeget at 10% mangler zink Danmark. De forklarer, at det oftest ses som en konsekvens af malabsorption, underernæring eller langvarigt alkoholmisbrug.

Hvor får vi zink fra?

 • Kød udgør 33% af danskernes zinkindtagelse
 • Mælk, mælkeprodukter og ost bidrager med 22%
 • Brød og kornprodukter med 22%.

Hvis du fjerner mælkeprodukter og gluten fra kosten, vil zinkindtagelsen falde med 45%.
Hvis du ikke spiser laktose, gluten eller begge dele er det vigtigt at hente zink fra andre kilder som kød, da ris, frugt og grøntsager er relativt zinkfattige.

Zinkabsorption

Zinkabsorptionen fra måltider baseret på kornprodukter er omkring 10-15%, mens 20-40% af zinken absorberes fra måltider med animalske produkter.

Fytinsyre kan hæmme zinkabsorptionen i mad, men dette kan delvist opvejes ved højt zinkniveau. Nedbrydning af fytat under langtidshævning af brød kan fremme zinkabsorptionen.


FAQ

Hvor meget zink skal jeg indtage dagligt?

Det mindste niveau du skal have om dagen er 4mg for kvinder og 5 mg for mænd. Mænd over 18 år skal have 9 mg og kvinder over 18 år skal have 7 mg. Tal med din læge før du påbegynder tilskud med zink.

Hvilke fødevarer indeholder zink?

Her er 10 fødevarer rige på zink:

 1. Svinelever 6,8 mg pr. 100g
 2. Oksekødsstegepølse 5,5 mg pr. 100g
 3. Blåskimmelost 5,1 mg pr. 100g
 4. Oksekød 4,8 mg pr. 100g
 5. Ost 30+ 4,5 mg pr. 100g
 6. Æggeblomme 3,8 mg pr. 100g
 7. Leverpostej 2,5 mg pr. 100g
 8. Torskerogn 2,2 mg pr. 100g
 9. Kyllingelår 1,6 mg pr. 100g
 10. minimælk 0,5% 0,4 mg pr. 100g.

Hvad er den sikre grænse for zinkindtagelse?

Den tolerable øvre indtagelsesgrænse for zink for de fleste voksne er 40 milligram pr. dag. For meget zink kan forårsage bivirkninger, såsom kvalme, opkastning, tab af appetit, mavesmerter, diarré og hovedpine, ifølge NIH.

Hvad er funktionen af zink i kroppen?

Zink har forskellige funktioner i kroppen. Det spiller en rolle i immunsystemets sundhed og hjælper med at producere protein og DNA, den genetiske sammensætning af celler. Det hjælper også i helingsprocessen af sår og er desuden afgørende for kroppens evne til at smage og lugte.

Hvorfor får jeg kvalme af zink?

Hvis zink tages i ekstremt høje doser, kan det føre til kvalme. Ét studie fandt, at zinkkapsler opløst i ét sted i en tom mave forårsagede mavesmerter på grund af koncentrationen af zinksalt. Hvis du oplever kvalme efter at have taget en typisk zinktilskudsdosis, kan det hjælpe at tage den sammen med mad.

Hvordan vælger jeg den bedste form for zinktilskud?

Den bedste form for zinktilskud er den, der har færrest bivirkninger for dig og er tilgængelig til en pris, som du finder overkommelig.

Kilder

Vores mission er at give dig den mest objektive og bedst mulige vurdering. Derfor læner vi os op af peer-reviewed studier, officielle forbrugerråd og eksperter inden for området. Herunder funder du kilderne vi har benyttet i vores research af denne artikel.

 1. Grootswagers, P., Mensink, M., Berendsen, A. A. M., Deen, C. P. J., Kema, I. P., Bakker, S. J. L., Santoro, A., Franceschi, C., Meunier, N., Malpuech-Brugère, C., Bialecka-Debek, A., Rolf, K., Fairweather-Tait, S., Jennings, A., Feskens, E. J. M., & de Groot, L. C. P. G. M. (2021). Vitamin B-6 intake is related to physical performance in European older adults: results of the New Dietary Strategies Addressing the Specific Needs of the Elderly Population for Healthy Aging in Europe (NU-AGE) studyThe American journal of clinical nutrition113(4), 781–789. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa368 ↩︎
 2. Reno, A. M., Green, M., Killen, L. G., O’Neal, E. K., Pritchett, K., & Hanson, Z. (2022). Effects of Magnesium Supplementation on Muscle Soreness and Performance. Journal of strength and conditioning research36(8), 2198–2203. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000003827 ↩︎
 3. Gandia, P., Bour, D., Maurette, J. M., Donazzolo, Y., Duchène, P., Béjot, M., & Houin, G. (2007). A bioavailability study comparing two oral formulations containing zinc (Zn bis-glycinate vs. Zn gluconate) after a single administration to twelve healthy female volunteers. International journal for vitamin and nutrition research. Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung. Journal international de vitaminologie et de nutrition77(4), 243–248. https://doi.org/10.1024/0300-9831.77.4.243 ↩︎
 4. Wegmüller, R., Tay, F., Zeder, C., Brnic, M., & Hurrell, R. F. (2014). Zinc absorption by young adults from supplemental zinc citrate is comparable with that from zinc gluconate and higher than from zinc oxide. The Journal of nutrition144(2), 132–136. https://doi.org/10.3945/jn.113.181487 ↩︎
 5. Barrie, S. A., Wright, J. V., Pizzorno, J. E., Kutter, E., & Barron, P. C. (1987). Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans. Agents and actions21(1-2), 223–228. https://doi.org/10.1007/BF01974946 ↩︎
4.9/5 - (8 votes)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed