Hvad er Calciumphosphat (E-341)?

Di- og tricalciumphosphat (E-341) er naturlige calcium-fosforforbindelser, der fungerer som fylde- og antiklumpningsmiddel.

Begge former for calciumphosphat har E-nummer 341, men tricalciumphosphat indeholder mere calcium end dicalciumphosphat.

Calciumphosphat (E-341) vegansk?

Stofferne kommer typisk fra knogler og tænder hos dyr. Derfor er kosttilskud med calciumphosphat sjældent veganske.

Dog kan di- og tricalciumphosphat også udvindes fra kalksten, der behandles kemisk. Dermed er stammer det ikke fra animalske kilder.

Producenter af kosttilskud er ikke forpligtet til at oplyse om deres calciumphosphat kommer fra kalksten eller animalske kilder.

Sikkerhed

EFSA har undersøgt sikkerheden ved brug af phosphater som fødevaretilsætningsstoffer og fundet tilstrækkeligt data til at fastsætte acceptable daglige indtagelsesniveauer. Phosphater er godkendte fødevaretilsætningsstoffer i EU, men forbruget kan overstige de acceptable niveauer for nogle befolkningsgrupper.

Panelet fastsatte det daglige indtagelsesniveauer for phosphater, udtrykt som fosfor, på 40 mg/kg kropsvægt per dag og konkluderede, at dette niveau er sikkert for befolkningen.

Mængden af di- og tricalciumphosphat, der anvendes som hjælpestof i kosttilskud, oplyses normalt ikke i ingredienslisten. Vi er derfor nødt til at stole på, at producenterne overholder EU’s regler.

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed