Calciumphosphat (E-341)

Di- og tricalciumphosphat (E-341) er naturlige calcium-fosforforbindelser, der fungerer som fylde- og antiklumpningsmiddel.

Begge former for calciumphosphat har E-nummer 341, men tricalciumphosphat indeholder mere calcium end dicalciumphosphat.

Calciumphosphat (E-341) vegansk?

Stofferne kommer typisk fra knogler og tænder hos dyr. Derfor er kosttilskud med calciumphosphat sjældent veganske.

Dog kan di- og tricalciumphosphat også udvindes fra kalksten, der behandles kemisk. Dermed er stammer det ikke fra animalske kilder.

Producenter af kosttilskud er ikke forpligtet til at oplyse om deres calciumphosphat kommer fra kalksten eller animalske kilder.

Sikkerhed

EFSA har undersøgt sikkerheden ved brug af phosphater som fødevaretilsætningsstoffer og fundet tilstrækkeligt data til at fastsætte acceptable daglige indtagelsesniveauer. Phosphater er godkendte fødevaretilsætningsstoffer i EU, men forbruget kan overstige de acceptable niveauer for nogle befolkningsgrupper.

Panelet fastsatte det daglige indtagelsesniveauer for phosphater, udtrykt som fosfor, på 40 mg/kg kropsvægt per dag og konkluderede, at dette niveau er sikkert for befolkningen.

Mængden af di- og tricalciumphosphat, der anvendes som hjælpestof i kosttilskud, oplyses normalt ikke i ingredienslisten. Vi er derfor nødt til at stole på, at producenterne overholder EU’s regler.

Vurder post

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.