Hyaluronsyre kosttilskud: Fordele & bivirkninger

Hyaluronsyre er en naturlig og vigtig del af kroppen. Den er kendt for sin evne til at binde store mængder vand, hvilket bidrager til fugtighed og elasticitet i huden, smøring af led, og til at holde øjnene fugtige.

Derfor anvendes hyaluronsyre ofte i både hudplejeprodukter og kosttilskud for at imødekomme eller forsinke disse effekter af aldringen.

Opsummering

  • Bidrager til at give huden fugt, fylde og elasticitet
  • Bidrager til at reducere synligheden af rynker
  • Bidrager til at holde øjnene fugtige og leddene ‘smurte’
  • Bidrager til at reducere ledsmerter, knæsmerter og slidgigt
  • Dosering: Hudpleje/rynker: 120-240 mg dagligt. Slidgigt/ledsmerter: 200 mg hyaluronsyre dagligt.
  • Få bivirkninger: Bør dog ikke tages af gravide, ammende eller kræftramte personer.

Hyaluronsyre bivirkninger

Hyaluronsyre bivirkninger er meget sjældne, men det anbefales det dog, at man ikke bør tage tilskud med hyaloronic acid, når man er gravid eller ammer. Det skyldes, at man ganske enkelt ikke har undersøgt, hvordan hyaluronsyre kan påvirke fosteret og det ammende barn.

En vigtig nuance vedrørende hyaluronsyre er dens rolle i forbindelse med kræftceller. Kræftceller kan producere hyaluronsyre med høj molekylvægt. Denne type HA bidrager til tumorvækst ved at forbedre blodforsyningen til tumoren og kan endda beskytte tumoren mod kræftbekæmpende lægemidler. Af denne grund inkluderer nogle kræftbehandlinger enzymet hyaluronidase, som nedbryder HA, således at medicinen lettere kan nå tumoren. Dett er årsagen til, at kræftramte personer anbefales ikke at tage hyaluronsyre kosttilskud.1

Hvad er hyaluronsyre?

Selvom navnet “syre” i hyaluronsyre kan lyde en smule skræmmende, er der faktisk intet farligt ved dette stof. Hyaluronsyre er et naturligt forekommende stof i kroppen, og det er en type kulhydrat, et sukkermolekyle, som vi alle har fra fødslen.

Hyaluronsyrens funktion i kroppen er meget vigtig. Problemet er, at selvom kroppen producerer hyaluronsyre (også kendt som hyaluronic acid på engelsk), begynder produktionen at falde med alderen. Dette er betydningsfuldt, fordi hyaluronsyre har en bemærkelsesværdig evne til at binde væske – den kan faktisk binde op til 1000 gange sin egen vægt i væske.

Hvorfor er dette vigtigt? Hyaluronsyrens evne til at binde væske er afgørende for flere kropsfunktioner. For det første bidrager denne egenskab til at holde huden fugtet, fyldig og elastisk. Denne hydrering er afgørende for at opretholde en ungdommelig hud. For det andet hjælper hyaluronsyre med at smøre ledene, hvilket forhindrer smerte og ubehag. Endelig spiller den en rolle i at holde øjnene fugtige, hvilket er vigtigt for øjenkomfort og sundhed.

Som aldringsprocessen skrider frem, og kroppens naturlige produktion af hyaluronsyre aftager, kan man begynde at opleve forskellige problemer som ledsmerter, tør, rynket og mindre elastisk hud samt tørre øjne. Derfor anvendes hyaluronsyre ofte i hudplejeprodukter og kosttilskud for at hjælpe med at afhjælpe eller forsinke disse aldringstegn.

Hyaluronsyre, slidgigt og ledsmerter

Hyaluronsyre, som også kendes som hyaluronic acid, findes naturligt i kroppens led. Denne syre spiller en vigtig rolle i at vedligeholde brusken, som fungerer som kroppens støddæmper og er afgørende for at sikre velfungerende og smertefrie led. Hyaluronsyre bidrager til at smøre leddene, hvilket minimerer friktion mellem knogler og led og dermed reducerer risikoen for ledsmerter og slidgigt.

Med alderen falder kroppens egen produktion af hyaluronsyre, hvilket kan medføre aldersrelaterede problemer som ledsmerter og slidgigt. Når leddene er godt smurte, er der mindre sandsynlighed for, at knoglerne slider mod hinanden og forårsager smerte, hvilket er typisk for tilstande som slidgigt.

Videnskabelige studier viser lovende resultater ved brugen af hyaluronsyre-kosttilskud i behandlingen af slidgigt. Flere undersøgelser har fundet, at indtagelse af 80-200 mg hyaluronsyre dagligt over en periode på mindst to måneder kan reducere ledsmerter betydeligt hos personer med slidgigt.2

Elastisk og fugtig hud

Hyaluronsyre-kosttilskud kan bidrage til, at huden bliver mere elastisk og give huden mere fugt, hvilket primært skyldes hyaluronsyrens unikke evne til at binde væske.

Alder, UV-stråling fra solen, tobaksrøg, luftforurening og andre faktorer kan dog gøre, at mængden af hyaluronsyre i huden falder, hvilket kan føre til tør, slap hud og rynker, fordi hudvævet begynder at falde sammen.3 4

Videnskabelige undersøgelser viser dog, at man ved at tage et hyaluronsyre kosttilskud potentielt kan forhindre dette naturlige fald, da man øger kroppens optagelse af hyaluronsyre, som derved forbedrer hudens evne til at binde fugt.5

En undersøgelse fra 2014, hvor voksne forsøgspersoner fik en daglig dosis på 120-240 mg om dagen i en måned, viste, at hudens fugtighed blev øget og man reducerede tør hud betragteligt. 6

En fugtig hud er en elastisk hud, som bidrager til at reducere synligheden af rynker. Hvilket muligvis forklarer, hvorfor flere undersøgelser viser, at et dagligt indtag af hyaluronsyre-kosttilskud kan få huden til at fremstå glattere og mere jævn i sin struktur.7 8

Hyaluronsyre fås ikke kun som tabletter eller kapsler, men er også populært i hudplejeprodukter som serum og cremer, som ifølge videnskabelige studier ved påføring kan bidrage til at reducere rynker, rødme og inflammation af huden.9 10

Lindring af refluks (gastroøsofageal reflukssygdom)

Ny lovende forskning viser, at kosttilskud med hyaluronsyre potentielt kan hjælpe med at lindre symptomer på refluks, som man også kalder gastroøsofageal reflukssygdom.

Ved refluks sker der et unormalt tilbageløb af mavesyre fra mavesækken til spiserøret, hvilket giver store smerter og skader på slimhinden i spiserøret.

Hyaluronsyre kan potentielt hjælpe med at lindre den beskadigede slimhinde i spiserøret og fremskynde helingsprocessen.

Et studie fandt eksempelvis, at man ved at tage et kosttilskud med hyaluronsyre og chondroitinsulfat sammen med mavesyremedicin oplevede en reduktion på hele 60% af refluksymptomer sammenlignet med ved kun at tage medicin.11

Et andet ældre studie viser, at en kombination chondroitinsulfat og hyaluronsyre kosttilskud var fem gange mere effektivt til at reducere reflukssymptomer end placebo.12

Det er dog vigtigt at understrege, at hyaluronic acids effekt på halsbrand, refluks og andre mavesyrerealterede tilstande er relativt nyt, og der er  brug for flere studier for at bekræfte disse resultater. Men ikke desto mindre er resultaterne lovende.

Hvilken hyaluronsyre er bedst?

Hver bøtte indeholder 180 hyaluronsyre-kapsler, hvilket giver dig nok til 3 måneders forbrug, da den anbefalede dagsdosis er to kapsler om dagen. Dermed får du hos WeightWorld virkelig meget for pengene, hvis du gerne vil nyde godt af hyaluronic acids mange fordele.

Hver bøtte indeholder 180 hyaluronsyre-kapsler, hvilket giver dig nok til 3 måneders forbrug, da den anbefalede dagsdosis er to kapsler om dagen. Dermed får du hos WeightWorld virkelig meget for pengene, hvis du gerne vil nyde godt af hyaluronic acids mange fordele.

Hvor ofte skal man bruge hyaluronsyre?

Den generelle anbefaling er, at man skal tage hyaluronsyre kosttilskud hver dag. Hvis du stopper med at tage hyaluronsyre-tabletter (eller kapsler), vil det med tiden føre til, at kroppen igen mangler hyaluronsyre. Dermed vil de positive virkninger så småt begynde at aftage.

Hvor høj en dagsdosis, du skal tage, afhænger af dine behov. Hvilket vil sige, hvorvidt du tager hyaluronsyre for at pleje dine led/brusk (ledsmerter) eller hud (rynker og elasticitet).

De studier, der er blevet udført på hyaluronic acids effekt på at reducere rynker, give huden ekstra fugt og elasticitet er udført med en daglig dosis på 120-240 mg, hvor man har oplevet en positiv effekt.

Studier udført på hyaluronsyres effekt på slidgigt og ledsmerter er udført med en dagsdosis på 200 mg hyaluronsyre dagligt.

Er hyaluronsyre og kollagen det samme?

Det er almindeligt kendt, at kollagen kan bidrage til at smøre ledene, øge hudens elasticitet og fylde samt reducere synligheden af rynker.

Marint kollagen og hyaluronsyre findes ofte sammen i kosttilskud, men det er vigtigt at forstå, at de hver især har unikke funktioner og egenskaber i kroppen.

Hyaluronsyre, et kulhydratstof, har en enestående evne til at binde fugt, hvilket er afgørende for at opretholde en elastisk, fugtig og glat hud samt for at holde leddene smidige. Med alderen falder kroppens naturlige produktion af hyaluronsyre, hvilket fører til mere synlige rynker, tør hud, tørre øjne og stivhed i leddene.

På samme måde producerer kroppen også kollagen, men omkring 30-årsalderen begynder den at bruge mere kollagen, end den producerer. Dette underskud af kollagen kan have betydelige konsekvenser for kroppen.

Kollagen, et protein, udgør en stor del af bindevævet i huden, senerne, brusken og knoglerne. Det er en af kroppens mest essentielle byggesten og er afgørende for smertefri bevægelse, en fast og elastisk hud, samt stærke knogler og muskler. Når vi ser nærmere på knoglerne, brusken og senerne, spiller kollagen en central rolle i deres fleksibilitet og vedligeholdelse, hvilket er vigtigt for at absorbere stød under bevægelse.

Kilder

  1. Kim, P. K., Halbrook, C. J., Kerk, S. A., Radyk, M., Wisner, S., Kremer, D. M., Sajjakulnukit, P., Andren, A., Hou, S. W., Trivedi, A., Thurston, G., Anand, A., Yan, L., Salamanca-Cardona, L., Welling, S. D., Zhang, L., Pratt, M. R., Keshari, K. R., Ying, H., & Lyssiotis, C. A. (2021). Hyaluronic acid fuels pancreatic cancer cell growth. eLife, 10, e62645. https://doi.org/10.7554/eLife.62645 ↩︎
  2. Bowman, S., Awad, M. E., Hamrick, M. W., Hunter, M., & Fulzele, S. (2018). Recent advances in hyaluronic acid based therapy for osteoarthritis. Clinical and translational medicine, 7(1), 6. https://doi.org/10.1186/s40169-017-0180-3 ↩︎
  3. Simpson, R. M., Meran, S., Thomas, D., Stephens, P., Bowen, T., Steadman, R., & Phillips, A. (2009). Age-related changes in pericellular hyaluronan organization leads to impaired dermal fibroblast to myofibroblast differentiation. The American journal of pathology, 175(5), 1915–1928. https://doi.org/10.2353/ajpath.2009.090045 ↩︎
  4. Kawada, C., Yoshida, T., Yoshida, H., Matsuoka, R., Sakamoto, W., Odanaka, W., Sato, T., Yamasaki, T., Kanemitsu, T., Masuda, Y., & Urushibata, O. (2014). Ingested hyaluronan moisturizes dry skin. Nutrition journal, 13, 70. https://doi.org/10.1186/1475-2891-13-70 ↩︎
  5. Kimura, M., Maeshima, T., Kubota, T., Kurihara, H., Masuda, Y., & Nomura, Y. (2016). Absorption of Orally Administered Hyaluronan. Journal of medicinal food, 19(12), 1172–1179. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.3725 ↩︎
  6. Göllner, I., Voss, W., von Hehn, U., & Kammerer, S. (2017). Ingestion of an Oral Hyaluronan Solution Improves Skin Hydration, Wrinkle Reduction, Elasticity, and Skin Roughness: Results of a Clinical Study. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(4), 816–823. https://doi.org/10.1177/2156587217743640 ↩︎
  7. Michelotti, A., Cestone, E., De Ponti, I., Pisati, M., Sparta, E., & Tursi, F. (2021). Oral intake of a new full-spectrum hyaluronan improves skin profilometry and ageing: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. European journal of dermatology : EJD, 31(6), 798–805. https://doi.org/10.1684/ejd.2021.4176 ↩︎
  8. Oe, M., Sakai, S., Yoshida, H., Okado, N., Kaneda, H., Masuda, Y., & Urushibata, O. (2017). Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 10, 267–273. https://doi.org/10.2147/CCID.S141845 ↩︎
  9. Draelos, Z. D., Diaz, I., Namkoong, J., Wu, J., & Boyd, T. (2021). Efficacy Evaluation of a Topical Hyaluronic Acid Serum in Facial Photoaging. Dermatology and therapy, 11(4), 1385–1394. https://doi.org/10.1007/s13555-021-00566-0 ↩︎
  10. Bukhari, S. N. A., Roswandi, N. L., Waqas, M., Habib, H., Hussain, F., Khan, S., Sohail, M., Ramli, N. A., Thu, H. E., & Hussain, Z. (2018). Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. International journal of biological macromolecules, 120(Pt B), 1682–1695. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188 ↩︎
  11. Savarino, V., Pace, F., Scarpignato, C., & Esoxx Study Group (2017). Randomised clinical trial: mucosal protection combined with acid suppression in the treatment of non-erosive reflux disease – efficacy of Esoxx, a hyaluronic acid-chondroitin sulphate based bioadhesive formulation. Alimentary pharmacology & therapeutics, 45(5), 631–642. https://doi.org/10.1111/apt.13914 ↩︎
  12. Palmieri, B., Merighi, A., Corbascio, D., Rottigni, V., Fistetto, G., & Esposito, A. (2013). Fixed combination of hyaluronic acid and chondroitin-sulphate oral formulation in a randomized double blind, placebo controlled study for the treatment of symptoms in patients with non-erosive gastroesophageal reflux. European review for medical and pharmacological sciences, 17(24), 3272–3278. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed