Bedste GABA

Når vi bliver udsat for stress, reagerer vores krop ved at producere hormoner, der udløser den såkaldte fight-or-flight respons, som for eksempel øget hjertefrekvens eller adrenalinudskillelse. GABA har en modvirkende virkning på disse naturlige stimulanser, da det virker beroligende på hjernen.

Folk tager GABA på grund af dets beroligende virkning, og det menes at kunne hjælpe en med at falde i søvn på grund af denne effekt.

GABA er afgørende for hjernens funktion, men studier viser, at det er vanskeligt at indtage som kosttilskud, da det har svært ved at trænge igennem blod-hjerne-barrieren – derfor er det afgørende, at du vælger et godt GABA tilskud, der muligvis kan virke bedre end andre. [1] [2]

Vores valg

 1. Healthwell L-Theanin + GABA
 2. Flydende GABA + L-Theanine
 3. Solgar GABA
 4. Holistic Sömnbalans
 5. Healthwell GABA 1000
 6. Vimergy GABA
 7. Thorne PharmaGABA-100

Bedste GABA kosttilskud

Healthwell L-theanin og GABA er et kosttilskud i vegetabilske kapsler (hydroxypropylmethylcellulose), der indeholder L-theanin og GABA. L-theanin er en aminosyre, der naturligt findes i grøn te. L-theanin og GABA supplerer hinanden godt, og forskning har vist, at de kan være særligt gavnlige, når de tages sammen. En enkelt portion (3 kapsler) giver 1600 mg GABA og 400 mg L-theanin. Det anbefales at tage produktet før sengetid for optimal effekt.

 • 1600 mg GABA
 • 400 mg L-theanin
 • 25 mg Vitamin B6 (pyridoxal 5-fosfat)
 • 2,61 kr. pr. kapsel
 • 100% vegansk
 • 2,26 kr. pr. kapsel
 • Fri fragt over 250 kr hos HealthWell

Dagens bedste pris

Flydende GABA + L-Theanine

Quicksilver Scientific Liposomal GABA + L-teanin er en type dråber, som man kan tage ved at sætte en dråbe direkte på tungen med den medfølgende pipepette. Et godt alternativt til dig, der vil undgå for mange kosttilskud i pilleform.

 • Flydende GABA med L-theanine
 • 240 mg GABA
 • 100 mg L-Theanine

Dagens bedste pris

Solgar GABA

Solgar GABA 500 mg er et kosttilskud, som indeholder GABA i form af kapsler. Det er ikke det billigeste valg, eller bedste målt på indhold pr. kapsel. Dog, er kapslerne meget nemme at sluge. Hver kapsel indeholder 500 mg GABA.

 • 500 mg pr. kapsel
 • 3,58 kr. pr. paksel
 • Velkendt producent
 • Vegetabilsk Kapsel

Dagens bedste pris

Holistic Sömnbalans

Holistic SömnBalans er et kosttilskud med nøje udvalgte næringsstoffer og planteekstrakter, der alle er kendt for deres søvnfremmende egenskaber. Foran står GABA, L-teanin og safranekstrakt, som ofte findes i lignende sammenhænge. Derudover indeholder produktet også magnesium, vitamin B6, humle, ashwagandha og citronmelisse. Magnesium er et mineral, der er kendt for at bidrage til musklernes afslapning. Anbefalet dosis er 1-3 kapsler om dagen, taget før sengetid for at fremme en god nats søvn.

 • 300 mg GABA
 • 75 mg Magnesium
 • 20 mg Vitamin B6
 • 150 mg L-theanin
 • 125 mg Ashwagandha

Dagens bedste pris

Healthwell GABA 1000

Healthwell GABA 1000 er en vegetabilsk kosttilskud der inholder indeholder 1000 mg GABA pr. tablet. Derudover indeholder produktet også 20 mg tilsat vitamin B6 pr. dosis, som angiveligvis kan hjælpe med at reducere udmattelse. Det anbefales at tage en tablet før sengetid for at opnå den bedste effekt og for at fremme en god nats søvn.

 • 1000 mg GABA pr. tablet
 • 20 mg B6 Vitamin
 • 1,99 kr. pr. kapsel.

Dagens bedste pris

Vimergy GABA

Vimergy GABA kapsler er et kosttilskud, der indeholder 250 mg GABA og 50 mg magnesium i formen magnesiumglycinat. Et fint bud hvis du alligevel skal handle hos Glimja, hvor den bliver solgt. Dog er prisen forholdsvis høj til 5,81 kr. pr. kapsel.

 • 250 mg GABA
 • 50 mg magnesium
 • 5,81 kr. pr. kapsel

Dagens bedste pris

Thorne PharmaGABA-100

Thorne PharmaGABA-100 er et kvalitets kosttilskud, der indeholder GABA fra naturlige kilder. Selvom produktet ikke har den højeste GABA koncentration, kan du være sikker på at få et kvalitetsprodukt, der er rent og fri for uønskede tilsætningsstoffer.

 • 100 mg GABA pr. kapsel
 • GABA stammer fra (Lactobacillus hilgardii)
 • 4,98 kr. pr. kapsel

Dagens bedste pris

Bivirkninger

GABA kosttilskud kan have nogle bivirkninger, herunder maveproblemer, hovedpine, døsighed og muskelsvaghed. Det er også vigtigt at bemærke, at det endnu ikke er klart, om GABA interagerer med andre medicin eller kosttilskud.

Derfor bør du tale med en læge, før du begynder at tage GABA, og informere dem om eventuelle medicin eller kosttilskud, du tager.

Hvis du beslutter dig for at tage GABA, bør du undlade at køre bil eller betjene maskiner, da det kan forårsage døsighed.

Dosring

I flere studier er GABA taget i doser fra 3.000 til 5.000 mg GABA.  Andre studier har undersøgt doser helt ned til 30 mg. Det er uklart, om hvad den optimale dosis er.

Studier

Det er værd at bemærke, at de fleste undersøgelser med GABA små. Altså, med en lille mængde deltagere. Der er behov for flere studier på området for at konkludere noget definitivt.

Søvnløshed

Søvnløshed kan måske afhjælpes med GABA ifølge en mindre undersøgelse fra 2018. Deltagerne, der fik 300 mg GABA en time før sengetid, faldt hurtigere i søvn end dem, der fik en placebo. De rapporterede også en forbedring af deres søvnkvalitet fire uger efter starten på behandlingen. Det er værd at bemærke, at undersøgelsen var meget lille (40 deltagere). [3]

Stress

En undersøgelse fra 2009 fandt ud af, at indtagelse af chokolade, som indeholdt 28 mg GABA, kunne mindske stress hos deltagerne, mens de arbejdede på en problem-løsningsopgave. I en anden undersøgelse blev det påvist, at personer, der tog kapsler med 100 mg GABA, havde færre stress-symptomer, mens de udførte en mental eksperimentel opgave. [4]

Forskerne benyttede Heart Rate Variability til at måle niveauet af stress.

FAQ

Hvad er GABA?

GABA (Gamma-Aminobutyric Acid) er en neurotransmitter, som virker beroligende og modvirker den opkvikkende effekt fra glutamat, der fremmer hjernens aktivitet. De to neurotransmittere regulerer hinanden på en Yin-Yang-lignende måde for at opretholde balance i hjernen.


Kilder

 1. Boonstra, E., de Kleijn, R., Colzato, L. S., Alkemade, A., Forstmann, B. U., & Nieuwenhuis, S. (2015). Neurotransmitters as food supplements: the effects of GABA on brain and behaviorFrontiers in psychology6, 1520. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.01520
 2. Petroff O. A. (2002). GABA and glutamate in the human brain. The Neuroscientist : a review journal bringing neurobiology, neurology and psychiatry8(6), 562–573. https://doi.org/10.1177/1073858402238515
 3. Byun, J. I., Shin, Y. Y., Chung, S. E., & Shin, W. C. (2018). Safety and Efficacy of Gamma-Aminobutyric Acid from Fermented Rice Germ in Patients with Insomnia Symptoms: A Randomized, Double-Blind Trial. Journal of clinical neurology (Seoul, Korea)14(3), 291–295. https://doi.org/10.3988/jcn.2018.14.3.291
 4. Byun, J. I., Shin, Y. Y., Chung, S. E., & Shin, W. C. (2018). Safety and Efficacy of Gamma-Aminobutyric Acid from Fermented Rice Germ in Patients with Insomnia Symptoms: A Randomized, Double-Blind Trial. Journal of clinical neurology (Seoul, Korea)14(3), 291–295. https://doi.org/10.3988/jcn.2018.14.3.291

5/5 - (3 votes)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.