Hvad er Phosphatidylserine (Fosfatidylserin)? Og hvilke tilskud er det bedste?

Fosfatidylserin, eller ”phosphatidylserine” på engelsk, er en naturligt forekommende fosfolipid og en vigtig del af menneskelige cellemembraner, herunder hjerne, hjerte, lever og skeletmuskler.

Phosphatidylserine, fosfatidylserin på dansk, er en fedtsyre, som findes i menneskets cellemembraner, især i hjernens celler. Det spiller en vigtig rolle for cellernes funktion og hjælp til at holde dem sunde og funktionsdygtige. Denne fedtsyre er vigtig for kognitive funktioner som hukommelse og koncentration. I kroppen fremstilles phosphatidylserine naturligt, men den kan også indtages gennem kosttilskud, hvilket nogle gange anbefales for at støtte hjernens sundhed, især hos ældre mennesker. Der er forskning, der antyder, at phosphatidylserine kan hjælpe med kognitive problemer, men mere forskning er nødvendig for at bekræfte disse effekter.

Phosphatidylserine kan både tages som kosttilskud og indtages gennem kosten, men yderligere fordele kan opnås gennem kosttilskud.

Opsummering:

 • Kan forbedre hukommelse
 • Kan forbedre ADHD symptomer
 • Kan forbedre evnen til at mentale opgaver
 • Phosphatidylserine er specielt effektivt i kombination med Omega-3 (DHA).
 • Phosphatidylserine er effektivt i kombination med Ginkgo Biloba.
 • Phosphatidylserine er bedre end phosphatidylcholin.

Bedste phosphatidylserine pulver

Hvis du, ligesom jeg, ikke er glad for at sluge store piller, kan det være en fordel at tage phosphatidylserine i pulverform. Jeg blander pulveret i vand, smoothies eller shakes.

MyProteins phosphatidylserine i pulverform indeholder 200 mg phosphatidylserine pr. 1g pulver. Det betyder, at du betaler kun 3,59 kr. pr. 200 mg phosphatidylserine. Det er meget billigere end phosphatidylserin i pilleform.

Phosphatidylserine i dette tilskud er udvundet er soja. De fleste videnskabelige studier omkring phosphatidylserine har benyttet phosphatidylserine fra soja.

 • 3,59 kr. pr. 200 mg phosphatidylserine
 • Phosphatidylserine fra Soja.
 • 100% vegansk
 • Hurtig fragt fra MyProtein

Bedste phosphatidylserine piller

Phosphatidylserine kan ikke købes mange steder i Danmark, men i vores optik er Healthwells phosphatidylserine piller de bedste i Danmark. Bemærk dog, at det phosphatidylserinen er udvundet fra solsikkefrø.

 • 4,58 kr. pr. 200 mg phosphatidylserine.
 • Phosphatidylserine fra solsikkefrø.
 • 100% vegansk.

Dosering

Den typiske dosis for voksne er mellem 200 – 400 mg phosphatidylserine.

Forskning i Phosphatidylserine som kosttilskud viser, at en dosis på 100 mg taget tre gange dagligt (i alt 300 mg) kan hjælpe med at forhindre kognitiv nedgang.

En enkelt daglig dosis på 100 mg har også vist positive resultater.

For børn og unge, der ønsker at forbedre deres opmærksomhed, anbefales ofte en dosis på 200 mg.

Sikkerhed

Der findes endnu ingen officielle retningslinjer for indtagelsen af phosphatidylserine som kosttilskud.

Det virker dog, ifølge undersøgelserne, til at være sikkert.

Et studie observerede eksempelvis, at tilskud af op til 600 mg phosphatidylserine (som er baseret på soja) i en periode på 12 uger hos ældre personer ikke har nogen signifikante bivirkninger.1

Creutzfeldt-Jakob sygdom (CJD) er en alvorlig sygdom i hjernen, som kan opstå, når man spiser kød fra inficerede dyr. Phosphatidylserine er et stof, som man tidligere udvandt fra hjernen hos kvæg, men det kunne angiveligvis øge risikoen CJD. Der er dog ikke rapporteret om nogen tilfælde af CJD fra indtagelse af phosphatidylserine. Desuden fortæller speciallæge Jakob Christens at sygdommen er meget sjælden i Dnamark.

For at være på den sikre side skal kosttilskud der indeholder phosphatidylserine i stedet være udvundet fra soja eller solsikkefrø.

Forekomst

Phosphatidylserine er en fosfolipid, der naturligt findes i alle levende organismer og udgør en væsentlig del af den menneskelige krops fosfolipidreserver.

Det anslås, at en voksen krop indeholder op til 60 g phosphatidylserine. Det er til stede i forskellige koncentrationer i vores organer:

 • Hjerne (15%)
 • Lunger (7,4%)
 • Testikler (6,4%)
 • Nyrer (5,7%)
 • Lever (3,8%)
 • Skeletmuskulatur (3,3%)
 • Hjerte (3,2%)
 • Blodplasma (0,2%)

I fødevare findesdet i sojalecithin, som er et almindeligt anvendt kosttilskud. I sojalecithin udgør fosfatidylserin omkring 3% af de samlede fosfolipider. Sojalecithin er populær, fordi den er en lettilgængelig og relativt billig kilde til fosfatidylserin.

Krillolie siges at være en kilde til Phosphatidylserine, men dette er mindre klart. Krillolie indeholder primært phosphatidylcholin, en anden type fosfolipid, og det er ikke bekræftet, om Phosphatidylserine er til stede i signifikante mængder i krillolie. Selvom krillolie ofte fremhæves for dens sundhedsmæssige fordele, er det derfor ikke sikkert, at den er en effektiv kilde til phosphatidylserine.2

Gennemgang af studier

Kognitiv forbedring hos raske personer

En gruppe forskere har undersøgt unge raske rotter for at kortlægge den forbedrende effekt på ”raske” hjerner.

De fandt ud af, at 50 mg pr. kg kropsvægt i 27 dage og var i stand til at forbedre rotternes evne til at skelne lysstyrke markant uden at blive påvirket af angst- eller depressive symptomer.

Det er i følgende forskerne er klart tegn på forbedret hukommelsesdannelse.3

Phosphatidylserine til ældre

Et studie med 78 ældre over 65 år viste, at 300 mg phosphatidylserine over seks måneder forbedrede både kognitiv tilbagegang og demens.4

Phosphatidylserine tilskud for ADHD

En undersøgelse med 36 børn viste, at efter to måneders indtagelse af 200 mg phosphatidylserine blev symptomerne på ADHD forbedret. Derudover blev kortvarig auditiv hukommelse og impulsivitet også forbedret.5

En anden undersøgelse med 147 børn, der kombinerede phosphatidylserine med fedtsyrer fra fiskeolie viste at kombinationen forbedrede ADHD-symptomer på alle parametre.

De indtog hvad der svarende til 300 mg og 120 mg omega-3 fiskeolie.6

Phosphatidylserine og Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba er en urt, der forbedrer kognitiv funktion. I mindst ét studie er det blevet bemærket, at selvom 120mg af ginkgo ikke var effektivt, førte en kombination med phosphatidylserine til forbedret hukommelse. 7

Phosphatidylserine og udholdenhedssport

Et studie med 14 raske unge mænd viste, at tilskud af 750 mg phosphatidylserine (som er baseret på soja) i 10 dage kunne forbedre tiden det tog for dem at blive udmattede i en cykeltest ved 85% af maksimal iltoptagelse uden at påvirke iltoptagelsesniveauer, fedtoxidationshastigheder eller kortisolniveauer signifikant.8

Phosphatidylserines struktur og betydning

Phosphatidylserine er et komplekst fedtmolekyle, som spiller en afgørende rolle i opbygningen og funktionen af cellemembraner, især i hjernen.

Dets unikke struktur, der består af to fedtsyrekæder og en gruppe af fosfat og aminosyren serin, gør det forskelligt fra typiske fedtmolekyler som triacylglycerider, som ofte findes i kostfedt. Denne specielle sammensætning giver phosphatidylserine en vigtig rolle i at opretholde cellemembranernes fleksibilitet hvilket er afgørende for cellernes sundhed og korrekte funktion.

Interessant nok synes mængden af phosphatidylserine i hjernen at falde med alderen, hvilket kan have betydning for kognitiv funktion, da det er involveret i vigtige hjerneaktiviteter. Dens rolle i cellemembranen bidrager ikke kun til cellestrukturen, men også til reguleringen af vigtige enzymer. For eksempel har phosphatidylserine en positiv effekt på natrium-kaliumstimuleret ATPase (Na+/K+ ATPase), et enzym, der er afgørende for at opretholde cellernes elektrokemiske gradient.

Na+/K+ ATPase er et vitalt enzym, der pumper natriumioner ud af cellen, mens det pumper kaliumioner ind. Denne “pumpe” er afgørende for at opretholde den nødvendige koncentration af disse ioner inden i og uden for cellen, hvilket er afgørende for mange cellefunktioner, herunder nerveimpuls transmission. Ved at understøtte effektiviteten af Na+/K+ ATPase, hjælper phosphatidylserine med at opretholde cellens elektrokemiske balance, hvilket er særligt vigtigt i hjerneceller, hvor hurtig og præcis signaloverførsel er afgørende.

Udover at understøtte Na+/K+ ATPase, har phosphatidylserine også vist sig at regulere andre enzymer som acetylcholinesterase, som spiller en rolle i nedbrydningen af neurotransmitteren acetylcholin, der er vigtig for læring og hukommelse. Dette indikerer phosphatidylserinepotentielle betydning for kognitive funktioner.

Phosphatidylserines rolle i aktiveringen af protein kinase C (PKC), et andet vigtigt enzym i cellernes signalveje. PKC er involveret i mange celleprocesser, og phosphatidylserine evne til at aktivere dette enzym mere effektivt end andre fosfolipider peger på dens unikke og vigtige rolle i cellebiologi.9

Opsummering: Samlet set spiller fosfatidylserin en afgørende rolle i at opretholde cellemembranernes struktur og funktion, støtter vigtige enzymatiske processer og bidrager til sund hjernefunktion. Dens indflydelse på Na+/K+ ATPase og andre nøgle enzymer fremhæver dens betydning for de grundlæggende biologiske processer, der er afgørende for vores overordnede sundhed og velbefindende.

Kilder

 1. Jorissen, B. L., Brouns, F., Van Boxtel, M. P., & Riedel, W. J. (2002). Safety of soy-derived phosphatidylserine in elderly peopleNutritional neuroscience5(5), 337–343. https://doi.org/10.1080/1028415021000033802 ↩︎
 2. ↩︎
 3. Kataoka-Kato, A., Ukai, M., Sakai, M., Kudo, S., & Kameyama, T. (2005). Enhanced learning of normal adult rodents by repeated oral administration of soybean transphosphatidylated phosphatidylserineJournal of pharmacological sciences98(3), 307–314. https://doi.org/10.1254/jphs.fp0050366 ↩︎
 4. Kato-Kataoka, A., Sakai, M., Ebina, R., Nonaka, C., Asano, T., & Miyamori, T. (2010). Soybean-derived phosphatidylserine improves memory function of the elderly Japanese subjects with memory complaintsJournal of clinical biochemistry and nutrition47(3), 246–255. https://doi.org/10.3164/jcbn.10-62 ↩︎
 5. Hirayama, S., Terasawa, K., Rabeler, R., Hirayama, T., Inoue, T., Tatsumi, Y., Purpura, M., & Jäger, R. (2014). The effect of phosphatidylserine administration on memory and symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder: a randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association27 Suppl 2, 284–291. https://doi.org/10.1111/jhn.12090 ↩︎
 6. Manor, I., Magen, A., Keidar, D., Rosen, S., Tasker, H., Cohen, T., Richter, Y., Zaaroor-Regev, D., Manor, Y., & Weizman, A. (2012). The effect of phosphatidylserine containing Omega3 fatty-acids on attention-deficit hyperactivity disorder symptoms in children: a double-blind placebo-controlled trial, followed by an open-label extension. European psychiatry : the journal of the Association of European Psychiatrists27(5), 335–342. https://doi.org/10.1016/j.eurpsy.2011.05.004 ↩︎
 7. Kennedy, D. O., Haskell, C. F., Mauri, P. L., & Scholey, A. B. (2007). Acute cognitive effects of standardised Ginkgo biloba extract complexed with phosphatidylserine. Human psychopharmacology22(4), 199–210. https://doi.org/10.1002/hup.837 ↩︎
 8. Kingsley, M. I., Miller, M., Kilduff, L. P., McEneny, J., & Benton, D. (2006). Effects of phosphatidylserine on exercise capacity during cycling in active males. Medicine and science in sports and exercise38(1), 64–71. https://doi.org/10.1249/01.mss.0000183195.10867.d0 ↩︎
 9. Specht, S. C., & Robinson, J. D. (1973). Stimulation of the (Na + + K + )-dependent adenosine triphosphatase by amino acids and phosphatidylserine: chelation of trace metal inhibitors. Archives of biochemistry and biophysics154(1), 314–323. https://doi.org/10.1016/0003-9861(73)90063-5 ↩︎

Vi har også gjort brug for at bogen Health Benefits of Phosphatidylserine (PS) af Shari Lieberman & James Gormley.

5/5 - (2 votes)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed