Hvad er “sult-hormonet” Ghrelin?

Ghrelins hovedopgave er at styre, hvornår vi føler os sultne eller mætte. Det gør den ved at cirkulere i blodet og sende signaler til hjernen, afhængig af om mavesækken er tom eller fuld.

Ghrelin er et hormon, der hovedsageligt laves i mavesækken og har til formål at gøre os sultne. Når maven er tom, frigives der mere ghrelin i blodet, hvilket sender et signal til hjernen om, at det er tid til at spise. Efter at vi har spist, falder ghrelin-niveauet, og vi stopper med at føle sult.

Opsummering

  • Ghrelin regulerer hvor sultne vi er.
  • Ghrelin regulerer hvornår vi føler os mætte

Udover at være kendt som “sult-hormonet” har ghrelin mange flere funktioner:

  • Ghrelin spiller en rolle i frigivelse af væksthormon.
  • Ghrelin har en beskyttende effekt på hjertet, især hjertemuskulaturen.
  • Ghrelin forhindre desuden muskelatrofi, som er en tilstand hvor musklerne svinder.
  • Ghrelin spiller en rolle i dannelse og styring af knoglemetabolismen.
  • et regulerer blodsukkerbalancen ved at hæmme frigivelsen af insulin og ved at kontrollere leverens output af glukose.
  • Ghrelin hjælper også med at balancere kroppens energiforbrug ved at reducere varmeproduktionen.

Hvad får ghrelin-niveauet til at stige?

Ghrelin-niveauet stiger typisk før et måltid, når din mave er tom. Det falder derefter, når maven er fuld. Selvom man måske ville antage, at overvægtige personer har højere niveauer af ghrelin, tyder forskning på, at det faktisk kan være lavere hos disse personer. Uanset din vægt vil ghrelin-niveauerne stige, og du bliver mere sulten, når du starter en slankekur. Dette er en naturlig reaktion fra din krop, som forsøger at beskytte dig mod sult.

Ændringer i ghrelin-niveauet under en diæt

Inden for en dag efter at have startet en slankekur, vil dine ghrelin-niveauer begynde at stige. Denne stigning fortsætter over tid. Langvarige diæter, og især dem der fører til tab af både fedt og muskelmasse, vil forårsage yderligere stigninger i ghrelin-niveauerne. Som følge heraf vil det blive sværere at fastholde din nye vægt.

Sådan sænker du ghrelin og reducerer sult

Ghrelin er et hormon, der ikke direkte kan kontrolleres med medicin, kost eller kosttilskud. Men der er ting, du kan gøre for at opretholde sunde niveauer. Det inkluderer at opretholde en moderat vægt, prioritere søvn, øge muskelmassen og spise mere protein.

Andre funktioner

Forskning viser, at ghrelins funktioner strækker sig langt ud over at regulere sult.

Ghrelin har en rolle i at regulere blodsukker ved at hæmme insulinudskillelse og kontrollere omdannelsen af glukose og glykogen. Det påvirker også kroppens energiforbrug ved at nedsætte varmeproduktionen.

Ghrelin ser ud til at forbedre overlevelsesprognosen ved hjerteinfarkt ved at reducere aktiviteten i de sympatiske nerver. Hormonet forhindrer også muskelatrofi og spiller en rolle i knoglemetabolisme.

Desuden er ghrelin og GHS-R involveret i udviklingen og spredningen af kræft.1

Figur: Opsummering af andre funktioner (kilde)

Kilder

  1. Pradhan, G., Samson, S. L., & Sun, Y. (2013). Ghrelin: much more than a hunger hormone. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care16(6), 619–624. https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e328365b9be ↩︎

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed