Hvad er eddikesyre? Og hvilke funktioner har det?

Eddikesyre har mange forskellige brugsområder, som kommer til stor gavn i det daglige. Det er ikke kun i mad, som er det eneste, hvor der bruges eddikesyre i og til. Det bruges nemlig også på mange andre måder og til andre formål.

I denne artikel gennemgår vi de huslige anvendelser, de kemiske anvendelser og eddikesyre i vores krop.

Hvad bruger man eddikesyre til?

Eddikesyre bruges til:

  • Sylte fødevare.
  • Bruges som rengøringsmiddel.
  • Som vigtig komponent i kroppens kemiske reaktioner.
  • Bruges som opløsningsmiddel.
  • Bruges i medicin.
  • Bruges i kemi og til produktionen af bl.a. sodavandsflasker.

Hvad er forskellen på eddike og eddikesyre?

Eddike kan være lavet af mange ting såsom frugt eller korn – du har nok hørt om æbleeddike og højst sandsynlig brugt det i din madlavning.

Eddike er blot en blanding af vand, smag og eddikesyre. Man kan altså se eddikesyre som en ingrediens i alle slags eddiker. Det er eddikesyre i en 5-8% blanding, der udgør den sure smag.

Eddikesyre som rengøringsmiddel

Eddike, der indeholder eddikesyre, bruges til at fjerne små mineraler eller kaffemærker fra glas og glatte overflader. (1, 2)

Derudover kan eddike med 5-8% eddikesyre bruges til at rengøre følgende:

  • Fjerne limen fra mærkater på glas. Eksempelvis mærket fra et gammelt syltetøjsglas.
  • Pudse kobber, messing, bronze eller sølv.
  • Som afløbsrens.
  • Rengøring af glas og rustfrit stål.
  • Afkalkning af kaffemaskiner, elkedler og vandhanefiltrer.

Kan man fjerne kalk med eddike?

Ja, du kan lave dit eget rengøringsmiddel, som fjerner kalk med eddikesyre. Tilføj 2 dele-opvaskemiddel og 1 del‐husholdningseddike. Har du vanskelige kalkpletter, kan du dyppe en klud i blandingen, du lige har lave, og lægge den oven på kalkpletten.

Er det farligt at indånde eddikesyre?

Hvis du kommer til at indånde eddikesyre, er den officielle anbefaling, at du søger frisk luft.

Hvis der indåndes en tilstrækkelig mængde, kan det give forårsage irritation og svie. I værste fald kan det give skader på lungerne.

Du kan læse mere om forholdsregler for eddikesyre på bispebjerghospital.dk.

Hvad bruger man eddikesyre 32% til?

Eddikesyre 32% bruges typisk til afkalkning og rengøring af fliser. Det kan også bruges til afkalkning af kaffemaskinen eller cementslør.

En 32% eddikesyre‐blanding skal altid blandes med vand.

  • Afkalkning af kaffemaskinen skal blandes 1 del 32% eddikesyre og 4 dele vand.
  • Afkalkning af dampstrygejern skal blandes 1 del 32% eddikesyre og 10 dele vand.
  • Fjernelse af cementslør fra fliser skal blandes 1 del 32% eddikesyre og 20 dele vand.

Fremstilling af eddikesyre

Eddike bliver enten fremstillet syntetisk eller hver hjælp af fermentering. Følgende fremstillingsmetoder bruges:

  • Methanolcarbonylering. (3)
  • Acetaldehydoxidation. (4)
  • Oxidativ fermentering. (5)
  • Anaerobisk fermentering. (6)

Eddikesyre I kemien

Eddikesyre – også kaldt for ethansyre – har den kemiske forbindelse (C2H4O2). Det er den anden mest simple carboxylsyre, der findes.

Eddikesyre karaktereres som en syre, fordi den afgiver et hydron fra carboxylsyregruppen.

Eddikesyre er desuden en svag syre, der har en pH‐værdi på 2,4 (pKa på 4,76).

Eddikesyre i kroppen

Eddikesyre bruges til flere forskellige ting i kroppen.  Blandt andet til at lave det vigtige acetyl-CoA, der bruges til et hav af funktioner.

Eddikesyre indgår også i alkoholmetabolismen.

Alkohol nedbrydes til eddikesyre i kroppen.

Alkohol optages i mavesækken og tyndtarmen. Derfra føres det med blodet til forskellige dele af kroppen.

Alkohol bliver nedbrudt til etanal og derefter eddikesyre i leveren.  

Eddikesyre bliver derfra sendt med blodet fra leveren til kroppens celler, hvor det forbrændes igennem citronsyrecyklussen.

Så, alkohol nedbrydes til eddikesyre, som bruges til at lave energi med. For hvert gram alkohol, man indtager, får man 30 kJ energi igen. Det er ret meget ift. Kulhydrat som kun er 17 kJ per 1 g.

Man skal dog ikke tro, at det er en god ide at indtage alkohol for energi. Man bliver nemlig forgiftet, når man indtager alkohol.

Omdannelse af alkohol til eddikesyre og hvorfor vi får tømmermænd.

Som tidligere nævnt bliver alkohol omdannet til etanal og derefter eddikesyre i leveren. Men omdannelsen af etanal til eddikesyre bliver hæmmet af antabus.

Denne hæmning betyder, at uanede mængder alkohol ikke kan omdannes til eddikesyre og videre til energi. I stedet sker der en ophobning af etanal, som nu ikke kan omdannes til eddikesyre.

Ophobningen af etanal forgifter kroppen – og det er det, vi kender som tømmermænd.

Eddikesyre som del i den oxidative decarboxylering

I den oxidative decarboxylering omdannes pyruvat til acetyl-coenzym A (acetyl-CoA).

Acetyl-CoA er et yderst centralt molekyle, som vores krop bruger til at danne mange forskellige molekyler.

Den kemiske reaktion forløber således: Pyruvat omdannes til acetat (eddikesyre). Det sker, når carboxylgruppen fjernes. Derefter bindes acetatet til coenzym A og CO2 fraspaltes.

Hvor kommer navnet ”den oxidative decarboxylering” fra?

Når reaktionen fraspalter CO2 i pyruvat, siger vi, at pyruvat bliver decarboxyleret.

Når reaktionen går i gang, bliver et Hydrogen atom fra syregruppen i pyruvat og et hydrogen atom fra coenzym A overført til NAD, som bliver til NADH2. Denne fraspaltning af hydrogen atomer kalder vi for oxidation.

Navnet kommet altså fra to Hydrogen atomer (oxidation) og fraspaltning af CO2 (decarboxylering).

4/5 - (4 votes)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.