Alt du skal vide om Vitamin B5 (Pantothensyre)

Pantothensyre et essentielt næringsstof, der er vigtigt for mange biologiske funktioner, og det er generelt let at få nok af det gennem en varieret kost.

Vitamin B5, også kendt som pantothensyre, er en vandopløselig vitamin, der blev opdaget i 1933. Det fik sit navn fra det græske ord “panthos,” som betyder “fra alle steder,” fordi det findes i mange forskellige fødevarer.

Funktioner i kroppen

Herunder finder du generel oversig om pantothensyres rolle i kroppen. Det er ikke en udtømmende liste da pantothensyres rolle faktisk endnu mere kompleks. Men disse punkter dækker de mest centrale funktioner:

  1. Coenzym A Produktion: Pantothensyre er afgørende for syntesen af coenzym A (CoA), som er involveret i mange metaboliske processer.
  2. Fedtsyntese: CoA er nødvendig for at bygge og nedbryde fedtsyrer, hvilket er vigtigt for cellernes energiproduktion.
  3. Acylgruppe Transport: CoA hjælper med at transportere acylgrupper, som er nødvendige for forskellige biokemiske reaktioner.
  4. Energiomsætning: Pantothensyre spiller en rolle i omsætningen af kulhydrater, proteiner og fedt, hvilket bidrager til energiproduktionen i kroppen.
  5. Hormonproduktion: Det er involveret i syntesen af visse hormoner og neurotransmittere.
  6. Hæmoglobinsyntese: Pantothensyre er nødvendig for produktionen af hæmoglobin, proteinet i røde blodlegemer, der transporterer ilt.
  7. Leverfunktion: Det understøtter leverens evne til at metabolisere toksiner, hvilket bidrager til afgiftning.
  8. Immunforsvar: Det er vigtigt for produktionen af antistoffer, hvilket styrker immunforsvaret.
  9. Hud og Hår: Pantothensyre bidrager til sund hud og hår ved at deltage i fedtsyntese, som er nødvendig for cellefornyelse.
  10. Nervesystemet: Det er involveret i produktionen af neurotransmittere, som er vigtige for normal nervefunktion.

Anbefalet indtag

Anbefalet daglig indtag er sat til 5 mg for både mænd og kvinder.

Bivirkninger

Der er ingen kendte bivirkninger ved at tage pantothensyre, hverken hos mennesker eller dyr.

Derfor er der ingen fastsat øvre sikkerhedsgrænse for indtag. Et enkelt studie har vist, at en kombination af vitaminer kan påvirke leverfunktionen hos børn, men det er uklart, om pantothensyre er årsagen. Der er heller ingen specifikke grupper, der er mere følsomme over for høje doser af pantothensyre. Samlet set betragtes pantothensyre som sikkert at indtage.1

Som kosttilskud

Den form, vi oftest ser i kosttilskud, er calcium pantothenat, som er mere stabil end den rene form af vitaminet.

Mangel på Pantothensyre

Mangel på pantothensyre er sjælden og sker oftest i forbindelse med flere næringsmangler.

Pantothensyre i fødevare

Pantothensyre findes i en bred vifte af fødevarer.

Gode kilder er blandt andet:

  • Kylling
  • Oksekød
  • Kartofler
  • Havregryn
  • Tomater
  • Æg
  • Broccoli
  • Fuldkorn.

Forarbejdede kornprodukter har dog mindre indhold af denne syre. Når korn raffineres, kan op til 50% af pantothenic syren gå tabt.

Pantothensyre og COA uddybet

Pantothensyre er en grundlæggende byggesten for at lave CoA, eller coenzym A. Uden nok pantothensyre kan kroppen ikke producere tilstrækkeligt med CoA. Det har stor betydning, fordi CoA er afgørende for mange biologiske processer som energiproduktion og omdannelse af fedtsyrer.

I skabelsen af CoA bliver pantothensyre omdannet til en molekyleform kaldet 4′-phosphopantethein. Denne form kombineres så med andre molekyler som adenin og ribose 3′-phosphat for at danne det fuldstændige CoA-molekyle.

Så i bund og grund er pantothensyre startblokken, der gør det muligt for kroppen at lave CoA. Uden tilstrækkelige mængder af pantothensyre ville mange af kroppens grundlæggende funktioner ikke kunne fungere ordentligt. Derfor er det vigtigt at få tilstrækkeligt med pantothensyre gennem kosten.2

CoA er særligt vigtigt, fordi det kan omdannes til forskellige former, der hver især deltager i unikke biologiske processer. For eksempel er det vigtigt i omdannelsen af fedtsyrer og i energiproduktion. Niveauerne af CoA i kroppen kan variere meget og reagere på forskellige signaler som hormoner og næringsstoffer. For eksempel stiger CoA-niveauer i leveren i respons til hormonet glucagon, men falder ved insulin.

Kilder

  1. Institute of Medicine (US). Food and Nutrition Board. Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes. (2000). Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantothenic acid, biotin, and choline (pp. 306-56). Washington, DC: National Academy Press. ↩︎
  2. Zempleni, J., Suttie, J. W., Gregory III, J. F., & Stover, P. J. (Eds.). (2013). Handbook of vitamins. CRC Press. ↩︎

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed