Vitamin B5, også kendt som pantothensyre, er en vandopløselig vitamin, der blev opdaget i 1933. Det fik sit navn fra det græske ord “panthos,” som betyder “fra alle steder,” fordi det findes i mange forskellige fødevarer.
Funktioner i kroppen
Herunder finder du generel oversig om pantothensyres rolle i kroppen. Det er ikke en udtømmende liste da pantothensyres rolle faktisk endnu mere kompleks. Men disse punkter dækker de mest centrale funktioner:
- Coenzym A Produktion: Pantothensyre er afgørende for syntesen af coenzym A (CoA), som er involveret i mange metaboliske processer.
- Fedtsyntese: CoA er nødvendig for at bygge og nedbryde fedtsyrer, hvilket er vigtigt for cellernes energiproduktion.
- Acylgruppe Transport: CoA hjælper med at transportere acylgrupper, som er nødvendige for forskellige biokemiske reaktioner.
- Energiomsætning: Pantothensyre spiller en rolle i omsætningen af kulhydrater, proteiner og fedt, hvilket bidrager til energiproduktionen i kroppen.
- Hormonproduktion: Det er involveret i syntesen af visse hormoner og neurotransmittere.
- Hæmoglobinsyntese: Pantothensyre er nødvendig for produktionen af hæmoglobin, proteinet i røde blodlegemer, der transporterer ilt.
- Leverfunktion: Det understøtter leverens evne til at metabolisere toksiner, hvilket bidrager til afgiftning.
- Immunforsvar: Det er vigtigt for produktionen af antistoffer, hvilket styrker immunforsvaret.
- Hud og Hår: Pantothensyre bidrager til sund hud og hår ved at deltage i fedtsyntese, som er nødvendig for cellefornyelse.
- Nervesystemet: Det er involveret i produktionen af neurotransmittere, som er vigtige for normal nervefunktion.
Anbefalet indtag
Anbefalet daglig indtag er sat til 5 mg for både mænd og kvinder.
Bivirkninger
Der er ingen kendte bivirkninger ved at tage pantothensyre, hverken hos mennesker eller dyr.
Derfor er der ingen fastsat øvre sikkerhedsgrænse for indtag. Et enkelt studie har vist, at en kombination af vitaminer kan påvirke leverfunktionen hos børn, men det er uklart, om pantothensyre er årsagen. Der er heller ingen specifikke grupper, der er mere følsomme over for høje doser af pantothensyre. Samlet set betragtes pantothensyre som sikkert at indtage.1
Som kosttilskud
Den form, vi oftest ser i kosttilskud, er calcium pantothenat, som er mere stabil end den rene form af vitaminet.
Mangel på Pantothensyre
Mangel på pantothensyre er sjælden og sker oftest i forbindelse med flere næringsmangler.
Pantothensyre i fødevare
Pantothensyre findes i en bred vifte af fødevarer.
Gode kilder er blandt andet:
- Kylling
- Oksekød
- Kartofler
- Havregryn
- Tomater
- Æg
- Broccoli
- Fuldkorn.
Forarbejdede kornprodukter har dog mindre indhold af denne syre. Når korn raffineres, kan op til 50% af pantothenic syren gå tabt.
Pantothensyre og COA uddybet
Pantothensyre er en grundlæggende byggesten for at lave CoA, eller coenzym A. Uden nok pantothensyre kan kroppen ikke producere tilstrækkeligt med CoA. Det har stor betydning, fordi CoA er afgørende for mange biologiske processer som energiproduktion og omdannelse af fedtsyrer.
I skabelsen af CoA bliver pantothensyre omdannet til en molekyleform kaldet 4′-phosphopantethein. Denne form kombineres så med andre molekyler som adenin og ribose 3′-phosphat for at danne det fuldstændige CoA-molekyle.
Så i bund og grund er pantothensyre startblokken, der gør det muligt for kroppen at lave CoA. Uden tilstrækkelige mængder af pantothensyre ville mange af kroppens grundlæggende funktioner ikke kunne fungere ordentligt. Derfor er det vigtigt at få tilstrækkeligt med pantothensyre gennem kosten.2
Kilder
- Institute of Medicine (US). Food and Nutrition Board. Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes. (2000). Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantothenic acid, biotin, and choline (pp. 306-56). Washington, DC: National Academy Press. ↩︎
- Zempleni, J., Suttie, J. W., Gregory III, J. F., & Stover, P. J. (Eds.). (2013). Handbook of vitamins. CRC Press. ↩︎
Emil Klitmose