Cadmium

Cadmium er en af ​​de mest giftige tungmetaller, som mennesker kan blive udsat for, og det har ingen kendt fysiologisk rolle i vores krop.

Eksponering overfor cadium kan forekomme gennem fødevarer, vand og indånding af cigaretter. Når det først er optaget, opbevares cadium effektivt i kroppen, hvor det akkumuleres gennem livet med en halveringstid på 25-30 år.

Det er også vigtigt at bemærke, at visse vitaminer og mineraler kan hjælpe med at mindske optagelsen af cadmium i kroppen – endnu en årsag til at du skal spise varieret og grønt.

Sådan udsættes du for cadmium

Mennesker kan komme i kontakt med cadmium gennem mad, vand og røg fra cigaretter.

læse mere om Cadium i fødevarer hos Fødevarestyrelsen.

Lad os tage den et spadestik dybere.

Du kan se cadmium som en forurering, som kommer fra industri og moderne teknologier. [1]

Det optages i kroppen via vand, mad og luftforurening, og det findes især i krebsdyr, muslinger, østers, blæksprutter og krabber. Cadmium kan også findes i biprodukter som lever og nyre, i oliefrø, kakaobønner og visse vilde svampe. [2]

Planter kan også indeholde cadmium, afhængigt af jordforureningen, og ris og hvede, grønne bladgrøntsager, kartofler, gulerødder og selleri kan indeholde høje niveauer af cadmium. Vegetarer og personer, der spiser skaldyr, kan have et højere indtag af cadmium end personer, der spiser kød.

Den mest almindelige måde, hvorpå mennesker udsættes for cadmium, er gennem risforbrug. Derfor anbefales det at oversvømme rismarker ved høsttid for at reducere mængden af cadmium i ris, især i områder med jordforurening i Japan. Men denne strategi kan øge ophobningen af arsen i ris. [3]

Cadmium er også kendt for at være mobil i grundvandet og kan forurene drikkevand og floder, især i områder nær fabrikker eller miner. [4]

Tobaksrygning er også en kilde til cadmiumeksponering. En cigaret indeholder 1-2 μg cadmium, og en person, der ryger 20 cigaretter om dagen, vil absorbere omkring 1 μg cadmium. Cirka 10% af cadmiumet indåndes med en absorption på 40-50% i lungerne. Indåndet cadmium er forbundet med rygerelaterede luftvejssygdomme som lungekræft og pulmonal sygdom. [5]

Læs mere om rygning og helbred på cancer.dk.

Sådan skader cadmium kroppen

Cadmium kan skade kroppen ved at blokere for et vigtigt stofskifte i kroppens celler, hvilket kan føre til dannelse af skadelige stoffer. Det kan også føre til celleskader, som kan føre til kræft og andre sygdomme.

Cadmium øger mængden af en type molekyler i kroppen, som kaldes ROS.

ROS kan beskadige vores DNA og hindre kroppens evne til at reparere det.

Cadmium påvirker også – negativt – vigtig proces i kroppens celler, der kaldes elektrontransportkæden. Dette kan føre til skade på cellerne og deres energiproduktion. For meget ROS kan føre til skade på forskellige molekyler og celler, og cadmium kan også føre til nedsat energiproduktion i kroppen.

Der er normalt antioxidanter i kroppen, som kan beskytte mod ROS, men cadmium kan ødelægge disse antioxidanter og føre til skade på kroppen. [6]

Udover øget risiko for forskellige typer kræft, kan cadmium også forårsage en række andre sundhedsmæssige problemer, herunder:

Nedsat opmærksomhed og hukommelse

Mennesker, der har forhøjede niveauer af cadmium i deres blod eller urin, kan opleve nedsat opmærksomhed og hukommelse. Dette kan have indflydelse på deres evne til at koncentrere sig og huske ting i hverdagen. [7]

Nedsat hørelse

Desuden har mennesker med høje niveauer af cadmium i deres urin signifikant nedsat lavfrekvent hørelse. [8]

Udvikling af insulinresistens

At blive udsat for cadmium er kendt for at øge risikoen for at udvikle insulinresistens. [9-10]

Cadmiums virkning på insulinresistens kan mindskes ved at supplere med jern, calcium, magnesium og zink.

Dette kan også reducere risikoen for andre cadmium-relaterede sygdomme. [11]

Kan skade immunsystemet og graviditet

Cadmium kan skade immunsystemet på flere måder. Hvis en gravid kvinde udsættes for cadmium, kan det skade hendes baby’s immunsystem efter fødslen og også forstyrre udviklingen af immunceller. [12] [13]


Forstyrre D vitamin Metabolismen

Cadmium kan have en negativ effekt på knoglerne ved at forstyrre vitamin D-metabolismen i nyrerne. Sammen med en direkte påvirkning af optagelsen af calcium i tarmene og forstyrrelse af kollagenmetabolismen kan dette føre til sygdomme som osteomalaci og/eller osteoporose. [14-15]

Et eksempel på dette er itai-itai sygdom i Japan, som kan medføre alvorlige smerter fra knogleskader kombineret med nyresvigt, anæmi og problemer med at optage calcium. [16]

Hvad kan jeg gøre?

Hvis du har mistanke om cadmiumtoksicitet skal du kontakte din læge. Dernæst er det bedste du kan gøre, at spise varieret frugt og grønt.

Der er også visse vitaminer og antioxidanter fra frugt og grønt, der kan have gavnlige virkninger mod cadmiumforgiftning.

Disse omfatter polyfenoler, melatonin, karotenoider, quercetin, resveratrol, vitamin E, vitamin C, L-carnitin og coenzym Q10. [17-23]

De findes naturligt i planter og kan findes i vores daglige kost, som f.eks. grøntsager, frugt, krydderier og drikkevarer som grøn te, rødvin og kakao. [24-25]

Polyfenoler og antioxidanter er især lovende, da de har stærke antioxidantegenskaber og evnen til at binde cadmiumioner. Dette kan reducere optagelsen af dette giftige metal fra tarmene. Men man skal være forsigtig med antioxidanter i tilfælde af cadmiumforgiftning, da nogle antioxidanter kan have negative virkninger.

For eksempel har nogle studier vist, at indtagelse af store mængder C-vitamin sammen med cadmium kan forårsage DNA-skader og apoptose (celledød), mens andre studier viser, at visse antioxidanter som β-caroten kan have en beskyttende virkning mod cadmiumforgiftning i nyrer og hjernen. [26]

Det er et komplekst område, så igen. Kontakt din læge ved mistanke om cadmiumtoksicitet.

Konklusion

Cadmium er et yderst giftigt tungmetal, som ikke har nogen kendt funktion i den menneskelige krop. Vi kan blive udsat for cadmium gennem mad, vand og ved indånding af cigaretrøg. Når først cadmium er optaget i kroppen, opbevares det effektivt og akkumuleres gennem hele livet.

Der er lavet omfattende studier på området, og selvom vi kun har skrabet i overfladen, ved vi, at cadmiumeksponering kan føre til en række sundhedsproblemer, herunder kræft, nedsat hukommelse og opmærksomhed, høretab, insulinresistens, skade på immunsystemet og forstyrrelser i D-vitaminmetabolismen.

Visse vitaminer og mineraler, som findes i frugt og grøntsager, kan hjælpe med at reducere optagelsen af cadmium i kroppen, hvilket understreger vigtigheden af en varieret og plantebaseret kost. Mens antioxidanter, som findes i plantebaserede fødevarer, kan hjælpe med at reducere optagelsen af cadmium i kroppen.

Hvis du mistænker cadmiumtoksicitet, er det vigtigt at konsultere en læge.

Kilder

  1. Sirot, V., Samieri, C., Volatier, J. L., & Leblanc, J. C. (2008). Cadmium dietary intake and biomarker data in French high seafood consumers. Journal of exposure science & environmental epidemiology, 18(4), 400-409.
  2. Satarug, S. (2018). Dietary cadmium intake and its effects on kidneys. Toxics, 6(1), 15.
  3. Shi, Z., Carey, M., Meharg, C., Williams, P. N., Signes-Pastor, A. J., Triwardhani, E. A., … & Meharg, A. A. (2020). Rice grain cadmium concentrations in the global supply-chain. Exposure and Health, 12, 869-876.
  4. Järup, L., & Åkesson, A. (2009). Current status of cadmium as an environmental health problem. Toxicology and applied pharmacology, 238(3), 201-208.
  5. Taha, M. M., Mahdy-Abdallah, H., Shahy, E. M., Ibrahim, K. S., & Elserougy, S. (2018). Impact of occupational cadmium exposure on bone in sewage workers. International journal of occupational and environmental health, 24(3-4), 101-108.
  6. Genchi, G., Sinicropi, M. S., Lauria, G., Carocci, A., & Catalano, A. (2020). The Effects of Cadmium ToxicityInternational journal of environmental research and public health17(11), 3782. https://doi.org/10.3390/ijerph17113782
  7. Pacini, S., Fiore, M. G., Magherini, S., Morucci, G., Branca, J. J., Gulisano, M., & Ruggiero, M. (2012). Could cadmium be responsible for some of the neurological signs and symptoms of Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome. Medical hypotheses79(3), 403–407. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2012.06.007
  8. Shargorodsky, J., Curhan, S. G., Henderson, E., Eavey, R., & Curhan, G. C. (2011). Heavy metals exposure and hearing loss in US adolescentsArchives of otolaryngology–head & neck surgery137(12), 1183–1189. https://doi.org/10.1001/archoto.2011.202
  9. Satarug, S., & Moore, M. R. (2012). Emerging roles of cadmium and heme oxygenase in type-2 diabetes and cancer susceptibilityThe Tohoku journal of experimental medicine228(4), 267–288. https://doi.org/10.1620/tjem.228.267
  10. Chen, Y. W., Yang, C. Y., Huang, C. F., Hung, D. Z., Leung, Y. M., & Liu, S. H. (2009). Heavy metals, islet function and diabetes development. Islets1(3), 169–176. https://doi.org/10.4161/isl.1.3.9262
  11. Hanson, M. L., Brundage, K. M., Schafer, R., Tou, J. C., & Barnett, J. B. (2010). Prenatal cadmium exposure dysregulates sonic hedgehog and Wnt/beta-catenin signaling in the thymus resulting in altered thymocyte developmentToxicology and applied pharmacology242(2), 136–145. https://doi.org/10.1016/j.taap.2009.09.023
  12. Hanson, M. L., Holásková, I., Elliott, M., Brundage, K. M., Schafer, R., & Barnett, J. B. (2012). Prenatal cadmium exposure alters postnatal immune cell development and function. Toxicology and Applied Pharmacology, 261(2), 196-203.
  13. G. F. Nordberg, K. Nogawa, M. Nordberg, and L. Friberg, “Cadmium,” in Chapter 23 in Handbook of the Toxicology of Metals, G. F. Nordberg, B. F. Fowler, M. Nordberg, and L. Friberg, Eds., pp. 445–486, Elsevier, Amsterdam, The Netherlands, 3rd edition, 2007
  14. Ogawa, T., Kobayashi, E., Okubo, Y., Suwazono, Y., Kido, T., & Nogawa, K. (2004). Relationship among prevalence of patients with Itai-itai disease, prevalence of abnormal urinary findings, and cadmium concentrations in rice of individual hamlets in the Jinzu River basin, Toyama prefecture of JapanInternational journal of environmental health research14(4), 243–252. https://doi.org/10.1080/09603120410001725586
  15. Kjellström, T. (1992). Mechanism and epidemiology of bone effects of cadmium. IARC Scientific publications, (118), 301-310.
  16. Wang, Y., Wu, Y., Luo, K., Liu, Y., Zhou, M., Yan, S., … & Cai, Y. (2013). The protective effects of selenium on cadmium-induced oxidative stress and apoptosis via mitochondria pathway in mice kidney. Food and chemical toxicology, 58, 61-67.
  17. Al Ibrahim, T., Tarboush, H. A., Aljada, A., & Al Mohanna, M. (2014). The effect of selenium and lycopene on oxidative stress in bone tissue in rats exposed to cadmium. Food and Nutrition Sciences, 2014.
  18. El-Boshy, M. E., Risha, E. F., Abdelhamid, F. M., Mubarak, M. S., & Hadda, T. B. (2015). Protective effects of selenium against cadmium induced hematological disturbances, immunosuppressive, oxidative stress and hepatorenal damage in ratsJournal of trace elements in medicine and biology : organ of the Society for Minerals and Trace Elements (GMS)29, 104–110. https://doi.org/10.1016/j.jtemb.2014.05.009
  19. El-Sayed, Y. S., El-Gazzar, A. M., El-Nahas, A. F., & Ashry, K. M. (2016). Vitamin C modulates cadmium-induced hepatic antioxidants’ gene transcripts and toxicopathic changes in Nile tilapia, Oreochromis niloticus. Environmental science and pollution research international23(2), 1664–1670. https://doi.org/10.1007/s11356-015-5412-8
  20. Lakshmi, B. V. S., Sudhakar, M., & Aparna, M. (2014). Protective effect of black grapes on cadmium induced hepatotoxicity in rats. World Journal of Pharmaceutical Sciences, 276-282.
  21. Merra, E., Calzaretti, G., Bobba, A., Storelli, M. M., & Casalino, E. (2014). Antioxidant role of hydroxytyrosol on oxidative stress in cadmium-intoxicated rats: different effect in spleen and testes. Drug and Chemical Toxicology, 37(4), 420-426.
  22. Baiomy, A. A., & Mansour, A. A. (2016). Genetic and Histopathological Responses to Cadmium Toxicity in Rabbit’s Kidney and Liver: Protection by Ginger (Zingiber officinale)Biological trace element research170(2), 320–329. https://doi.org/10.1007/s12011-015-0491-4
  23. Wang, W., Sun, Y., Liu, J., Wang, J., Li, Y., Li, H., Zhang, W., & Liao, H. (2012). Protective effect of theaflavins on cadmium-induced testicular toxicity in male rats. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association50(9), 3243–3250. https://doi.org/10.1016/j.fct.2012.06.031
  24. Al-Gnami, S. A. (2014). Effect of polyphenols which extracted from green tea in reduce toxic effects of cadmium sulfate in rat’s livers. IOSR J Pharm Biol Sci, 9, 53-58.
  25. Littlefield, N. A., & Hass, B. S. (1995). Damage to DNA by cadmium or nickel in the presence of ascorbate. Annals of Clinical & Laboratory Science, 25(6), 485-492.
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed