Fedtsyre

Et fedtsyremolekyle er en lang kulstofkæde, som har en carboxylsyre koblet for enden. Ved en fraspaltning af hydrogenatomet i carboxylsyregruppen kan fedtsyren binde sig til andre grupper.

Fedtsyre kan eksempelvis bindes til glycerols tre hydroxylgrupper og danne triglycerider.

Mættede og umættede fedtsyrer

Fedtsyrer kan opdeles i tro grupper efter antallet af dobbeltbindinger mellem carbon atomerne:

  1. Mættede fedtsyrer indeholder ingen dobbeltbindinger mellem carbon atomerne.
  2. Monoumættede fedsyrer indeholder en dobbeltbinding
  3. Og de polyumættede, som indeholder over to dobbeltbindinger i fedtsyrekæden.

Vi kan simplificere det yderligere og sige at der findes to grupper:

  1. De mættede fedtsyrere, uden dobbeltbindinger i kæden
  2. Og de umættede fedtsyrere, med dobbeltbindinger i kæden.

Mættet fedt finder vi især fra mælkeprodukter og mørkt kød. De monoumættede finder vi avokado, nødder eller kyllingekød og de polyumættede finder vi i fisk og en række planteolier.

Læs mere om: Umættede fedtsyre

Hvorfor fører mættede fedtsyre til blodpropper?

Et for højt indtag af de fleste typer mættede fedtsyrere kan fører til fedt og kolosterol sætter sig fast i blodårene og øge risikoen for blodpropper.

Fedt transporteres rundt i blodet med transportmolekyler, som kaldes for lipoproteiner. Når man indtager mættet fedt øges mængden af lipoproteinet LDL, som kan medfører at fedtstoffet sætter sig fast på indesiden af blodåren.

Spiser man umættede fedtsyre vil mængden af LDL falde, og en anden type lipoprotein (HDL), som siges at være godt mod hjerte-kar-sygdomme.

Vurder post

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.