Triglycerider

Triglycerid består af en glycerol-del og tre fedtsyre påsat med esterbindinger. I daglig tale omtaler vi også triglycerider som fedt.

Hvis triglyceriderne er flydende kalder vi det olie, og hvis de er faste kalder vi det fedt.

Der findes mange forskellige triglycerider i forskellige længder. Triglycerider består af både bestå af mættede og umættede fedtsyre. Altså, med fedtsyrekæder med eller uden dobbeltbindinger.

Positionen af fedtsyrerne i kæderne af bestemt af om de er mættede eller umættede. Positionen af fedtsyrerne har desuden en central betydning for bl.a. smeltepunktet i det fedtstof triglyceriderne indgår i (samt hårdhed og elasticitet). Når vi indtager fedt med triglycerider, er det også positionen af fedtsyrekæderne der afgør teksturen.

Jo flere mættede fedtsyrer, der indgår i triglyceriderne, jo mere fast bliver fedtstoffet. Fra planteriget er det eksempelvis Kokospalmen, oliepalmen og kakaobønnen, der fås som fast fedtstof.

Inddeling

Triglyceriderne inddeles i

  1. Vegetabilske olier (typisk fra frø)
  2. Animalske fedtstoffer (fra dyrenes fedtdepoter)
  3. Marine olier (fedt fra fisk)

Optagelse

Af de triglycerider vi indtag bliver 95% optaget i tyndtarmen.

Grundlæggende bliver triglyceriderne spaltet i tarmen til frie fedtsyre og 2-monoglycerid. Derefter indbygges det i galdesaltmiceller, der optages i tarmens epitel hvor de igen dannes til triglycerider.

En del af den fedtsyre leveren forbrændes. Resten sammensættes til triglycerider og sendes med lipoproteiner videre i blodet.

MCT optages hurtigere

90% af kostens fedt består af triglycerider med mere end 12 kulstofatomer hvilket gør optagelsen langsommere. Mellemkædede triglycerider (MCT) kan eksempelvis optages i tarmes epitel og spaltes i til glycerol og fri fedtsyre.

Triglycerider og træning

Triglycerider bruges også som kroppens energireserve.

Ved træning ved lav intensitet (og faste) bruger musklerne fedtsyrer til forbrænding.

Fedtsyren bliver optaget fra blodet fra albuminbundne fedtsyre samt ved hydrolyse af triglyceriderne VLDL og IDL. Trænes der efter et lille måltid vil også triglycerider fra kylomikronerne indgå.

Kulhydrat kan danne fedt

Leveren kan selv danne triglycerider fra fedt, men også fra glukose eller aminosyre. Hvis man spiser for meget kulhydrat, der nedbrydes til glukose, vil leveren danne triglycerider ud fra glukosen.

Dannelsen af triglycerider

Glycerol er en alkohol med tre kulstofatomer, som er hver er bundet til en polær hydroxygruppe. De lange fedtsyre molekyler har for enden en polær carboxylgruppe, som gør de lange dem delvis opløselige i vand.

Når fedtsyrerne bindes til glycerolmolekylet sker det via. en kondensations mellem hydroxygruperne og carboxylgrupperne, som danner en esterbinding. Når esterbindingen dannes vil triglyceriderne være uopløselige i vand.

5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed