Nervesystemet

Hvad er nervesystemet?

Nervesystemet er en af kroppens to signalsystemer. Systemet er opbygget af milliarder af nerveceller, som udgør hjernen, rygmarven og de perifere nerveceller. Sammen med hormon systemet regulerer og det alt fra vejtrækning til metabolismen.

Hormonerne transporterer information rundt via. blodet til hele kroppen og sætter sig på målcellens receptorer for at videregive informationen. I nervesystemet er der direkte forbindelse mellem sender og modtager.

Hvordan virker nervesystemet?

Når information sendes igennem nervesystemet er det via elektriske impulser, som vandre langs nervefibre (fra nervecellerne) til kontaktpunkter (synapser) hos de andre celler. Signalstoffer, der sendes er kemiske stoffer, der kaldes for neurotransmittere. De frigøres i den smalle spalte mellem nervefibrenes ende og synapserne.

De sensoriske nervefibre

Nervesystemet sender information om kroppens tilstande til nervesystemet igennem såkaldte sensoriske nervefibre, til centralnervesystemet, som består af hjernen og rygmarven.

De sensoriske nervefibre bliver også kaldt for ”afferente”, som betyder de tilførende nervefibre.

De motoriske nervefibre

De motoriske nervefibre styrer kroppens muskler og kirtler. Denne type af nervefibre kaldes også for ”efferente”, som betyder fraførende nervefibre.

Nervesystemets opdeling

Vores nervesystem inddeles i forskellige funktionsområder, men det betyder ikke at de arbejder separat fra hinanden. Vores forskellige nervesystemer arbejder tæt sammen.

Det perifere nervesystem

De dele af nervesystemet, der ligger udenfor hjernen og rygmarven kalder vi for det perifere nervesystem.

Den motoriske del af det perifere nervesystem deler man op i det somatiske nervesystem og det autonome nervesystem.

  1. Det somatiske nervesystem styrer kroppens skeletmuskler. Dette nervesystem kan vi styre med viljens kraft.
  2. Det autonome nervesystem styrer hjertet, kroppens kirtler, indre organer og den glatte muskulatur i blodkar. Dette nervesystem forløber automatisk.

Det autonome nervesystem

Det autonome nervesystem deles yderligere i to. Her har vi det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem.

Det sympatiske nervesystem sørger for at kroppen er klar til at udføre en hård præstation. Det kunne eksempelvis være hvis du begyndte at sprinte, eller var i en stresset situation.

Det parasympatiske nervesystem sørger for fordøjelsen og vedligeholdelsen af kroppens reserver opretholdelse. Det er altså overvejende tændt i situationer hvor kroppen er afslappet.

5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed