Erythropoietin (EPO)

Erythropoietin (EPO) er et hormon, der produceres af nyrerne og som spiller en central rolle i produktionen af røde blodlegemer i knoglemarven.

Røde blodlegemer transporterer ilt rundt i kroppen, og derfor spiller EPO en vigtig rolle i at sikre, at der er tilstrækkelige mængder af røde blodlegemer til at transportere iltet til musklerne og andre væv i kroppen.

EPO har følgende funktioner:

  1. Stimulering af produktionen af røde blodlegemer: EPO hjælper med at øge produktionen af røde blodlegemer i knoglemarven ved at påvirke stamcellerne, der udvikler sig til røde blodlegemer.
  2. Regulering af iltoptagelsen i kroppen: En øget mængde af røde blodlegemer i blodet vil resultere i øget iltoptagelse i kroppen, da der er mere ilt til rådighed til at transportere til musklerne og andre væv.
  3. Reduktion af hæmoglobin-koncentrationen i blodet: Når produktionen af røde blodlegemer øges, vil hæmoglobin-koncentrationen i blodet reduceres, da der er mere ilt til rådighed til at bundfælde hæmoglobinet.
  4. Regulering af hæmatokritværdien: En øget mængde af røde blodlegemer i blodet vil resultere i en højere hæmatokritværdi, da hæmatokritværdien er et mål for hvor meget blodet består af røde blodlegemer.
  5. Forebyggelse af anæmi: Anæmi er en tilstand, hvor der er for få røde blodlegemer i blodet, og EPO kan hjælpe med at forebygge anæmi ved at øge produktionen af røde blodlegemer.

Doping

EPO spiller en rolle i produktionen af røde blodlegemer, som har en effekt på hvor meget ilt musklerne kan bruge. Derfor bliver EPO som stof brugt til dopingmisbrug i idrætten.

Det er dog ulovligt at indtage erythropoietin eller andre stoffer, der øger produktionen af røde blodlegemer, i mange idrætsgrene, da det kan være skadeligt for helbredet og give unfair fordele i konkurrence. Dopingkontroller kan påvise brugen af erythropoietin ved at måle hæmatokritværdien og andre blodparametre.

Vurder post

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.