Sådan bruger du DTU’s fødevaredatabase

Hvad er fødevaredatabasen?

DTU’s fødevaredatabase, eller Frida, er fødevareinstitituttes offentlige fødevare data. Den indeholder alt data om fødevare vi kender. Altså, hvor mange makro- og mikronæringstoffer en pågældende fødevare indeholder.

I oversigten kan du eksempelvis finde ud af, at 100g spidskål indeholder 91g vand, 2g protein, 66g C-vitamin og 9 mg magnesium.

Sådan bruger du fødevaredatabasen

I nedenstående guide vil du lære hvordan du bruge DTU’s fødevaredatabase. Det er nemlig ikke helt lige til. Databasen ligger frit tilgængeligt online, men du kan ikke tilgå den ved blot at åbne deres website.

Step 1: Udfyld formular

Først og fremmest skal du navigere hen til fødevaredatabankens hjemmeside. Her vil du blive præsenteret for en formular. Formularen skal udfyldes med navn og email adresse.

Step 2: Download datasæt


Dernæst vil du modtage et download link i en e-mail. Det plejer at komme med det samme. Hvis du ikke har modtaget den bør du tjekke dit spam filter. Alternativt kan du forsøge dig med en anden email.

Step 3: Uddrag filerne fra ZIP filen

Filen du downloader er en ZIP fil. ZIP filer kan typisk åbnes med et medfulgt program på Mac, men på Windows skal du downloade et program. Jeg benytter det gratis program WinRAR.

Du vil modtage fire filer. To danske versioner og to engelske versioner. Forskellen på de to versioner indenfor samme sprog er blot fil typen (Excel vs. Opendocument Spreadsheet). Vælg den fil, der passer.

Step 4: Gå til fødevare data

Når du åbner excel filen vil du blive mødt af en række sheets. Den første indeholder formalia og betingelserne for brug af data. Læs dem gerne igennem inden du begynder at arbejde med datasættet.

For at komme hen til den reelle data skal du blot trykke videre på næste slide, som markeret med den orange pil.

Step 5: Frys øverste række

Og volia! Du kan nu hente din fødevare data. Hen ad række 1 kan du se de forskellige næringstoffer. Kolonnerne nedenunder viser mængden i den pågældende fødevare.

Dertil, vil du gøre dig selv en kæmpe tjeneste ved at fryse den øverste række, som viser de enkelte næringstoffer. Det gør du ved at trykke på “Vis” og “Frys rude” og vælge “Frys øverste række”.

Step 5.1: Frys første kolonne

Datasætter er stort, og der er mange kolonner. Problemet ved det er, at når man scroller til højre for at finde et næringstof vil kolonnen med fødevare forsvinger. Derved kan man nemt miste overblikket over hvilke rækker, der hørte til hvilke fødevare. Dette er illustreret på ovenstående billede hvor der forsøges at finde data på en vilkårlig fødevares indhold af D-vitamin.

Den skal vi lige have fikset! Løsningen er heldigvis ligetil.

Excel har en funktion, der kan fryse den første kolonne. Men i dette datasæt indeholder den første kolonne nummeret på fødevaren.

Data fra kolonne C indeholder navnet på fødevaren. Derfor skal vi have flytte denne over på i første kolonne.

Højreklik på kolonne A og tryk “indsæt”. Dette vil indsætte en ny kolonne til højre for kolonnen, altså en ny første-kolonne.

Højreklik dernæst på Kolonne C, der indeholde navnene på fødevarene, og tryk på “klip”.

Højreklik igen på kolonne A og tryk på “indsæt udklippede celler”. Nu skulle fødevare navnene gerne stå i den første kolonne. Du kan med fordel slette kolonne D, da den nu ikke indeholder noget data.

Du kan nu fryse den første kolonne ved at trykke på “Vis” og vælge “Frys Ruder” og dernæst vælge ” Frys første kolonne”.

Nu har vi både frosset navnet på fødevaren, såvel som rækken med næringstofferne. Det vil nu være meget nemmere at navigere rundt i datasættet.

Step 6: Søg fødevare frem

Nu kan du med fordel bruge excels søgefunktion ved at trykke på “Hjem” og forstørrelsesglasset. Fordi du har frosset den øverste række kan du nu identificere indeholdet af de forskellige næringstoffer, i stedet for at skulle scrolle op og ned.

Sorter i fødevaredatasættet

Med lidt excel snilde kan du nemt manipulere data, så du kan finde netop dét svar du søger. Jeg brugte eksempelvis “sorterings funktionen” da jeg skulle udarbejde listen over råvarene, der inderholder mest magnesium.

Med sorteringsfunktionen kan du finde fødevaren med mest, eller mindst indhold af det pågældene næringsstof.

Først markere du kolonnen mød næringstoffet du vil sortere på. Det kunne eksempelvis være magnesium. Dernæst trykker du “Hjem” og vælger “Sortér og filtrer”. Hvis du vil finde fødevaren med mest indhold af næringstoffer trykker du selvføglig “Sortér med størst først”. Bemærk her, at der vil blive vist en række tal først. Scroll blot ned, og du vil finde den numerisk korrekt data.

5/5 - (2 votes)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed