Healthgenie

Først og fremmest, hvad er citronsyre?


Citronsyre bruges i madvare, medicinal industrien og til dagligdagens gøremål. Hvad mange ikke ved er, at citronsyre også indgår i en af kroppens mest vigtige essentielle process, energiomsætningen. Citronsyre findes naturligt i citrus frugter såsom citroner og lime, men bliver også fremstillet på stor industriel skala.

Citronsyre bruges overordnet til:

 • Forlængese af madvares levetid
 • Ændring på madvares smagsprofil, til det syrlige.
 • Forlængelse af medicins levetid
 • Ændring på medicins smagsprofil
 • Øge absorptionsevnen i kosttilskud såsom Magnesium Citrate.
 • Indgår i citronsyresyklussen (vores energiomsætning)
 • Bruges til en række forskellige huslige anvendelser.

Læs mere om citronsyre og dets funktioner herunder.

Citronsyre i madvare.

Fremstillet citronsyre er vidt udbredt i fødevareindustrien. Det bliver brugt til at forlænge levetiden på produkterne, typisk i produkter såsom sodavand, slik og frossen mad samt til at forøge den syrlige smag. Konservering med citronsyre nedsætter fødevarens pH værdi.

Når en fødevare bliver for gammel er det fordi mikroorganismer, som vi kalder for humanpatogene mikroorganismer, ødelææger fødevaren. Disse mikroorganismer er følsommer overfore lave pH værdier, hvorfor syre (som sænker pH værdien) er et glimrende konserveringsstof.

Traditionelt har vi længe syrekonserveret madvare  i produkter såsom syltede rødbeder og rødkål. Det er faktisk muligt at konservere grøntsager i op til 20 år hvis man kombinerer syrekonserveringmed andre metoder såsom pasteurisering.

Citronsyre bruges som levetidsforlænger i madvare.

Citronsyre i medicin


Citronsyre bliver brugt i medicinalindustrier til at forlænge medicnenslevetid, samt til at stabilisere medcinen. Derudover bliver citronsyre også brugt til at ændre på medicinens smagsprofil.

Citronsyre er også brugt i tilskud. Eksempelvis bruges citronsyre, i formen Citrate, til at øge absorptionen af Magnesium Citrate og Calcium Citrate.

Huslige anvendelser af citronsyre

 • Når der formes rust på en metallisk overflade er det fordi metallet er blevet oxideret.  Derfor syre, som citronsyre, opløse rust.
 • Syre kan reagere og opløse kalk. Derfor virker citronsyre også en et godt afkaldningsmiddel, men brug det ikke på marmor.
 • Citronsyre kan bruges disenfiktions middel til divrese overflader (1, 2, 3)

Citronsyre i kosttilskud


Som nævnt tidligere øger citronsyre, i citrate formen, absorbtionen af næringstoffer. Syre medvirker, at maven ikke skal bruge dens begrænsede mavesyre for at fremskubbe absorptionen af næringsstoffet. (4)

I en række sutdier er det blevet vist at citronsyre i kaliumcitrat kan medvirke til forbygningen af nyresten. (5)

Citronsyre i kroppen.

Først og fremmest er det vigtigt at pointere, at citronsyre IKKE skal indtages rent. Citronsyre har mange fordele og funktioner, men det er altid i kombination med andre stoffer.

Citronsyresyklussen.

Citrate, som du kender det fra magnesium citrate og calcium citrate, er tæt relateret til citronsyre. Det er et af de første molekyler, som dannes i Krebs cyklussen.

Krebs cyklussen har mange navne. Den kaldes både for Krebs cyklussen, men også for citronsyrecyklus eller TCA, som står for tricarboxylsyrecyklus.

 • Den kaldes for krebs cyklussen fordi den blev opdtaget af nobelprismodtageren Hans Krebs
 • Den kaldes for tricarboxylsyrecyklus pg.a. carboxylsyrene, der indgår i cyklussen.
 • Den kaldes for Citronsyrecyklussen da der indgår 9 citrat-molekyler iden kemiske process.


Grundlæggende er cyklussen en biokemisk process i vores metabolisme, som omsætter aminosyre, kulhydrater og fedtsyre til energi. Det er denne cyklus mennesker og andre levende organismer, bruger til at høste energien fra maden de har indtaget.

Kilde: Research gate

Citronsyren i kemien

Citronsyre indeholde tre carboxylsyre-grupper (COOH). Citronsyre har desuden en hydroxygruppe på positionen 2 i den molekulære forbindelse, som er en vigtigt gruppe for stoffer (metabolitter), der indgår i forskellige processer aerobe organismer.

Citronsyren er altså en tricarboxylsyre med en hydroxygruppe. Kemisk er den blevet navngivet: 2-hydroxypropane-1,2,3-tricarboxylic acid. (C6H8O7)

Citronsyre i fremstillet form er en krystal uden farve. Det lugter ikke af noget, men har selvfølglig en meget sur smag.

Citronsyre i metabolismen


Som nævnt tidligere er citronsyre en metabolit, altså et stof, der indgår i metabolismen. Citronsyre er en vigtig metabolit i den oxidative metabolisme.

Syren dannes i mitokondrien når acetat er kondenseret med oxaloacetat. Når citronsyre dannes indeholder den 6-carbon forbindelse. Efter processen nedbrydes den til en række 4-carbon forbindelse, som resultere i acetatet bliver oxideret i cellen.

Kilde: Wikipidia

Acetat, i dens oxiderede form, bruges i reaktionen med Acetyl-CoA. I Citronsyrecyklussen er det oxideringen af Acetyl-CoA, der frigiver energien, der derefter kan bruges i ellens energiomsætning. Acetyl-CoA kommer for Glykolysen.

Glykolysen er den metabolske process hvori sukker nedbruges og ATP frigives til energiforbrug. Hos mennesker ligger denne process forud for citronsyrecyklussen, da den danner det pyruvatet, der skal bruges til dannelsen af Acetyl-CoA.

5/5 - (7 votes)

ANNONCE

Nyhedsbrev