Log ind

Ernæring » Hvad er citronsyre? Og hvilke funktioner har det?

Hvad er citronsyre? Og hvilke funktioner har det?

Skrevet af:  
citronsyre

Citronsyre bruges både i madvarer, medicinalindustrien og til huslige gøremål. Citronsyre bruges til alt fra konservering, til rengøring, til medicinbrug.

Derfor er citronsyre et vigtigt produkt, som du kan finde alverdens forskellige steder i dagligdagen, og som du måske ikke vidste havde en indflydelse i visse situationer, produkter, e.l.

Først og fremmest: Hvad er citronsyre?

Citronsyre findes naturligt i citrusfrugter såsom citroner og lime, men bliver også fremstillet på stor industriel skala.

Citronsyre bruges overordnet til:

  • Forlængelse af madvarers levetid.
  • Ændring på madvarers smagsprofil til det syrlige.
  • Forlængelse af medicins levetid.
  • Ændring på medicins smagsprofil.
  • Øge absorptionsevnen i kosttilskud såsom Magnesium Citrate.
  • Indgår i citronsyrecyklussen (kroppens energiomsætning).
  • Bruges til en række forskellige huslige anvendelser.

Læs mere om citronsyre og dets funktioner herunder.

Citronsyre i madvarer

Fremstillet citronsyre er vidt udbredt i fødevareindustrien. Det bliver brugt til at forlænge levetiden i produkter. Typisk brugt i produkter såsom sodavand, slik og frossen mad samt til at forøge den syrlige smag. Konservering med citronsyre nedsætter fødevarernes pH-værdi.

Når en fødevare bliver for gammel, er det, fordi mikroorganismer – som vi kalder for humanpatogene mikroorganismer – ødelægger fødevaren. Disse mikroorganismer er følsomme overfor lave pH-værdier, hvorfor syre (som sænker pH værdien) er et glimrende konserveringsstof.

Traditionelt set har vi længe syrekonserveret madvarer i produkter såsom syltede rødbeder og rødkål. Det er faktisk muligt at konservere grøntsager i op til 20 år, hvis man kombinerer syrekonservering med andre metoder såsom pasteurisering.

Citronsyre bruges som levetidsforlænger i madvarer.

Citronsyre i medicin

Citronsyre bliver brugt i medicinalindustrien til at forlænge medicinens levetid samt til at stabilisere medicinen. Derudover bliver citronsyre også brugt til at ændre på medicinens smagsprofil.

Citronsyre er også brugt i tilskud. Eksempelvis bruges citronsyre i formen Citrate til at øge absorptionen af Magnesium Citrate og Calcium Citrate.

Huslige anvendelser af citronsyre

  • Når der formes rust på en metallisk overflade, er det, fordi metallet er blevet oxideret. Derfor kan syre – såsom citronsyre – opløse rust.
  • Syre kan reagere og opløse kalk. Derfor virker citronsyre også som et godt afkalkningsmiddel, men brug det ikke på overflader af marmor.
  • Citronsyre kan bruges som desinfektionsmiddel til diverse overflader. (1, 2, 3)

Citronsyre i kosttilskud

Som tidligere nævnt øger citronsyre – i Citrate formen – absorptionen af næringsstoffer. Syre medvirker til, at maven ikke skal bruge dens begrænsede mavesyre for at fremskynde absorptionen af næringsstoffet. (4)

I en række studier er det blevet påvist, at citronsyre i kaliumcitrat kan medvirke til forebyggelse af nyresten. (5)

Citronsyre i kroppen

Først og fremmest er det vigtigt at pointere, at citronsyre IKKE skal indtages rent. Citronsyre har mange fordele og funktioner, men det er altid i kombination med andre stoffer.

Citronsyrecyklussen

Citrate, som du kender det fra magnesium citrate og calcium citrate, er tæt relateret til citronsyre. Det er et af de første molekyler, som dannes i Krebscyklussen.

Krebscyklussen har mange navne. Den kaldes både for Krebscyklussen, men også for Citronsyrecyklus eller TCA, som står for Tricarboxylsyrecyklus.

  • Den kaldes for Krebscyklussen, fordi den blev opkaldt efter nobelprismodtageren Hans Krebs.
  • Den kaldes for Tricarboxylsyrecyklus pg.a. carboxylsyrene, der indgår i cyklussen.
  • Den kaldes for Citronsyrecyklussen, da der indgår 9 citrat-molekyler i den kemiske proces.


Grundlæggende er cyklussen en biokemisk proces i vores metabolisme, som omsætter aminosyre, kulhydrater og fedtsyre til energi. Det er denne cyklus mennesker og andre levende organismer bruger til at høste energien fra maden, man har indtaget.

Kilde: Research gate

Citronsyren i kemien

Citronsyre indeholder tre carboxylsyre-grupper (COOH). Citronsyre har desuden en hydroxy-gruppe på positionen 2 i den molekylære forbindelse, som er en vigtig gruppe for stoffer (metabolitter), der indgår i forskellige processer med aerobe organismer.

Citronsyren er altså en tricarboxylsyre med en hydroxygruppe. Kemisk er den blevet navngivet: 2-hydroxypropane-1,2,3-tricarboxylic acid (C6H8O7).

Citronsyre i fremstillet form er en krystal uden farve. Det lugter ikke af noget, men har selvfølgelig en meget sur smag.

Citronsyre i metabolismen

Som tidligere nævnt er citronsyre en metabolit – altså et stof – der indgår i metabolismen. Citronsyre er en vigtig metabolit i den oxidative metabolisme.

Syren dannes i mitokondrien, når acetat er kondenseret med oxaloacetat. Når citronsyre dannes indeholder den en 6-carbon-forbindelse. Efter processen nedbrydes den til en række 4-carbon-forbindelse, som resulterer i acetatet bliver oxideret i cellen.

Kilde: Wikipidia

Acetat i dens oxiderede form bruges i reaktionen med Acetyl-CoA. I Citronsyrecyklussen er det oxideringen af Acetyl-CoA, der frigiver energien, som derefter kan bruges i energiomsætningen. Acetyl-CoA kommer for Glykolysen.

Glykolysen er den metaboliske proces, hvori sukker nedbrydes, og ATP frigives til energiforbrug. Hos mennesker ligger denne proces forud for citronsyrecyklussen, da den danner det pyruvaten, der skal bruges til dannelsen af Acetyl-CoA.

5/5 - (9 votes)

SENESTE

Nyhedsbrev