Aminosyre

Hvad er en aminosyre?

Proteiner er opbygget af kæder af aminosyre. Aminosyre er altså byggestenene i et protein.

Det er blevet fundet omkring 500 forskellige aminosyre, men kun 20 af disse udgør proteinerne i den menneskelige krop. De 20 forskellige aminosyre (proteiner) udgør 20 % af hele kroppens masse. Ud af de 20 aminosyre er otte essentielle aminosyre og 12 ikke-essentielle.


De essentielle aminosyre er aminosyre den menneskelige krop skal bruge, men ikke kan bygge selv. De skal altså tilføres med kosten. De 12 andre aminosyre er ikke-essentielle aminosyre, som vi selv kan lave

Hvordan er aminosyre opbygget?

Ethvert aminosyre består af en aminogruppe (-NH2), en syregruppe (-COOH) og en sidekæde, som kan være mange forskellige kemiske komponenter (-R).  Det er denne sidekæde (-R), som bestemmer hvilken type aminosyre det er. Sidekæden kan være et enkelt hydrogren atom, eller et stort kulstofskelet med mange forskellige funktionelle grupper.

Beta alanine, eller er et eksempel på en simpel aminosyre, som oftest bruges i pre-workouts og Leucin er et eksempel på en essentiel aminosyre

Vi kan inddele aminosyrerne i tre grupper:

  1. De upolære sidekæder: metionin, tryptofan, fenylalanin, prolin, valin, leucin, ala nin, glycin.
  2. De polære sidekæder: serin, treonin, asparagin, cystein, tyrosin, glutamin
  3. De ioniserede sidekæder: Asparaginsyre, glutaminsyre, lysin, histidin, arginin.

Desuden kan ethvert aminosyre eksistere i to udgaver af dem selv da de a asymmetriske. Strukturformlen kan altså være den samme, men de kan være spejlbilleder af hinanden. Heraf kommer navnet: L- eller D-formen.

5/5 - (1 vote)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.