Alt du skal vide om aminosyren Asparaginsyre

Asparaginsyre en afgørende aminosyre, der understøtter mange kroppens funktioner, fra hjernens signalprocesser til stofskiftet.

Asparaginsyre, også kaldet aminobutandisyre, er en ikke-essentiel aminosyre. Det betyder, at kroppen selv kan lave den, så det er ikke nødvendigt at få den gennem kosten.

Asparaginsyre er også en glykogen aminosyre, hvilket betyder at det kan omdannes til glukose.

Saltene af asparaginsyre kaldes aspartater.

Opsummering:

  • Asparaginsyre spiller en rolle i at producere og frigive hormoner i kroppen.
  • Asparaginsyre er afgørende for, at vores nervesystem fungerer som det skal.
  • Asparaginsyre er involveret i, hvordan signaler sendes mellem nerveceller i hjernen. Det arbejder tæt sammen med NMDA-receptorer, som er vigtige for både smerteoplevelse og hukommelse.
  • I nethinden i øjet bidrager asparaginsyre også til at sende signaler mellem celler.
  • Asparaginsyre involveret i processen for kontrolleret celledød, også kaldet apoptose.
  • Asparaginsyre påvirker NMDA-receptorer, som igen påvirkes positivt af motion. Dette kan bidrage til forbedringer i hukommelse og indlæring.
  • Asparaginsyre og NMDA-receptorer er også en del af, hvordan celler reagerer på morfin, og det kan spille en rolle i morfin-induceret apoptose.
  • Kosttilskud med Asparaginsyre kan muligvis øge både antallet og motiliteten af sædceller hos mænd med nedsat frugtbarhed.

To typer

D-Asparaginsyre og L-Asparaginsyre er to naturligt forekommende former af aminosyren asparaginsyre. Mens L-asparaginsyre indgår som en byggesten i proteiner, gør D-aAsparaginsyre ikke.

I stedet har D-Asparaginsyre direkte effekter på det centrale nervesystem og endokrine væv. Derfor sælges det også som et kosttilskud.

Selvom D-Asparaginsyre markedsføres for at øge muskelmasse og styrke, er der ikke solid evidens, der understøtter disse påstande. Nogle menneskelige forsøg har faktisk vist en lille reduktion i testosteronniveauet.1 2

Dosering som kosttilskud

D-Asparaginsyre er også kendt som D-AA, D-Aspartat og DAA.

Det skal ikke forveksles med DL-Aspartat eller Aspartat.

Den standardmæssige dosis ligger mellem 2.000 og 3.000 mg og tages dagligt.

Funktioner i kroppen

Asparaginsyre har flere vigtige roller i kroppen.

For det første bidrager den til hormonproduktion og -frigivelse.

For det andet er asparaginsyre vigtig for nervesystemets normale funktion.

I hjernen er asparaginsyre en del af de signaler, der sendes mellem nerveceller. Den arbejder med noget, der hedder “NMDA-receptorer”, som er vigtige for smerte og hukommelse.

I øjet, nærmere bestemt i nethinden, bruges asparaginsyre også til at sende signaler mellem celler.

Endelig spiller asparaginsyre en rolle i hvordan celler dør, når de skal, i en proces kaldet apoptose.

Så asparaginsyre er en aminosyre, der har mange forskellige funktioner i kroppen, fra at hjælpe med at forstå proteiner til at være en del af hjernens og øjets signaler.

Asparaginsyre og NMDA-receptorer

Asparaginsyre bidrager til funktionen af NMDA-receptorer, som er følsomme over for motion. Når du motionerer, påvirkes disse receptorer, hvilket kan føre til bedre hukommelse og indlæring. Det betyder, at asparaginsyre indirekte kan være en del af denne positive effekt.

NMDA-receptorer er også involveret i, hvordan celler reagerer på morfin. Da asparaginsyre er vigtig for disse receptorer, kan det spille en rolle i morfin-induceret celledød, eller apoptose.

Fertilitet

Et studie har undersøgt effekten af næringsmæssig tilskud af natrium D-aspartat, en form for asparaginsyre, på sædkvaliteten hos mænd med nedsat frugtbarhed.

Der var to grupper involveret: en med oligo-asthenozoospermi og en med asthenozoospermi.

Begge grupper blev behandlet med en daglig dosis af natrium D-aspartat i 90 dage.

Resultaterne var positive. Tilskuddet øgede signifikant antallet og motiliteten af sædceller. I den første gruppe steg antallet af sædceller fra en gennemsnitlig koncentration på 8,2 millioner per milliliter til 16,5 millioner. I den anden gruppe gik tallet fra 29,9 millioner til 48,7 millioner. Dette er en meget signifikant stigning.

Ikke kun antallet, men også bevægeligheden af sædcellerne forbedredes. I den første gruppe steg den hurtige progressive sædmotilitet fra 15,5% til 23,1%. I den anden gruppe steg den fra 11,6% til 21,6%.

En anden vigtig observation var antallet af graviditeter blandt partnerne til de behandlede patienter. Det steg signifikant, hvilket indikerer, at behandlingen ikke kun forbedrede sædkvaliteten, men også øgede chancen for graviditet.

Konklusionen er klar: behandling med natrium D-aspartat forbedrer både antallet og motiliteten af sædceller hos mænd med nedsat frugtbarhed. Dette resulterede også i en øget graviditetsrate blandt deres partnere.3

Asparaginsyre og hormoner

Asparaginsyre har vist sig at have en indflydelse på testosteronproduktionen.

Aminosyre gør dette på to måder: Den øger aktiviteten af et enzym kaldet StAR, som har en rolle i androgensyntese i Leydig-celler i testiklerne. Derudover stimulerer den hypothalamus i hjernen til at frigive luteiniserende hormon (LH), som også fremmer testosteronproduktionen i Leydig-cellerne.

Forskellige studier viser varierende resultater om effekten af Asparaginsyrepå testosteronniveauet.

I nogle tilfælde så man en stigning i testosteronniveauet hos infertile mænd, mens der i andre studier, specielt hos atleter, ikke var nogen signifikant effekt. 4 5

Dette antyder, at effekten kan være afhængig af individets udgangspunkt for testosteronniveau.

En anden interessant observation er, at kroppen synes at have en form for negativ feedback-mekanisme.

Det vil sige, at efter længere tids brug af Asparaginsyre, øges produktionen af et enzym, der nedbryder Asparaginsyre.

Dette kan forklare, hvorfor langvarig brug ikke nødvendigvis fører til fortsat øget testosteron.

Når det kommer til østrogen, har undersøgelser vist, at Asparaginsyre tilsyneladende ikke har en signifikant effekt på østrogenniveauer. 6

Dette gælder både for trænede atleter og for personer, der ikke er trænede.

Sammenfattende kan man sige, at kortvarig brug af D-aspartisk syre ser ud til at kunne øge testosteronniveauet, men denne effekt er ikke konstant over tid og kan variere fra person til person. Derudover synes der ikke at være nogen påvirkning på østrogenniveauet.

Asparaginsyre i fødevare

Asparaginsyre findes både plante- og dyrekilder.

For eksempel indeholder avocado, asparges og melasse aspartic acid.

På dyresiden finder man det i vildt, østers og pølse.

Herunder finder du en tabel med de fødevarer, der har størst indhold af asparaginsyre.

FødevareAsparaginsyre (mg) pr. 100g fødevare
Gelatine5144 mg
Sojamel4756 mg
Sojabønner, tørrede, rå4187 mg
Jordnød, tørret3672 mg
Gær, tørret3532 mg
Flæskesvær, snacks3514 mg
Peanuts, (jordnød, ristet og saltet)3496 mg
Græskarkerner, tørret3230 mg
Jordnøddesmør3175 mg
Skummetmælksost, max. 5+3040 mg
Linser, tørrede, rå3018 mg
Linser, røde, tørrede, rå3012 mg
Æg, høne, blomme, tørret2870 mg
Linser, beluga, tørrede, rå2820 mg
Hørfrø, rå2800 mg
Mungbønner, tørrede, rå2749 mg
Bønner, røde kidney, tørrede, rå2730 mg
Le Puy linser (delikatesse linser), tørrede, rå2715 mg
Parmesan, revet2713 mg
Mandel, rå2690 mg
Marcipan2690 mg
Linser, grønne, tørrede, rå2632 mg
Skummetmælkspulver2623 mg
Kuller, paneret, stegt2600 mg
Skinke, røget2590 mg
Klipfisk, rå2587 mg
Kikærter, tørrede, rå2585 mg
Gærekstrakt, marmite2580 mg
Bønner, hvide, tørrede, rå2553 mg
Kylling, kød og skind, friturestegt2536 mg
Tun, rå2508 mg
Krabbekløer, rå2492 mg
Krabbekløer, konserves2492 mg
Gule ærter (flækærter), rå2464 mg
Grana, 32+2370 mg

Kilder

  1. Willoughby, D. S., & Leutholtz, B. (2013). D-aspartic acid supplementation combined with 28 days of heavy resistance training has no effect on body composition, muscle strength, and serum hormones associated with the hypothalamo-pituitary-gonadal axis in resistance-trained men. Nutrition research (New York, N.Y.)33(10), 803–810. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2013.07.010 ↩︎
  2. Melville, G. W., Siegler, J. C., & Marshall, P. W. M. (2017). The effects of d-aspartic acid supplementation in resistance-trained men over a three month training period: A randomised controlled trial. PloS one12(8), e0182630. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0182630 ↩︎
  3. D’Aniello, G., Ronsini, S., Notari, T., Grieco, N., Infante, V., D’Angel, N., … & D’Aniello, A. (2012). d-Aspartate, a key element for the improvement of sperm quality. ↩︎
  4. Willoughby, D. S., & Leutholtz, B. (2013). D-Aspartic acid supplementation combined with 28 days of heavy resistance training has no effect on body composition, muscle strength, and serum hormones associated with the hypothalamo-pituitary-gonadal axis in resistance-trained men. Nutrition Research33(10), 803-810. ↩︎
  5. Topo, E., Soricelli, A., D’Aniello, A., Ronsini, S., & D’Aniello, G. (2009). The role and molecular mechanism of D-aspartic acid in the release and synthesis of LH and testosterone in humans and rats. Reproductive biology and endocrinology : RB&E7, 120. https://doi.org/10.1186/1477-7827-7-120 ↩︎
  6. Melville, G. W., Siegler, J. C., & Marshall, P. W. M. (2017). The effects of d-aspartic acid supplementation in resistance-trained men over a three month training period: A randomised controlled trial. PloS one12(8), e0182630. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0182630 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed