Ikke-essentielle aminosyrer (NAA) er aminosyrer kroppen selv kan producere. Modsat essentielle aminosyre (EAA), vi har behov for, men ikke selv kan producere. Udover kroppens egen produktion kan vi også få ikke-essentielle aminosyre fra kosten.
Selvom aminosyrerne er ”ikke-essentielle” er det stadig vigtigt vi får rigeligt tilført med kosten.
De ikke-essentielle aminosyrer er:
- Alanin
- Arginin
- Aparagin
- Asparaginsyre
- Cystein
- Glutamin
- Glutaminsyre
- Glycin
- Prolin
- Serin
- Tyrosin
Ikke-essentielle aminosyre bidrager til opbygninger af proteiner og udføre desuden en lang række andre vigtige funktioner i kroppen, såsom at danne hormoner, at fungere som koenzymer og at regulere enzymer.
Læs også:
Produktionen af ikke-essentielle aminosyre
De fleste af vores celler producerer ikke-essentielle aminosyre. Ingredienserne til produktionen af disse er typisk glukose eller andre aminosyre. Dog med undtagelse af tyrosin, der dannes fra den essentielle aminosyre Fenylalanin.
For eksempel kan kroppen producer alanin fra pyruvat, en intermediær forbindelse i glykolysen, ved hjælp af enzymet alaninaminotransferase. Et andet eksempel er cysteine, der kan producers ud fra aminosyren serin.