Alt du skal vide om aminosyren Glutaminsyre

Glutaminsyre en multifunktionel aminosyre, der spiller vigtig roller i både hjernefunktion og generel metabolisme. Den er blandt andet vigtig for signalering mellem neuroner og kan dannes til glutamat.

Glutaminsyre er en ikke-essentiel aminosyre, der spiller en central rolle i forskellige biologiske processer. Den produceres naturligt i kroppen og findes også i visse fødevarer.

Funktioner

I kroppen omdannes glutaminsyre til glutamat. Glutaminsyre i kroppen findes mest i formet glutamat, som lettere interagere med andre molekyler og udføre sine mange funktioner.

Glutamat er en kemisk forbindelse, der hjælper nerveceller i hjernen med at sende og modtage information fra andre celler. Dette kan have betydning for læring og hukommelse.

Glutaminsyre kan også omdannes fra og til glukose. Det betyder, at glutaminsyre kan spille en rolle i energiproduktionen i kroppen. Når kroppen har brug for energi, kan den omdanne glutaminsyre til glukose, som cellerne bruger som brændstof.

I hjernen fungerer glutaminsyre som en neurotransmitter. Det betyder, at den hjælper med at sende signaler mellem hjerneceller. Glutaminsyre er faktisk den mest udbredte eksitatoriske neurotransmitter i nervesystemer. Det vil sige, at den hjælper med at aktivere neuroner, så signaler kan sendes hurtigt.

Glutaminsyre er også en forløber for en anden neurotransmitter kaldet GABA. Mens glutaminsyre aktiverer neuroner, gør GABA det modsatte; den hæmmer dem. Balancen mellem disse to neurotransmittere er vital for normal hjernefunktion.

Metabolisme

I metabolismen omdannes glutaminsyre fra alfa-ketoglutarat, en mellemprodukt i citronsyrecyklussen. Denne cyklus er en del af cellens energiproduktion.

Glutaminsyre er også involveret i at opbygge proteiner og i at regulere kvælstofbalancen i kroppen.

Hypoklorhydri (ingen mavesyre)

Glutaminsyre omdannes til glutamat. For mennesker med lav mavesyre, kendt som hypoklorhydri, eller ingen mavesyre, kendt som aklorhydri, kan glutamat også være hjælpsom. I disse tilfælde kan det bidrage til at regulere syrebalancen i maven, da glutaminsyre er en komponent i mavesyre.

Fødevare

Herunder finder du en tabel med de fødevarer, der har størst indhold af glutaminsyre.

FødevareGlutaminsyre (mg) pr. 100g fødevare
Bouillon, oksekød, koncentreret, terning11370 mg
Pålæg i skiver, med hvedeprotein10700 mg
Seitan10539 mg
Gelatine9177 mg
Skummetmælksost, max. 5+8444 mg
Hvedekim, rå8242 mg
Sojamel7623 mg
Parmesan, revet7535 mg
Sojabønner, tørrede, rå6696 mg
Grana, 32+6583 mg
Parmesan, 32+6583 mg
Æg, høne, tørret6484 mg
Skummetmælkspulver6407 mg
Græskarkerner, tørret6320 mg
Flæskesvær, snacks6246 mg
Mandel, rå6110 mg
Marcipan6110 mg
Jordnød, tørret6009 mg
Havarti, 30+5898 mg
Samsø, 30+5898 mg
Gruyere, 45+5859 mg
Ost, fast, 20+, alle typer5850 mg
Peanuts, (jordnød, ristet og saltet)5720 mg
Maribo, 30+5701 mg
Mozzarella, 30+5663 mg
Ost, fast, 30+, alle typer5623 mg
Hørfrø, rå5600 mg
Danbo, 20+5564 mg
Danbo, 30+5564 mg
Emmentaler, 45+5505 mg
Svenbo, 45+5408 mg
Samsø, 45+5290 mg
Elbo, 40+5211 mg
Maribo, 45+5211 mg
Tomat, soltørret5193 mg
Jordnøddesmør5179 mg
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed