Glutaminsyre er en ikke-essentiel aminosyre, der spiller en central rolle i forskellige biologiske processer. Den produceres naturligt i kroppen og findes også i visse fødevarer.
Funktioner
I kroppen omdannes glutaminsyre til glutamat. Glutaminsyre i kroppen findes mest i formet glutamat, som lettere interagere med andre molekyler og udføre sine mange funktioner.
Glutamat er en kemisk forbindelse, der hjælper nerveceller i hjernen med at sende og modtage information fra andre celler. Dette kan have betydning for læring og hukommelse.
Glutaminsyre kan også omdannes fra og til glukose. Det betyder, at glutaminsyre kan spille en rolle i energiproduktionen i kroppen. Når kroppen har brug for energi, kan den omdanne glutaminsyre til glukose, som cellerne bruger som brændstof.
I hjernen fungerer glutaminsyre som en neurotransmitter. Det betyder, at den hjælper med at sende signaler mellem hjerneceller. Glutaminsyre er faktisk den mest udbredte eksitatoriske neurotransmitter i nervesystemer. Det vil sige, at den hjælper med at aktivere neuroner, så signaler kan sendes hurtigt.
Glutaminsyre er også en forløber for en anden neurotransmitter kaldet GABA. Mens glutaminsyre aktiverer neuroner, gør GABA det modsatte; den hæmmer dem. Balancen mellem disse to neurotransmittere er vital for normal hjernefunktion.
Metabolisme
I metabolismen omdannes glutaminsyre fra alfa-ketoglutarat, en mellemprodukt i citronsyrecyklussen. Denne cyklus er en del af cellens energiproduktion.
Glutaminsyre er også involveret i at opbygge proteiner og i at regulere kvælstofbalancen i kroppen.
Hypoklorhydri (ingen mavesyre)
Glutaminsyre omdannes til glutamat. For mennesker med lav mavesyre, kendt som hypoklorhydri, eller ingen mavesyre, kendt som aklorhydri, kan glutamat også være hjælpsom. I disse tilfælde kan det bidrage til at regulere syrebalancen i maven, da glutaminsyre er en komponent i mavesyre.
Fødevare
Herunder finder du en tabel med de fødevarer, der har størst indhold af glutaminsyre.
Fødevare | Glutaminsyre (mg) pr. 100g fødevare |
---|---|
Bouillon, oksekød, koncentreret, terning | 11370 mg |
Pålæg i skiver, med hvedeprotein | 10700 mg |
Seitan | 10539 mg |
Gelatine | 9177 mg |
Skummetmælksost, max. 5+ | 8444 mg |
Hvedekim, rå | 8242 mg |
Sojamel | 7623 mg |
Parmesan, revet | 7535 mg |
Sojabønner, tørrede, rå | 6696 mg |
Grana, 32+ | 6583 mg |
Parmesan, 32+ | 6583 mg |
Æg, høne, tørret | 6484 mg |
Skummetmælkspulver | 6407 mg |
Græskarkerner, tørret | 6320 mg |
Flæskesvær, snacks | 6246 mg |
Mandel, rå | 6110 mg |
Marcipan | 6110 mg |
Jordnød, tørret | 6009 mg |
Havarti, 30+ | 5898 mg |
Samsø, 30+ | 5898 mg |
Gruyere, 45+ | 5859 mg |
Ost, fast, 20+, alle typer | 5850 mg |
Peanuts, (jordnød, ristet og saltet) | 5720 mg |
Maribo, 30+ | 5701 mg |
Mozzarella, 30+ | 5663 mg |
Ost, fast, 30+, alle typer | 5623 mg |
Hørfrø, rå | 5600 mg |
Danbo, 20+ | 5564 mg |
Danbo, 30+ | 5564 mg |
Emmentaler, 45+ | 5505 mg |
Svenbo, 45+ | 5408 mg |
Samsø, 45+ | 5290 mg |
Elbo, 40+ | 5211 mg |
Maribo, 45+ | 5211 mg |
Tomat, soltørret | 5193 mg |
Jordnøddesmør | 5179 mg |