Log ind

Ketogene aminosyrer

En måde at kategorisere aminosyre er ved at kategorisere det efter, hvad det nedbrydes til ifm. energiproduktion. Der findes forskellige aminosyrer såsom:

  1. Ketogene aminosyrer.
  2. Glykogene aminosyrer.
  3. Eller et samlet ketogene og glykogene aminosyre.

De ketogene aminosyrer bliver nedbrudt til ketoner gennem ketogenesen. De glykogene aminosyrer nedbrydes til glukose gennem glukoneogenesen. Den tredje kategori omfatter aminosyrer, der både kan benyttes i begge pathways.

Lysin og leucin er ketogene aminosyrer

Lysin og leucin er de eneste to aminosyrer, der producerer Acetyl CoA eller Acetoacetyl CoA uden nogen glukogene biprodukter.

Lysin og leucin er begge essentielle aminosyrer, hvilket betyder, at de skal komme fra kosten.

Det ketogene aminosyre: Leucin

Leucin bygger muskler ved at stimulere proteinsyntesen.  Typisk finder man leucin i følgende fødevarer:

  • Nødder, ærter, bønner, frø og græskar.
  • Kylling, oksekød og svinekød.
  • Fisk og skaldyr inklusive tun.
  • Sojabønner, valleprotein og planteproteiner.
  • Ost – især parmesan.

Leucin er en del af BCAA (Branched-Chain Amino Acid). Derfor findes leucin i mange forskellige former for BCAA-pulvere. Eksempelvis denne:

Vi modtager et lille henvisningsgebyr, hvis du køber igennem ovenstående link. Det påvirker ikke din oplevelse, men det hjælper med at holde healthgenie.dk kørende.

Det ketogene aminosyre: Lysin

Lysin er blandt andet nødvendigt i dannelsen af kollagen, bindevæv og muskelvækst samt til reparation i kroppen. Lysin kan findes i følgende fødevarer:

  • Proteinkilder som kød, fjerkræ, skaldyr og æg.
  • Bønner, ærter, mandler, cashewnødder og chiafrø.
  • Spirulina og persille.
  • Ost og yoghurt.
  • Valleprotein.

Lysin kan også købes som kosttilskud:

Vi modtager et lille henvisningsgebyr, hvis du køber igennem ovenstående link. Det påvirker ikke din oplevelse, men det hjælper med at holde healthgenie.dk kørende.

5/5 - (2 votes)
Skrevet af:  

Nyhedsbrev