Glykogene aminosyrer

De glykogene aminosyrer er en kategori, som omfatter en række aminosyrer, der kan omdannes til glukose eller glykogen.  

De glykogene aminosyrer er: Arginin, Histidin, Glutamat, Glutamin, Proline, Valine, Cystein, Methionin, Aspartat, Asparagin, Alanin, Serine og Glycin.

Omdannelse til glukose sker gennem glukoneogenesen. Her omdannes det til enten pyruvat, alfa-ketoglutarat, succinylCoA, fumarat eller oxaloacetate, som kan bruges til at producere glukose eller glukogen.

De andre aminosyrer

Foruden glykogene aminosyrer findes der også to ketogene aminosyre: Leucin og lysin. Disse kan gennem ketogenesen laves om til ketoner.

Der findes også en række aminosyrer, der både kan være ketogene og glykogene. Dette er threonine, phenylalanine, tryptophan, tyrosine og isoleucine.

Vurder post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Opdateret på sundhed

Hver uge modtager du en gratis guide om et specifikt sundhedsemne. Det kan være alt fra depression til muskelopbygning. Guiden er nem at forstå og fyldt med råd, der kun er baseret på solid videnskabelig forskning.