Glykogene aminosyrer

De glykogene aminosyrer er en kategori, som omfatter en række aminosyrer, der kan omdannes til glukose eller glykogen.  

De glykogene aminosyrer er: Arginin, Histidin, Glutamat, Glutamin, Proline, Valine, Cystein, Methionin, Aspartat, Asparagin, Alanin, Serine og Glycin.

Omdannelse til glukose sker gennem glukoneogenesen. Her omdannes det til enten pyruvat, alfa-ketoglutarat, succinylCoA, fumarat eller oxaloacetate, som kan bruges til at producere glukose eller glukogen.

De andre aminosyrer

Foruden glykogene aminosyrer findes der også to ketogene aminosyre: Leucin og lysin. Disse kan gennem ketogenesen laves om til ketoner.

Der findes også en række aminosyrer, der både kan være ketogene og glykogene. Dette er threonine, phenylalanine, tryptophan, tyrosine og isoleucine.

Vurder post

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.