Glykogen

Glykogen er grundlæggende et sukkerstof, der er sat på “lager” (klar til brug), når kroppen mangler energi.

Glykogen sker imellem måltider – når vi har spist kulhydrater – og bliver dannet i leveren (glykogenese). Når vi skal bruge energi, nedbrydes glykogen til glukose (glykogenolyse), som dermed omdannes til energi. I leveren nedbrydes glykogen til glukose, der føres videre med blodet. I musklerne nedbrydes glykogen lokalt til glukose og føres ikke videre med blodet. (1, 2, 3, 4)

Glukose – fra glykogen i musklerne – kan ikke transporteres videre til blodet, fordi musklerne mangler glucose 6-phosphatase.

Glykogen i musklerne

Musklerne har brug for meget energi for at fungere. Specielt, når du bevæger dig. Hvis dine muskler udelukkende benyttede glukose fra blodet som energi, ville din krop hurtigt løbe tør for glukose. Derfor er det essentielt med et lager af glykogen i musklerne. I musklerne bliver glykogen som sagt nedbrudt lokalt til glukose.

Det er også en af årsagerne til, at blodsukkerniveauet falder markant, når man træner. Energien kommer ikke fra glukosen i blodet (blodsukkeret), men fra glykogen.

Hastigheden, hvormed dit glykogen i musklerne reduceres, er primært relateret til træningsintensiteten. Jo mere intens træning, jo mere muskelglykogen løber du tør for. Derfor løber man hurtigt tør for glykogen ved højintensive aktiviteter. (5)

I stedet bliver glykogen i musklerne nedbrudt til mælkesyre eller helt nedbrudt til kuldioxid og vand som følge af ATP-dannelse til musklerne.

Opbygningen af glykogen

Glykogen består af en masse glukosemolekyler, som er bundet sammen til ét stort molekyle. Når vores krop skal bruge energi – i form af sukker – bliver glykogen nedbrudt til glukose, som transporteres til de energiproducerende celler.

Nedbrydning af glykogen: Glykogenolyse

Nedbrydningen af glykogen foregår både i musklerne og i leveren. Glykogen spaltes til glukose 1-phosphat, som spaltes til glukose-6-phosphat. Derefter spaltes det til glukose.

Det sker også, at glukose dannes direkte fra glykogenmolekylet vha. enzymet: Alfa-1,6-glucosidase. (6)

Opbygning af glykogen: Glykogenese

Dannelsen af glykogen foregår i cytosolen efter glukese er transporteret igennem cellembranen.  Glukose omdannes til glukose-6-fosfat, der omdannes til glukose-1-fosfast. Derefter omdannes glukose-1-fosfat til UDP-glukose, som til sidst laves til glykogen. (7)

Regulering af glykogen

Hormonet insulin stimulerer opbygningen af glykogen i både muskler og lever. Det sker som ofte gennem glykogenese.

Når vores blodsukker er lavt, aktiveres glykogenolyse. Hormonerne glukagon og adrenalin fremmer denne nedbrydning. Glukagon fremmer nedbrydelsen af glykogen i leveren, og adrenalin fremmer nedbrydelsen af glykogen i musklerne.

5/5 - (1 vote)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Opdateret på sundhed

Hver uge modtager du en gratis guide om et specifikt sundhedsemne. Det kan være alt fra depression til muskelopbygning. Guiden er nem at forstå og fyldt med råd, der kun er baseret på solid videnskabelig forskning.