Alt om L-Tyrosine (Tyrosin)

Tyrosin (L-tyrosin) er en ikke-essentiel aminosyre. Det vil sige at den ikke behøves at blive tilført med kosten da kroppen selv kan producere den. Det er en af de 20 aminosyre, der indgår i produktionen af protein.

Nogle mulige positive effekter af tyrosin kan være:

 1. Bedring af kognitiv funktion: Tyrosin kan have en positiv effekt på hukommelse, læring og koncentrationsevne, da det er involveret i produktionen af dopamin og noradrenalin, der spiller en rolle i hjernens belønningssystem og motivation.
 2. Øget energi: Tyrosin kan bidrage til at øge niveauet af noradrenalin, som kan øge energi og motivation.
 3. Stressreduktion: Tyrosin kan hjælpe med at regulere niveauet af kortisol, et stresshormon, og dermed bidrage til at reducere stress og forbedre humøret.
 4. Forbedring af fysisk præstation: Tyrosin kan have en positiv

Tyrosin spiller en central rolle i flere af kroppens biologiske processer:

 1. Protein syntese
 2. Produktionen af melanin (pigment der giver farve til hud, hår og øjne)
 3. Byggesten til produktionen af dopamin
 4. Essentiel til produktionen af CoEnzym Q10

Studier

Studier viser, at tilskud med tyrosin kan forbedre vores intellektuelle præstation. Specielt i vanskelige og stressende situationer. Det kan også virke præstationsfremmende ved kognitivt udfordrende opgaver. Studier viser også, at tilskud med Tyrosin kan forbedre dopaminniveauerne i hjernen. (1)

Et placebo studie med 22 kvinder mellem 18-25 viste at arbejdshukommelsen hos dem, der tog tyrosin var bedre end dem, der ikke gjorder. I studiet tog de 2g tyrosin. (2)

Arbejdshukommelse er en form for korttidshukommelse. Det er den hukommelse, der gør det muligt for dig at holde styr på, hvad du laver, når du f.eks. læser en bog eller skal tænke logisk.

Et lignende placebo studie med unge kvinder viste, at deres kognitiv fleksibilitet var bedre med tilskud af tyrosin, sammenlignet med dem, der ikke fik det. Kognitiv fleksibilitet er evnen til at skifte fra en opgave til en anden. (3)

Tre studier viser, at tyrosin ikke virker optimerende i sport. (4, 5, 6)

Der er modstridende resultater i forbindelse med tyrosin mod depression. Nogle studier viser gode resultater mod klinisk depression, andre gør ikke. Der er brug for flere studier på dette område. (7, 8, 9)

Indhold i mad

De fleste fede 30+ oste (Grana, Samsø, Havarti, Gruyere, Maribo, Mozzerlla m.v.) har et højt indhold af tyrosin.

 • Parmesanost 2300 mg tyrosin pr. 100g.
 • Græskarkerner 1190 mg tyrosin pr. 100g
 • Oksekød 1200 mg tyrosin pr. 100g
 • Peanuts 999 mg tyrosin pr. 100g.
 • Tun 968mg tyrosin pr. 100g
 • Sesamfrø 939mg tyrosin pr. 100g
 • Torskerogn 930mg tyrosin pr. 100g
 • Æg 500mg tyrosin pr. 100g

Tyrosine er byggestenen til Dopamin

Dopamin er fundamentet for dit belønningscenter i hjernen. Dopamin frigives når du forventer en belønning. Dopamin er ansvar for føler dig motiveret og inspireret i mere eller mindre grader.

Når tyrosin krydser ind i hjernen bliver det ved hjælp at enzymet tyrosine hydroxylase omdannet til L-DOPA. Derefter bliver L-DOPA ved hjælp af enzymet decarboxylase lavet om til dopamin. (10)

Fra dopamin kan det laves til noradrenalin fra dopamine β-hydroxylase. (11) Noradrenalin (norepinefrin) er et hormon, der udskilles i stressfyldte situationer.  Det bruges blandt andet til at forsyne kroppen med glukose og holde blodtrykket stabilt.

Sådan laves tyrosine

Pattedyr (mennesker inkluderet) producere tyrosin ud fra det essentielle aminosyre fenylalanin, som vi får igennem kosten. Omdannelsen af fenylalanin til tyrosine er katalyseret af enzymet phenylalanine hydroxylase. Grundlæggende bliver der bare tilføjet en hydroxylgruppe på phenylalanines kulstofring.

Kilde: wikipedia

I den forbindelse kan vi faktisk tænke på fenylalanin som grundingrediensen til dopamin, noradrenaline og i sidse ende adrenaline.

Kilde: wikipedia

Køb af L-Tyrosin

L-Tyrosin kan købes som kosttilskud. Typisk, findes L-tyrosin i pre-workouts, men det kan også købes isoleret set.

5/5 - (6 votes)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.