RNA (ribonukleinsyre)

RNA (ribonukleinsyre) er et molekyle, der spiller en central rolle i mange af de biologiske processer, der foregår i celler. RNA har mange forskellige funktioner i cellen, herunder at overføre information fra DNA til ribosomerne i processen med proteinsyntese, at regulere genexpression og at medvirke til at reparere DNA.

Overordnet set sker overførslen af genetisk information i tre etaper:

  1. I kernen overføres informationen fra DNA til RNA (transskription)
  2. RNA bringer denne information fra kernen til cytoplasma.
  3. RNA kontrollere protein syntesen i cytoplasma.

Der findes flere forskellige typer af RNA, herunder messenger RNA (mRNA), transfer RNA (tRNA) og ribosomal RNA (rRNA).

Grundlæggende mRNA og tRNA følgende funktioner:

  1. I cellekernen bliver kromosomernes DNA kopieret af RNA polymerase. Kopien af DNA’et er mRNA.
  2. mRNA fragtes fra cellekernen til cytoplasma hvor det bindes til ribosomer.
  3. Ribosomer læser mRNA koden for at danne kæden af aminosyre, der udgør proteinet det skal producere.
  4. Ribosomerne får aminosyrene fra tRNA, der transportere dem til ribosomet.

mRNA

Messenger RNA (mRNA) er en type RNA, der bruges til at overføre information fra DNA til ribosomerne i processen med proteinsyntese. mRNA dannes ved transcription, hvor en RNA-polymerase enzyme kopierer den relevante DNA-sekvens til RNA. mRNA transporteres derefter til ribosomerne, hvor den bruges som en skabelon til at syntetisere proteiner på basis af koden i RNA’en. mRNA har en kort levetid i cellen og bliver derefter nedbrudt og erstattet af nyt mRNA.

tRNA

Transfer RNA (tRNA) er en type RNA, der bruges til at bringe aminosyrer til ribosomerne under proteinsyntese. Hver tRNA-molekyle har en aminosyre bundet til sig på den ene ende og en sekvens af tre baser på den anden ende, der matcher en sekvens af baser i mRNA’en. Når ribosomet bevæger sig langs mRNA’en under proteinsyntese, læser det koden i RNA’en for at finde ud af, hvilke aminosyrer der skal tilsættes til proteinet. Ribosomet kalder derefter på den relevante tRNA-molekyle ved at matche den sekvens af tre baser i tRNA’en med den sekvens af baser i mRNA’en. tRNA’en bringer derefter aminosyren til ribosomet, hvor den tilsættes til det voksende protein.

rRNA

Ribosomal RNA (rRNA) er en type RNA, der er en del af ribosomerne. rRNA spiller en central rolle i proteinsyntese ved at binde aminosyrerne sammen og forme dem til det færdige protein. Der findes tre typer af rRNA: 28S rRNA, 18S rRNA og 5.8S rRNA. 28S rRNA og 18S rRNA findes i ribosomets store subenhed, mens 5.8S rRNA findes i ribosomets lille subenhed. rRNA’en hjælper også med at holde ribosomet sammen og med at binde ribosomet til mRNA’en under proteinsyntese.

Opbygninger af RNA

I kernen dannes RNA; der via kerneporerne føres til cytoplasmaet, som er området uden for kernen. RNA dannelsen styres af DNA.

RNA er ligesom DNA opbygget af nukleotider (ribonukleotider), som er hægtet sammen til lange
kæder.

Nukleotiderne i RNA består af tre komponenter:

  1. Fosfat
  2. Ribose (et specielt kulhydrat)
  3. En nitrogenbase. I RNA findes også fire forskellige nitrogenholdige baser, og tre af dem (adenin, guanin, cytosin) er fælles med DNA. Den fjerde base i RNA er uracil (U), som i struktur ligner thymin i DNA. Der er også forskel på kulhydratdelen, og DNA-molekylerne består af to nukleotidkæder, mens RNA-molekylerne kun har én nukleotidkæde.

RNA vs DNA

RNA er dannet på stort set samme måde som DNA, med følgende undtagelser: I stedet for DNA’ets deoxyribose findes i RNA en sukkertype, der hedder ribose.

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed