Cytoplasma er en betegnelse for væsken, der indeholder alle cellens elementer (organellerne). Væsken er en komples opløsning af proteiner, nukleinsyre, nukleotider.
- Cytoplasma = cellens indre væske
For at holde på cellens væske er cellen omgivet af en mur. Murden kaldes for cellemembranen. På den anden side af cellemebranen, altså udenfor cellen, findes en anden form for væske. Den kaldes for den ekstracellulærevæske. Væsken indeholder en blanding af opløste næringsstoffer, elektrolytter og vand.
Cellen bruger store mængder energi på at regulerer koncentrationer af forskellige ioner i cytoplasma og den på ydersiden af cellen. Hvis cellemembranen eksisterede ville alle opløsningerne flyde sammen.
Hvad består cytoplasma af?
Cytoplasma består af følgende:
- Cytosol
- Celleskelettet
- Organeller
Organeller
- Mitokondrier
- Golgiapparat
- Lysosomerne
- Peroxisomerne
- Cellekernen
- Endoplasmatisk reticulum
Hvor ligger cytoplasma?
Cytoplasma ligger i cellens indre. Altså, indenfor cellemembranens mure. Cytoplasma er en blanding af organeller og den væske (cytosol) de ligger i.
Hvad består cytosol af?
Som du nu ved er cytosol væsken indenfor cellemembranen. Vævsvæsken kaldes også for intercellulærvæske.
Cytosol er en vandig opløsning, som indeholder et hav af forskellige organiske og uorganiske forbindelsen. Desuden har cytosol et højt indhold af proteiner. Det gør at væskens konsistens er geleagtig.
Mange af disse proteiner er enzymer, som deltager i en række vigtige reaktioner. Blandt andet cellens metaboliske processer.
Hvilke funktioner har cytosol?
Cytosol har flere forskellige funktioner inde i cellen. Herunder:
- Signaltransduktion
- Transportere metabolitter fra produktionsområdet, til områder de skal bruges
- Molekyler, som er taget ind med endocytose, eller molekyler som skal udskilles, transporteres igennem cytosol med vesikler
- Spiller en rolle i cytokinesis
Hvad er celleskellettet (cytoskelet)?
I eukaryote celler, altså de celler, der findes i mennesker, findes der er såkaldt celleskelet.
Celleskellettet findes inde i cellen og er opbygget er tynde tråd formede proteiner (mikrofilament). Det er dette skelet, som giver cellen dens form.
Du kan tænke på celleskelettet som et slags indre stillads, eller som stængerne i et telt.
Hvilke funktioner har cytoskelettet?
For at celler kan fungere skal de være korrekt formet, og de skal desuden være fysisk robuste. De hjælper cytoskelettet med. Desuden hjælper det med:
- Trækker kromosomerne fra hinanden ved mitose og splitter derefter dele celle i to.
- Guider alt den intracellular trafik med dens struktur. Eksempelvis organelle eller materialer, der skal transporteres over til en anden celle.
- Styrker cellemembranens robusthed.